iPhone se možná naučí, jak správně dopadat

iPhone se možná naučí, jak správně dopadat
2013-10-13T08:49:57+02:00
• 13. 10. 2013
2

Všimli jste si, jak padající kočka dopadne vždy na nohy a namazaný chleba dopadne máslem dolů? Co kdyby tuto schopnost měly i vaše elektronické hračky? V blízké budoucnosti to je možné. Právě tuto „magii“ se snaží Apple nově patentovat a iPhone bude schopen kontrolovat svůj pád.

Patent č. 20130257582 známý jako „ochrana elektronického zařízení“ je v podstatě široká škála opatření, která mají ochránit zařízení před dopadem na obrazovku nebo jiná zranitelná místa. Některá dávají smysl, jiná jsou sci-fi.

“Elektronické zařízení může obsahovat procesor. Dále senzor a ochranný mechanizmus komunikující s procesorem. Ochranný mechanizmus je nastaven tak, aby selektivně měnil těžiště elektronického zařízení.“ – Apple

Jinými slovy by iPhone mohl být obsažen snímačem zrychlení, jenž by se podobal těm, které se používají v současných laptopech. Pokud telefon ucítí, že padá, může začít komunikovat s malým motůrkem o prohození vnitřní rovnováhy a kontrolovat tak, na kterou stranou dopadne na zemi. Vše by ale musel stihnout v řádu několika málo vteřin.

iphone-moiton-control-drop-228x342

To není špatný nápad, ne? Vzhledem k tomu, že iPhone 5S je již vybaven vlastním pohybovým procesorem a malým motůrkem sloužícím k vibracím. S kvalitním naprogramováním se nápad zdá velmi reálný, ale ostatní části patentu už tak rozumné nejsou.

Další část popisuje systém, který využívá trysky k vytvoření tzv. „vzduchového polštáře“ pod telefonem těsně před tím, než dopadne na zem. Telefon by použil stejný pohybový senzor k určení, kdy telefon padá. Spíše než posunutím váhy a orientace by  to vedlo k uvolnění stlačeného plynu a zpomalení telefonu před dopadem. Pokud si myslíte, že to zní směšně, čtěte dál. Později v dokumentu je sekce, kde Apple hovoří o použití elektrického iontového pohonného systému a chce zpomalovat telefon během celé doby jeho pádu.

ip6

Je těžké říci, kolik z toho brát vážně, protože Apple a další velké technologické firmy mají tendenci podávat podivné patenty. Mohou je nárokovat v případě, že některý z těchto nápadů se zrealizuje v budoucnosti. V současné době to vypadá, že se budeme muset držet běžných pogumovaných krytů.

Zdroje: digitaltrends.com, freshpatents.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Martin Krejza

Zajímám se o mobilní platformy a v současné chvíli vlastním zařízení s iOS a OSX.

Komentáře

Daniel Melichar

13. 10. 2013, 22:32

http://www.youtube.com/watch?v=HlVTp98K13Q
tohle video je pro autora článku, doufám že pobaví pokud už to nezná :D

Ladislav Polický

13. 10. 2013, 20:52

Urban legend o namazanem chlebu je uz stokrat vyvracena, kocka se na nohy otoci, kdyz pada z dostatecne vysky. Kdyz ji pustite na zada z metru, taky na ne taky dopadne. Zbytek clanku je bez komentare,.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat