Lenovo IdeaTab S6000 3G – tablet pro nenáročné recenze

Lenovo IdeaTab S6000 3G – tablet pro nenáročné [recenze]
2014-01-07T18:24:40+02:00
• 5. 1. 2014
1

Lenovo je na trhu s tablety poměrně krátkou dobu, avšak za své modely se určitě nemusí stydět. Lenovo nepatří ke špičce, ale se snahou, jakou v poslední době můžeme u Lenova pozorovat, nebude trvat dlouho a špičkou se stane.

Ve dnešní recenzi se budeme věnovat modelu Lenovo IdeaTab S6000.

lenovo-s6000-580_size_10

DESIGN

Při prvotním rozbalování možná budete mít problém, jelikož k otevření víka krabice je nutné vynaložit značné úsilí. Jakmile se vám to povede, zjistíte, že je uspořádáno tak, aby balení působilo dojmem preciznosti. Ovšem Lenovo se mělo spíše zaměřit na jiné nedostatky, než je skvělé zabalení.

V momentě, kdy již máte vše vytaženo, uchopíte do rukou skvěle zpracovaný design tabletu. Nutno podotknout, že nikde nic nevrže a zadní strana tabletu je tvořena malými mřížkami, které zabraňují vyklouzávání z rukou. Rozměry jsou 260 x 180 x 8,6 mm. Váha tabletu je skvělých 560 g, za což Lenovo rozhodně chválíme. Okraje celého zařízení jsou dobře nastavené a přizpůsobené pro palec, který do obrazovky při držení nijak nezasahuje.

Na vrchní hraně najdeme pouze jediné tlačítko pro vypnutí a vstup pro 3,5 mm jack sluchátek. Na levém boku následně najdeme tlačítka pro změnu hlasitosti, včetně otvorů pro USB a HDMI připojení. Je zde samozřejmě i vstup pro MicroSD (MAX 64GB) a SIM kartu. Na zadní straně ve vrchní části je umístěna 5Mpx kamerka. Na každé straně je jeden reproduktor. Celá konstrukce je z plastu, což částečně vynahrazuje kvalita zpracování.

CAM00133

CAM00134

 

CAM00137

CAM00138

DISPLEJ

Lenovo IdeaTab S6000 3G má  středně kvalitní displej při ohlédnutí na cenu. Velikost displeje činí 10,1″. Velmi důležité je rozlišení, které je 1280 x 800 = 149 ppi. Tohle je poměrně malé číslo, pokud ovšem nepatříte mezi lidi, kteří musí mít TOP model, displej bohatě postačí. Lenovo zde použilo technologii IPS. Barevná pestrost je u IPS displejů jedna z nejlepších, proto zde Lenovo nijak nezaostává. Rozsah jasu rozhodně nepatří mezi nejlepší a působí spíše dojmem místa, kde se tak trochu šetřilo. Na přímém slunci je displej slušně čitelný a slunce rozhodně nijak nevadí. Horší je to v úplné tmě, kde by mohlo být trochu větší snížení jasu. Pokud necháte volbu jasu na systému, lze zhodnotit automatické nastavování za dobře vyladěné, čidlo reaguje velmi plynule, takže při přecházení ze tmavých místností do světlých není žádný problém v čekání, až přístroj jas nastaví.

 

CAM00139

CAM00141

PROSTŘEDÍ, FUNKCE A SOFTWARE

Prostředí tabletu není nijak výrazně upraveno. Lenovo do tohoto tabletu neimplementovalo žádnou grafickou nadstavbu. Na první dojem působí uživatelské prostředí jako čistý android, avšak je zde mnoho předinstalovaných aplikací tzv. bloatware, kterých se bez rootu rozhodně jen tak nezbavíte. Při koupi tabletu získáte roční předplatné antiviru Norton mobile security, což lze považovat za dobrou nabídku. Těžko říci, zdali mají antiviry na Androidu v dnešní době nějaký smysl, proto je rozhodnutí, zda používat tento software, pouze na vás.

Jako další předinstalovanou aplikaci nalezneme HRS Hotels, který slouží k vyhledání hotelových služeb, hodnocení této aplikaci na Google play mluví za vše, rovné dvě hvězdičky z 5 možných. Za jako jedinou použitelnou aplikaci lze označit Accuweather (počasí), Kingsoft office (prohlížeč dokumentů Word atd.) a ES File Explorer.  PrintHand je předurčen pro zjednodušení tisku z vašeho tabletu nebo mobilu, pokud ovšem nevlastníte tiskárnu s bluetooth nebo Wi-Fi, aplikaci nemáte možnost nijak použít. Celý operační systém běží na OS Android ve verzi 4.2.2. Hned při prvním spuštění se nabídce OTA aktualizace, která opravuje několik chyb a zlepšuje běh systému.

Screenshot_2013-12-30-14-11-34

Screenshot_2013-12-30-14-11-39

Screenshot_2013-12-30-14-30-25 Screenshot_2013-12-30-14-30-32

Velmi chválím Lenovo za to, že uživatelům nevnucuje žádný PC software typu PC Suite, jako to známe u jiných výrobců. Takovéto programy jsou často plné chyb, od těchto problémů zůstanete ušetřeni. Při připojení pomocí micro USB se tablet zobrazí jako multimediální zařízení a lze se soubory pracovat bez dalších potřebných driverů.

PROCESOR A PAMĚŤ

Zde se dostáváme na velmi důležitou část celé recenze. Hardware, kterým oplývá S6000, je na střední úrovni. V tabletu tepe čtyřjádrový procesor Mediatek MKT 8389, disponující frekvencí o velikosti 1,2Ghz. Velikost RAM je celkem 1GB DDR2, přičemž by se mohlo zdát, že je tohle součástka, která tablet dokonale zpomalí, nýbrž není tomu tak. Díky optimalizaci systému jsem nijaké záškuby systému nepociťoval.

Vnitřní paměť je dostačující na dnešní dobu, je to celkem 32 GB, z čehož má uživatel k dispozici zhruba 25 GB paměti. Tuto velikost lze považovat za velkou, pokud uživatel nelpí na uložení desítek HD filmů a velikostně náročných her.

FOTOAPARÁT A KAMERA

Lenovo zřejmě chápe, že málokdo s tabletem fotí, a proto se moc na tuto část nezaměřovalo. Tento přístroj má 5MPx kamerku s autofokusem, se kterým jsou poměrně dobré fotky. Kamerka bez problémů zachytí detaily. Rychlost zaostřování je také na velmi dobré úrovni a snímek pořídíte bez jakéhokoliv zdlouhavého čekání. Výsledné fotografie netrpí přílišným šumem, jsou ostré a celkově vypadají dobře. Ovšem pokud patříte k vášnivým fotografům, kteří fotí neustále pomocí tabletu, nelze jej doporučit. Na přední straně tabletu je VGA kamerka, která postačuje např. k videohovorům přes Skype a odemykání pomocí tváře.

Video, které S6000 dokáže zachytit, je max. 1280x720p při 29 snímcích/sekundu. Kvalita videa není nikterak závratná, avšak bez problémů rychle zaostřuje při různých přechodech osvětlení.CAM00135

CAM00136

 

IMG_20131230_105458

IMG_20131230_105628

IMG_20131230_105756

IMG_20131230_105916

MULTIMÉDIA

Tento tablet rozhodně nepatří mezi nejnižší třídu, kde se šetří na všech součástkách. Jako zařízení pro multimédia se rozhodně hodí. Přehrávání FullHD videí je naprosto plynulé. Ovšem při tomto rozlišení je poněkud zbytečné přehrávat filmy a videa v takovémto vysokém rozlišení. Displej rozhodně nedokáže využít ostrost a výhody FullHD médií. Co uživatele rozhodně potěší, je jakým způsobem dokáže displej vyobrazovat tyto filmy. Až jsem byl překvapen, jak perfektně je obraz vykreslený. Bohužel je zde jeden nešvar, se kterým si displej rozhodně neporadí, čímž je šum. Šum je vidět v barvách, jako jsou šedá a jí podobné.

Reproduktory rozhodně nepatří mezi nejhlasitější a jejich kvalitu hodnotím spíše podprůměrně. Při testování jsem používal hudbu v nejvyšší bezztrátové kvalitě flac. Při přehrávání na střední hlasitost vypadalo vše nadějně, že by mohlo jít o kvalitní poslech, bohužel se zde objevilo několik faktorů, které tento dojem pokazily. Mezi tyto aspekty patří přehrávání na nejvyšší hlasitost – zde bylo velmi dobře znát, jak moc se na reproduktorech šetřilo, mnoho praskání dělalo poslech nepříjemným a bylo nutné sáhnout po nižších hlasitostech. Dalším aspektem je umístění reproduktorů – jak již bylo řečeno, reproduktory se nacházejí na zadní straně ve vrchní části, na první pohled je všechno v pořádku, ale u poslechu je tomu přesně naopak. Umístění je tak špatné, že při položení tabletu na stůl se reproduktory zakryly a tím pádem došlo k velmi velkému snížení hlasitosti. Maximální hlasitost je velkou slabinou a při takovémto obyčejném položení je velmi obtížné vůbec danou hudbu slyšet.

HRY

Někomu by se mohlo zdát, že HW střední třídy nebude stačit na nejnovější hry, jistě potěší, že tomu tak není. Tablet jsem podrobil několika herním testům, které lze ve stručnosti zmínit. Nejnovější díl Grand Theft Auto San Andreas pro Android jede plynule bez jakéhokoliv záškubu. Dead Trigger 2 – nabušená 3D střílečka plná grafických efektů, jede také bez jakýchkoliv potíží. Angry Birds – fenomén doby, také naprosto bez problémů. Lze shrnout, že s tabletem bude spokojen i náruživý pařmen, který se od her vzdálí málokdy.

BATERIE

Výdrž tabletu mě v prvních chvílích zarazila, baterie vydržela necelých 7 hodin při běžném používání tzn. prohlížení webu, sledování ČT24 online a hraní shadowgun deadzone. Po několikerém nabití již baterie vydrží kolem 13 hodin, přičemž byl jas nastaven neustále na maximální hodnotu. Dle aplikace Battery monitor widget je průměrná výdrž 10 h a 39 minut. Celková kapacita baterie je 6350 mAh, typu Li-Pol. Lenovu za výdrž patří velká pochvala. Vůbec jsem se za celou dobu používání nemusel starat, jestli je baterie dostatečně nabitá.

SHRNUTÍ

Tablet Lenovo IdeaTab S6000 vás především překvapí svými vlastnostmi a skvělým poměrem ceny/výkon. Na tabletu jsou znát místečka, kde se Lenovo snažilo trochu ušetřit, avšak ta jsou nahrazena precizním zpracováním jiných částí. Pokud patříte mezi uživatele, kterým plně dostačuje střední třída a nepotřebují mít v danou chvíli topmodel, lze rozhodně IdeaTab doporučit. Jeho použitelnost je srovnatelná s topmodely, a pokud se rozhodujete něco málo ušetřit, koupí neprohloupíte.

 

Klady:

  • Velmi kvalitně zpracované tělo
  • Rozšířitelná paměť pomocí MicroSD (až 64 GB)
  • Plynulost i při velkém zatížení
  • Vyladěnost
  • Vynikající výdrž baterie
  • Váha
  • 3G podpora


Zápory:

  • Častější čištění displeje
  • Menší kvalita reproduktorů
  • Displej
  • Chybí Gorilla Glass

 

Za zapůjčení Lenovo IdeaTab S6000 pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu  7 555 Kč s DPH .

alza

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Guhl

Student Vysoké školy IT. Fanoušek operačních systémů Android, iOS a všech mobilních zařízení celkově. Testuje pro čtenáře desítky aplikací týdně, které doporučuje ve svém seriálu Dotekománie doporučuje. Často lidem zdarma opravuje telefony a rád šíří informace o skvělých fintách pro Android. Na svém G+ profilu často zvěřejňuje tipy a vychytávky včetně slevových kódů a slev obchodů.

Komentáře

majka@seznam.cz

7. 5. 2015, 8:03

Mám IdeaTab S6OOO mám koš vše vymazane-píše mi,že mám přeplnénou schránku.Nelze nic odeslat,přijat.Jak ji vymazat???Děkuji za radu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat