Qualcomm představil 64bitový procesor

Qualcomm představil 64bitový procesor
2013-12-10T06:12:41+02:00
• 10. 12. 2013
2

Apple jako první představil 64bitový procesor A7, který odstartoval závody ve zbrojení. Již některé společnosti ohlásily, že hodlají uvést vlastní procesory zaměřené na platformu Android.

Očekávali jsme, že třeba Qualcomm uvede první novinku zapadající do nové éry mobilních procesorů někdy v příštím roce. Výrobce překvapil, když včera představil první SoC s 64bitovou architekturou. Mohli jsme si myslet, že takový procesor bude hlavně určen pro high-end zařízení, ale opak je pravdou. Bude se jednat o cenově dostupný typ Snapdragon 410.

snapdragon

Například Snapdragon 400 najdeme v levném smartphonu Moto G od Motoroly. Takže se asi můžeme v příštím roce těšit na modely zapadající do střední třídy, které nabídnou 64bitovou architekturu.

Snapdragon 410 nese kódové označení MSM8916 a byl využit 28nm výrobní proces typu LP. Ve výbavě najdeme čtyři jádra ARM Cortex A53, která budou zaměřena spíše na úsporu energie, než na oslnivý výkon. I tak se dá předpokládat, že s výkonem nebudou mít problém. Taktovací frekvence bude přibližně na 1.2 až 1,4 GHz.

Grafický výkon bude zajišťovat Adreno 306 a jsou podporovány paměti RAM LPDDR2/3 (64bit). V SoC najdeme i integrovaný modem s podporou LTE Category 4 a DC-HSPA+.

Dále je zde podpora až pro 3 SIM karty, přehrávání Full HD videa, 13MPx foťák, GPS/GLONASS, WiFI, NFC a Bluetooth.

Dá se předpokládat, že Snapdragon 410 se objeví ve smartphonech v hodnotě kolem 200 dolarů. Prozatím si budeme muset počkat na první polovinu roku 2014, kdy by se měly objevit první modely s touto novinkou.

Qualcomm navíc dodává, že se jedná o jeden z prvních procesorů s podporou 64bitové architektury. S největší pravděpodobností se během dalšího roku objeví nová jádra Krait s 64bitovou architekturou, která budou založena právě na Cortex A57, jenž dosahují vyššího výkonu.

Zdroj: anandtech.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Tak proč ta 64 bit. architektura?

Přemysl Vaculík

VIP 10. 12. 2013, 11:31

Mělo by dojít ke zvýšení výkonu při zachování nebo i úspoře energie. Musíme si počkat na první zařízení, abychom mohli provést testy.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat