Nekupujte Nexus 5 z USA, nepřipojíte se k evropskému LTE

Nekupujte Nexus 5 z USA, nepřipojíte se k evropskému LTE
2013-11-03T09:35:18+02:00
• 3. 11. 2013
3

Google ve čtvrtek představil vcelku (ne)originálně Nexus 5. S cenou okolo 349$ by se dalo toto zařízení nazvat jako hit roku, protože nic lepšího na trhu pravděpodobně nenajdete.

NoPhoneSignal

S nejmodernějším procesorem Snapdragon 800 se v českých obchodech vyskytuje pěkná řádka zařízení. Všechna mají ale do ceny 349$ hodně daleko.

Včera české zastoupení LG oznámilo, že Nexus 5 vstupuje i na český trh. V prodeji bude tento rok pouze 16GB verze za doporučenou cenu 11 499 Kč. A to rozhodně není v přepočtu 349$.

Screenshot_39Hodně lidí si začalo stěžovat, že tohle nikdy platit nebudou. Na jednu stranu se jim nedivím, na druhou bych se chtěl zeptat, které zařízení na trhu má podobné specifikace za stejnou cenu. Ať tak či onak, je zde stále možnost pořídit si mobil z jiných zemí světa.

Jak už můžete vidět v tabulce – nejvýhodněji se jeví nákup z USA. Samozřejmě že do ceny nezapočítávám náklady spojené s nákupem a odesláním zařízení. Pokud byste se chtěli více zabývat touto problematikou, doporučujeme vysvětlení Jana Stránského. Když se ale rozhodnete objednat si mobil z USA, dejte si pozor na kompatibilitu s evropskými sítěmi.

Na celosvětovém trhu se totiž vyskytují dvě varianty Nexusu 5. První má kódové označení D820 (Severní a Jižní Amerika) a druhý D821 (Evropa, Asie, Afrika).

Vzhledově se od sebe nijak neliší. Výbava je také skoro stejná, až tedy na čipy, které se starají o připojení k mobilní síti. V případě 2G a 3G sítí je výbava obou stejná, proto se vždy připojíte. Problémem je ale LTE. Dle mého názoru tabulka toho řekne více než slova, proto koukněte na ni. Zeleně vyznačené frekvence se používají v Evropě.

Screenshot_40Možná byste chtěli namítnout, že v LTE v pásmu 800 MHz se vyskytuje u obou modelů. To je sice pravda, ale existuje více verzí osmisetmegahertzového pásma. Takzvané 800 DD se používá v Evropě, 800 UP v Japonsku. Navzájem nejsou bohužel kompatibilní.

Stejně tak tomu je i v případě 2600 TDD a FDD. Zde se jedná o jinou technologii přenosu, navíc frekvence pásem jsou taktéž mírně pozměněny.

Pokud se tedy rozhodnete nakupovat Nexus 5 v zahraničí a chcete si do budoucna užít LTE, nakupujte v evropských zemích.

Zdroj: niviuk.free.fr

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Jiří Macháček

3. 11. 2013, 16:50

nejlepsi je to koupit asi z nemeckeho playstore za nejakych 9500kc, 2 roky zaruka a podpora evropskeho lte

Martin Novák

3. 11. 2013, 12:09

Az na to, ze vysvetleni Jana Strasky je uplne blbe;-)

Radim Jevický

3. 11. 2013, 11:41

Ještě, že s cenama našich operátorů je to jedno a LTE oželím… navíc než to dorazí k nám do Havířova, tak to se ještě načekám :D

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat