Motorola zřejmě získává citlivá data bez vědomí uživatelů

Motorola zřejmě získává citlivá data bez vědomí uživatelů
2013-07-07T14:23:24+02:00
• 7. 7. 2013

Čím dál častěji se začíná řešit bezpečnost zařízení, jelikož je stále vysoké riziko, že někdo získá vaše soukromá data. Mnohdy se setkáváme s doporučením, že nemáme stahovat aplikace z neznámých zdrojů anebo si máme dávat pozor na  jejich oprávnění. Nyní to opět vypadá tak, že bychom si měli dát pozor i na výrobce.

Tentokrát se do hledáčku dostala společnost Motorola a její smartphone Droid X2. Ben Lincoln objevil, že Motorola neustále na tomto zařízení naslouchá a vyloženě odesílá nejrůznější informace na server, který se nachází na doméně svcmot.com. Vlastníkem je společnost Motorola, takže jej zajímalo podrobně, co vlastně je odesíláno. Pokud byste čekali, že dochází jen k běžné komunikaci, kde se nemusíte bát o hesla, tak vás asi zklamu. Motorola se takto dozví například i vaše uživatelské jméno s heslem k vašemu Twitter účtu. To není ale vše. Dochází k posílání informací o sdílení na sociální sítě, komunikaci a dalších údajů.

Motorola_Is_Listening-05-Youtube-01-Password Motorola_Is_Listening-02-FBT-Twitter-02-Oops_Motorola_Did_It_Again Motorola_Is_Listening-02-FBT-Twitter-01-Password Motorola_Is_Listening-02-FBT-Facebook-03-Wall_Post_By_Friend

Není zcela jasné, proč k tomu dochází a jestli se tyto informace odesílají na všech zařízeních. Prozatím je potvrzeno jedno zařízení a je nutné prošetřit, o jak moc velké bezpečnostní riziko se jedná. Zatím je vše posíláno jen k Motorole. Navíc k tomuto zjištění se došlo až po odemknutí smartphonu, takže je takřka ukryto před zraky uživatelů.

Tato informace byla zveřejněna v červnu a zatím se nic neděje. Motorola neposkytla jakékoliv vyjádření a v podstatě nedošlo k zneužití informací. Na druhou stranu se takovéto jednání nemusí líbit uživatelům smartphonů.

Zdroj: pocketnow.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat