Amazon Kindle Fire HD 8,9″ – Kindle nejen na čtení recenze

Amazon Kindle Fire HD 8,9″ – Kindle nejen na čtení [recenze]
2014-01-15T10:00:10+02:00
• 15. 1. 2014
1

Je to již delší dobu, co společnost Amazon přišla na trh s multimediálními tablety Kindle Fire. Dnes existuje již několikátá generace. My se dnes podíváme na Fire HD s úhlopříčkou 8,9 palce. Tyto tablety jsou určené především pro americký trh, jak si vedou u nás? A jak obstál dnes recenzovaný tablet v ostatních faktorech kromě čtení a na co se kindly zaměřují?

CAM00233

Obsah balení

Tablet dorazil v černé tenoučké krabici s logem Amazonu. Po oddělání proužku otevřete celé horní víko krabice, pod kterým na vás čeká samotné zařízení. Pod ním nalezneme již jen dlouhý kabel microUSB. Pak již jen příručky a to je vše. Nic dalšího zde není, adaptér do zásuvky pro nabíjení si musíte obstarat sami. V dnešní době to asi nebude takový problém, každý má tento adaptér již od mobilního telefonu a Amazon tímto může dodávat tablet po celém světě bez změny balení vzhledem k odlišným zásuvkám v různých krajinách.

CAM00270

Konstrukce

Ke konstrukci nemám jediné výtky. Čelní stranu kryje sklo, přičemž hrany tabletu jsou vyvedeny z opravdu pevného plastu. Zadní strana má pak velmi příjemný soft-touch materiál. Jeho menší nevýhodou je ale, že se snadno zapatlá. Zády ještě navíc prochází kovový proužek, jež obsahuje „vytetované“ logo kindle a po stranách navíc stereo-reproduktory.

Ty jsou naprosto perfektní, nikdy jsem neviděl hrát mobilní zařízení tak dobře. Jejich výdech je konstruován především dozadu, ovšem je z části vydechován i do boku, což oceníte při položení zařízení na stůl.  Celková konstrukce je pevná a nikde nic nevrže.

CAM00221 CAM00249

Na čelní straně se nachází kromě displeje o úhlopříčce 8,9 palce také kamerka pro videohovory. Zadní fotoaparát na tabletu nenalezneme. Vedle kamerky je ještě senzor okolního osvětlení pro regulaci jasu. Pravý bok je zhruba uprostřed osazen tlačítkem pro zapnutí. To je poměrně zapadlé, a pokud je zařízení položené na stole, máte menší problém ho zmáčknout. To samé lze říci i o tlačítkách hlasitosti, jež jsou o kousek výše. Na druhou stranu je ale omylem opravdu nestisknete.

CAM00252

Nad ním se nachází 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Dolní hranu Kindle pak okupuje konektor microUSB a micro HDMI. Mezi nimi je navíc umístěn  mikrofon. Celkové rozměry zařízení činí 240 mm x 164 mm a tloušťka celkem příjemných 8.8 mm. Hmotnost pak činí velmi pěkných 567 gramů.

Displej

Displej má rozlišení 1920×1080 založený na technologii IPS a jedná se vskutku o velmi kvalitní zobrazovací panel. Pozorovací úhly jsou skvělé a i viditelnost na slunci není vůbec špatná. Za to z části určitě může také moderní polarizační filtr a antireflexní technologie. Úhlopříčka displeje činí 8,9 palců, z mého testování se mi tato velikost velmi zalíbila – displej není ani moc malý, ani moc velký. Hustota pixelů má pak hodnotu 254 PPI.

CAM00227

Hardware

Uvnitř Kindlu Fire HD tepe dvoujádrový procesor Texas Instruments OMAP 4470 na frekvenci 1,5 GHz. Ten je doplněn o grafický čip PowerVR SGX544 a paměti RAM o kapacitě 1 GB. Vnitřní paměť má pak kapacitu dle varianty, buď 16 nebo 32 GB. Tablet dále disponuje akcelerometrem a gyroskopem,  Bluetooth, ale GPS zde chybí – lokační služby jsou založeny pouze na poloze WiFi.

ti-omap-4470-small-2

Naprosto mě ale překvapila integrovaná WiFi. Tablet totiž podporuje pásmo 2,4 GHz a 5 GHz a hlavně má dvě antény. Tato technologie se pak jmenuje MIMO (Multiple In/Multiple Out) a díky tomu lze dosáhnout vyšší rychlosti a většího dosahu. A je to opravdu znát, v místech, kde jsem WiFi nikdy nechytal, najednou signál byl.

Výdrž baterie je také velmi dobrá. Výrobce ve svých specifikacích uvádí výdrž až 10 hodin. K té se lze opravdu při nenáročném používání dostat, ovšem při větší zátěži se trochu zkrátí. Bez problému jsem se ale při aktivním využívání dostával na dva dny použití. Doba nabíjení ze zásuvky se pak pohybuje okolo 5 hodin.

Software

Prozatím byla má recenze celkem pozitivní a z hardwarového hlediska nemá Kindle téměř chybu. Co se ale nepovedlo, je software. Tablet sice běhá na Androidu ve verzi 4.0.4, ten je překryt nadstavbou od Amazonu, které se nezbavíte. To by nebyl problém, pokud by vše fungovalo,  jak má. V základu jednoduše řečeno je největší problém výchozí webový prohlížeč. Odezva systému ale mnohdy také vázne a párkrát mi spadl AppStore a nejen ten. Pro některé může být jistě také mínus, že prostředí nepodporuje český jazyk.

Screenshot_2013-12-05-13-57-05 Screenshot_2013-12-17-18-03-42

Prostředí Amazon pojal tak, že na hlavní obrazovce máte v karoselu zobrazeny poslední použité aplikace, knihy, dokumenty, webové stránky a další multimediální obsah. Na dalších záložkách na horní liště pak překlikáváte mezi kategoriemi pro daný obsah. Většina vás dostane právě na další seznam dalších dokumentů či aplikací. Pod záložkou Web se pak ukrývá webový prohlížeč Silk, jehož odezva je pomalá a mnohdy vám spadne. Ten lze naštěstí nahradit jiným.

Ovládání je pak řešeno tlačítkem v liště na boku. Dolní tlačítko vás dostane vždy na hlavní stránku, pak zde nalezneme většinou tlačítko zpět a hvězdičku. Pod hvězdičku si lze navolit čtyři aplikace, jakožto rychlý přístup.

Screenshot_2013-12-23-14-40-34 Screenshot_2013-12-23-14-41-19

Uzamčená obrazovka obsahuje pouze tlačítko pro odemčení a tapety se na ní s každým odemčení mění mezi asi deseti přednastavenými. Ty bohužel nelze změnit. Notifikační lišta obsahuje několik přepínačů, ty si také dále nepřizpůsobíte. Za menší mínus lze považovat také Amazon AppStore, jelikož nenabízí tolik aplikací a her jako Google Play a zcela logicky na něm chybí veškeré aplikace Googlu. A ty většinou na tabletu ani po doinstalování nezprovozníte.

Screenshot_2013-12-23-14-49-43 Screenshot_2013-12-23-14-48-24 Screenshot_2013-12-23-14-36-58 Screenshot_2013-12-23-14-41-50

Kindle Fire HD je v základu vybaven aplikací kalendář, kontakty a emailovým klientem. Ty jsou velmi pěkně zpracovány a fungují bez problémů. A jak se na tabletu čte? Přečetl jsem na něm asi třetinu knížky životopis Steva Jobse a nečetlo se mi vůbec špatně. Displej je dostatečně kvalitní a dostatečným rozmezím jasu a integrovaná čtečka je velmi dobře funkční. Nabízí také možnost zvýraznit si text, přidat si k němu komentář nebo si upravit velikost písma.

Závěr

Amazon Kindle Fire HD 8,9″ jako samotný tablet se hardwarově povedl. Kvalitní zpracování, výborný displej, špičkové reproduktory, výdrž baterie, to vše u zařízení stojí za to. Bohužel všechny mé výtky směřují k samotnému systému. Míním tím především nadstavbu od Amazonu, jejíž běh není úplně ideální. Menším problémem je u nás také provázanost systému právě s Amazon Store, kde je všechen obsah v angličtině a není ho mnoho.

Amazon Kindle je koncipován jako multimediální tablet, na kterém se dá i velmi dobře číst. Za cenu kolem 9 000 korun je až škoda nepříliš povedeného softwaru. Ale třeba to ještě výrobce vylepší. Tablet Kindle se tak zaměřuje především na konzumaci obsahu z obchodů Amazonu a to mu nemůžeme mít za zlé, společnost proto tento tablet vydává.

CAM00286

 Klady

  • kvalitní displej
  • zpracování
  • špičkové stereo reproduktory
  • výdrž baterie
  • výborný dosah WiFi

Zápory

  • absence češtiny
  • nepoužitelný výchozí prohlížeč
  • mnohdy delší odezva systému

Za zapůjčení tabletu Kindle Fire HD 8,9″ pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu  9 390 Kč.

logo_se_sloganem-300x140

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Já teda nevím, ale tohle už moc novinka přece není ne? Novinka je Kindle Fire HDX 8,9 se Snapdragonem 800…to je aspoň stroj :D…imho 9400.- na alze je značně přestřelená cena, když se dá z německého Amazonu objednat za cca 230 EUR (6000.-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat