Jak jsem přešel na iPhone a skončil u Windows Phone

Jak jsem přešel na iPhone a skončil u Windows Phone
2013-06-22T08:03:37+02:00
• 22. 6. 2013
6

Psal se začátek roku 2010 a já jsem se rozhodl v tu dobu prodat svou nedotykovou symbianovou Nokii za něco novějšího. Tenkrát jsem si vybral tehdejší vlajkovou loď Samsungu model i8910 HD. Papírovými specifikacemi to byla asi nejlepší volba, byl to zároveň první telefon na světě, co uměl natáčet v 720p, z čehož jsem byl také tehdy paf. Telefon měl opět Symbian, což pro mě bylo velké plus, tušil jsem, že mi bude ovládání systému známé. Dále tam byl výborný AMOLED displej se dvěma stereo reproduktory. Ovšem nebyla to nejlepší koupě.

Vzpomínáte na něj? Byl tenkrát přezdíván jako další "iPhone killer"...

Vzpomínáte na něj? Byl tenkrát přezdíván jako další „iPhone killer“…

Hned od začátku byly v telefonu chyby a natočené HD video se sekalo. Čekal jsem od Samsungu softwarovou aktualizaci, jež by tyto chyby opravila, ta však bohužel nikdy nepřišla a místo ní Samsung raději představil Galaxy S1 a na svoji dosavadní vlajkovou loď se úplně vykašlal. Nešlo jen o toto, svůj Samsung i8910 HD jsem celkově dvakrát reklamoval, poprvé přestal úplně fungovat displej a poté jsem již reklamoval sekající se HD video, to se však nepodařilo. Telefon jsem radši prodal a řekl jsem si, že Samsung už nikdy více. Ale co se musí uznat,  fotil velmi kvalitně, přikládám ukázkovou fotku:

SAMSUNG

Dostal jsem se  do situace, kdy jsem si na konci roku chtěl koupit špičkový telefon s výbornou podporou, a aby mi nějaký ten rok vydržel. Tehdy nebyl na trhu moc velký výběr, Android byl ještě v plenkách, Windows Mobile dosluhoval a Apple ten rok představil poměrně revoluční výborně vybavený iPhone 4 s lákavým retina displejem. A pro tento telefon jsem se nakonec rozhodl, byl to opravdu skok – od zasekaného symbianu najednou naprosto perfektně plynulý a rychlý iOS. S iPhonem 4 jsem byl velmi spokojen až do září loňského roku, když přišel iOS6.

To je ten revoluční iPhone...

To je ten revoluční iPhone…

Zpočátku po aktualizaci systém neběhal vůbec špatně, avšak problém nastal, když jsem omylem klepl na tlačítko Update all a zaktualizoval všech svých asi 100 aplikací. Updaty nelze zrušit a já zastávám názor „když něco funguje, tak proč to aktualizovat“. Asi po 4 hodinách se vše dokončilo a rázem zhruba třetina aplikací padala nebo nějakých způsobem nefungovala. Těsně po dvou letech po skončení záruky se začal systém výrazněji zpomalovat a už to nebylo ono. Tak jsem iPhone jailbreaknul s vidinou vyzkoušet si systém trochu upravit a začal jsem vydávat seriál Jailbreak tipy (ty budou mimochodem dále vycházet). Během používání mi také iPhone jednou vypadl z kapsy velmi nešikovně. Od té doby má prasklé sklo na zádech, to se naštěstí vůbec neprojevilo na funkčnosti, čehož si také velmi cením.

Nyní jsem vyzkoušel první betaverzi iOS7 a už je mi jasné, že iPhone 4 už nemá budoucnost a je potřeba se posunout dále a prodat ho. K tomu mě vede i to, že v září loňského roku jsem si pořídil od známého svůj první Android – Xperii X10 za lidovou cenu, abych tento systém otestoval. Následovně jsem ji v lednu letošního roku vyměnil za Xperii Acro S, se kterou jsem byl nadmíru spokojen a rozdíl v rychlosti s iPhonem byl znatelný pro Xperii. Ta se však bohužel rozbila a po bleskurychlé reklamaci (musím opravdu pochválit servis mp.cz, za 7 dní bylo hotovo) mi vraceli peníze, údajně neopravitelná chyba v základní desce. A tak jsem se rozhodl koupit si HTC 8X s Windows Phone.

htc-8x-1 (2)

To je on, HTC 8X, recenze již brzy…

Opravdu mi nějak nezáleží na platformě, nikdy jsem nebyl nějak výrazně zaujatý pro nějakou a přejít na jinou mi nedělá problém. Můžete namítat, že mám spoustu zakoupených aplikací v ekosystému Applu, ale nemám, za celou dobu s iOS jsem si vystačil s aplikacemi zdarma a hodně jsem využíval akce, kdy byly aplikace omezenou dobu zdarma. Nasbíral jsem jich požehnaně. Nyní vlastním první dny HTC 8X a uvidím, jak budu s Windows Phone 8 spokojen, očekávám alespoň trochu delší podporu, než bývá na Androidu.  Pokud nebudu spokojen, jsem připraven se na konci roku vrátit k novému iPhonu 5S/6, jenž bude představen. Protože za ty prachy mi iPhone stál, dva roky bezproblémového chodu bez jediné reinstalace jsem u jiné platformy nedosáhl. Právě proto mě i lákají WP8.

Co se týče platformy Windows Phone 8 jsem mile překvapen, jak to celé funguje. Je zde bezproblémová synchronizace s Google účtem (kalendář, kontakty a mail), dále výborné propojení s Facebookem. Co mě opravdu překvapilo, je možnost synchronizovat přes PC váš WP telefon s hudební knihovnou v iTunes. Systém je perfektně rychlý, na nic nečekáte a vše jede absolutně plynule, jak má. Celkově mám radost, přešel jsem z pomalého iPhonu 4 na tak stokrát rychlejší a moc pěkné HTC 8X.

Applause-adds-Windows-Phone-apps

Windows Store opravdu nenabízí příliš mnoho aplikací, nabídka je průměrná a chybí pár pro mě důležitých. Našel jsem perfektně funkční tyto aplikace: Skype, Facebook, Evernote, Twitter a Foursquare. To jsou všechno oficiální klienti daných služeb. Pro YouTube jsem si našel aplikaci YouTube HD (oficiální klient byl nedávno prý bohužel stažen) a jako náhrada Instagramu používám Instance, což je plnohodnotný instagram klient se vším všudy. Co mi velmi chybí, je funkční aplikace pro Google Drive, ve Storu sice nějaké jsou a pár jsem jich vyzkoušel, bohužel ani jedna nefungovala. Pokud nějakou funkční znáte, dejte vědět do diskuze. Absence Google+ klienta se dá vyřešit aplikací g+, avšak Hangouts chybí bez náhrady. A poslední věcí, kterou postrádám, je Facebook Pages Manager. Jako mám výchozí Internet Explorer a vlastně ani nevím, zda jsou alternativy.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Time Splitter

11. 7. 2013, 22:43

Ja mel Androida a moc spokojeny sem nebyl, zkusil jsem Windows Mobile 6.5 a moc se mi libil, bohuzel s aplikacemi to tam bylo mizerne, potom jsem mel Windows Phone 7.5 a updatem 7.8 (ZTE Tania) s tim jsem byl velice spokojen, jenze mi chudacek z porad padal, azto jednoho dne nerozchodil, ted mam Windows Phone 8 (HTC 8S) a jsem spokojen jako nikdy driv, tomuhle OSku hodne fandim, jinak alternativy prohlizecu jsem zkousel na WP7 a nic me moc nenadchlo, a ve WP8 taktez pouzivam uz nainstalovany IE, ta desitkova rada je paradni, takze nevidim duvod ho menit za nejakou konkurenci:)

Petr Bednář

27. 6. 2013, 22:09

Dobrý prohlížeč na WP je UC Browser případně na šetření dat nebo procházení webu po vyčerpání fupu je dobrý Nokia Xpress který web komprimuje.

Před týdnem jsem přesedlal ze Symbian^3 (nokia N8) na Lumii 920, zatím naprostá spokojenost, s androidem bojuju druhým rokem na tabletu a abych řekl pravdu už si ho asi nikdy nepořídím, největší problémy vidím v tuto chvíli v jeho nefunkčním multitaskingu.
Co se týče prohlížeče používám Nokia Xpress, nevím zda-li na HTC pujdou nokia apps nainstalovat, chce to vyzkoušet, tam se dá najít spousta výborných aplikací (mapy, drive, browser, do budoucna doprava, která funguje polovičně).

ja som mal iFon 3GS 2 dni a uz nikdy viac……….

Ladislav Böhm

22. 6. 2013, 19:38

Konečně někdo z redaktorů taky ocenil tenhle systém. K těm aplikacím:

Facebook: doporučil bych aplikaci JDB Facebook Pro, nebo betaverzi Microsoftí aplikace pro WP8, která je teprve ve vývoji.
http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/facebook-beta/93da5d29-daf0-4783-9ed5-a87b33247ec6

Youtube: klasika Metrotube funguje stále výborně.

Dále zkuste, třeba jen pro zajímavost, aplikace:
TVShow (kompletní správa seriálů, včetně upozornění)
Telerik Tasks (umí i synchronizaci s W8), nebo Effectual
Choronos calendar (náhrada za defaultní kalendář, umí synchronizaci i s Googlem)

Daniel Čermák

VIP 22. 6. 2013, 9:32

Já mám zkušenosti se 2 Androidy a 1 Symbianem. Abych pravdu řekl Nokie E50 se Symbianem jsem se po 2,5 letech rád zbavil. Minimum aplikací pro tento systém a jediná která stála za zmínku byla Gravity. Potom jsem přešel na Android a jsem o hodně spokojenější.

První Android jsem měl cca rok (Vodafone 845), Druhý (ZTE Blade) mám už rok a půl a pořád jsem spokojen, nestalo se mi u žádnýho Androidu že by byl po nějaké době nepoužitelný. Když se začne sekat stačí restartovat.

Nicméně v týdnu si otestuju telefon s WP tak jsem zvědav, ale pochybuju, že by mě tento systém přesvědčil natolik abych přešel od Androidu. Už jen proto, že jsem si navykl na aplikace který pro mě nemají konkurenci jako Dolphin, Tweetcaster, Falcon, apod. Sice budou jistě alternativy ale alternativy většinou umí jen polovinu funkcí nebo jsou pomalé. Nenašel jsem ještě nic co by mě natolik přesvědčilo abych třeba natrvalo přešel od nějaké aplikace. Snad jen s výjimkou CAMERAZOOM Fx, kterou jsem používal a poté vyměnil za PixIr.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat