Androidí aplikace na Windows Phone – Microsoft si pohrává s touto myšlenkou

Androidí aplikace na Windows Phone – Microsoft si pohrává s touto myšlenkou
2014-02-13T06:30:24+02:00
• 13. 2. 2014
2

Na trhu s mobilními telefony jsou v současnosti tři dominantní platformy, kterými jsou Android, iOS a Windows Phone. Jejich rozložení není rovnoměrné, jelikož největší podíl zabírá systém od Googlu, na druhém místě se velebí jablečná platforma a poslední a nejmenší díl má Microsoft. Ten se do dnešního dne potýká s velkým nedostatkem, kterým je absence stěžejních aplikací pro smartphony.

Ačkoliv se v poslední době objevuje čím dál více firem, které se rozhodly pro vytvoření Windows Phone aplikace, některým uživatelům chybí například Google+, Gmail a další od Googlu. Nemusíme očekávat, že by se tento gigant z Mountain View rozhodl pro změnu. I samotná verze Youtube má stále problémy, byť Google a Microsoft spolupracují na vývoji.

windows_phone_android

Pro mnohé vývojáře není systém z Redmondu dostatečně atraktivní, proto se raději soustřeďují na iOS a následně na Android. Pokud ale hledáte způsob, jak přinést aplikace z Androidu na Windows tablet, je zde možnost v podobě Bluestacks. Bohužel se nejedná o ideální řešení.

Web The Verge získal informaci, že se v Microsoftu zvažuje, že by umožnili podporu androidích aplikací ve Windows Phone. Informace pocházejí od člověka, který je obeznámen se situací v této společnosti. Pokud si ale myslíte, že se jedná o hotový projekt, asi vás zklameme.

Prozatím je vše ve velmi raném stádiu a ani sama společnost si není jistá tímto krokem. Někteří se v Microsoftu ozývají s názorem, že by se mohlo jednat o krok, který by více ublížil nejen Windows Phone, ale i samotné firmě.

Prozatím neexistuje ani jednotné řešení, jakým způsobem by došlo k realizaci. Samotná podpora by mohla být uskutečněna skrze oficiální obchod pro Windows Phone. V podstatě by se jednalo o podobný princip, jaký jsme viděli u BlackBerry.

Bohužel kanadský výrobce zvolil špatnou strategii. Během honu o co největší počet aplikací, jsme se dočkali stovek i tisíců titulů, které nemají velkou přidanou hodnotu. V podstatě získali jen navýšení obsahu v jejich obchodu pro platformu BB OS.

Pokud by se v Microsoftu rozhodli pro podporu aplikací z Androidu, tak by to ještě nemuselo znamenat, že díky tomuto vyřeší své problémy. Třeba některé aplikace od Googlu nemají veřejné API – například Google+. Tudíž bychom se ani nemuseli dočkat kýženého rozšíření. Na druhou stranu by se možná našlo řešení, jak tyto aplikace dostat do Windows Phone.

Budeme si muset počkat, jestli se Microsoft rozhodne pro tuto strategii. Možná je již pozdě na tento způsob rozšíření. Něco takového by se hodilo v samotném začátku Windows Phone.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jiří Mrázek

13. 2. 2014, 19:49

Windows Phone jistě budoucnost má, budoucí update WP 8.1 tu situaci snad zlepší, ale mít (polokvalitní) aplikace z androidu tak to radši nebudu mít nic.

Ján Valkovič

13. 2. 2014, 6:43

No, ved prave, komentovali to ako hodeny uterak do ringu, koniec windows phone a podobne. Mozno by to tak naozaj dopadlo, teraz ma MS problem nalakat vyvojarov, potom by odisli aj ti, ktori pre WP vyvijaju. Je lacnejsie urobit aplikaciu pre android, ktora pojde aj na WP, ako robit 2.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat