Na Apple se dle studie nejvíce zaměřují patentoví „trollové“

Na Apple se dle studie nejvíce zaměřují patentoví „trollové“
2013-09-06T10:30:42+02:00
• 6. 9. 2013

Z nového průzkumu společnosti Winston & Strawn vyplynulo, že se v posledních letech patentoví trollové nejvíce zaměřují na Apple. A co dělají takoví patentoví trollové? Nakoupí patenty a pak se snaží dostat z firmy peníze kvůli jejich porušení. Žalující firma ale nikdy žádný produkt nevyrobí. Jen je využije pro patentové spory.

apple-patent-trolls

V posledních pěti letech se nejvíce sporů uskutečnilo právě s Applem, dalším cílem byly společnosti Hewlett Packard a Samsung. V roce 2012 bylo více než 4200 společností žalováno těmito patentovými trolly. Většinou se však zaměřují na menší společnosti s příjmy pod 100 milionů dolarů, na které podávají žaloby za porušení 1-2 patentů. U velkých společností to bylo v průměru 7,3 žalob v roce 2012. Zároveň u větších firem logicky požadují vyšší odškodné, které dohromady se všemi náklady tvořily přes 14 miliard dolarů.

Celkové roční náklady proti těmto trollům stojí menší firmy kolem 1 milionu dolarů a sahají u velkých ryb až po částku 57 milionů dolarů. Tyto patentové spory ve výsledku nejvíce poškodí právě malým společnostem, které nemají tak velký kapitál a akorát se tímto zpomalí vývoj. Patentoví trollové mají také docela velkou šanci na úspěch – 24,1 %, a tím se z tohoto stává pro ně docela úspěšný byznys.

apple-samsung1-thumb

 

Zdroj: techhive.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat