Samsung Galaxy Camera: chytrý kompakt

Samsung Galaxy Camera: chytrý kompakt
2013-03-23T13:25:18+02:00
• 23. 3. 2013

Samsung se vydal na trh s revolučním a zároveň úplně obyčejným fotoaparátem v jednom. Může Samsung importováním Androidu do běžného kompaktu získat nové zákazníky, nebo byste měli zůstat u svých aktuálních smartphonů? To jestli je opravdu ten správný čas na další „krabičku“ do kapsy, vám řeknu okem fotografa v tomto testu.

Hned na začátku čtení tohoto testu bych rád zmínil fakt, že jde o kapesní zařízení, jež bude ideálně stále s vámi. Do běžně velké kapsy se sice vejde, ale ženy na to ve většině případů mohou rovnou zapomenout.  Za všechno může v praxi skvěle použitelný rozměrný displej na zadní straně a vystouplý prostor pro zasouvací objektiv. Displej o velikosti 4,8“ (Super Clear HD LCD) se pro fotoaparát skvěle hodí, vidíte svoje snímky rovnou ve velkém. Kvalitě zobrazení dopomáhá i poloviční vysoké rozlišení displeje, přesněji tedy 1280 x 720 px. Pro Full HD displej si musíme nejspíš počkat až do další generace, ale zpátky k testovanému kousku.

IMG_2232 IMG_2230
Samozřejmě bychom neměli na Dotekomanii fotoaparát jen proto, že ho vyrábí Samsung, má pěkné barvy, nebo dotykovou obrazovku. Testovali jsme ho proto, že nastolení nové generace fotoaparátů se hodně blízko dotýká i možného ohrožení trhu s fotomobily. Dnes jsme v době, kdy jsou kompakty díky mobilům vytlačovány z pultů obchodů, zvětšuje se tedy mezera na trhu, kterou však dnes už nikdo netouží zaplnit. Tedy minimálně ne do doby před představením Galaxy Camery. Co se tedy vlastně změnilo a čím je tohle výjimečné?

Můžeme fotit či natáčet a výsledky rovnou upravovat v našem oblíbeném grafickém editoru, staženém z obchodu Play a vše odeslat na svou zeď na Facebooku, Flickru či si je jednoduše zálohovat do Dropboxu atp. Poslední možnost je kouzelná v tom, že se vše děje automaticky, máte možnost využít bezdrátového přenosu snímků do vaší složky v počítači přes cloud, aniž byste museli mít přístroj u sebe nebo snad připojený k počítači. Tady však narážíme na jeden problém. V čem je tento postup revoluční, oproti dnešním postupům při focení s fotomobily? Nejspíš v ničem, pokud nepočítám mírně vyšší kvalitu snímků díky většímu fotosenzoru. To bychom však opomíjet neměli, je to totiž hlavní a v mých očích i jediná výhoda oproti smartphonům s integrovanou „nezoomovatelnou“ optikou.

Přiznejme si, kdo by i při tom letmém focení nepotřeboval občas optický zoom. Můžete namítnout, že máme digitální, to však samozřejmě není pádný argument proti 21násobnému optickému zoomu v Galaxy Camera. Na dovolenou tedy nevyhnutelný pomocník.

IMG_2220 IMG_2221 IMG_2222
Ilustrační porovnání tloušťky Galaxy Camera oproti iPhone 5. (Min, střed, max velikost)

Konečně jsme se dostali také ke kvalitě optiky a samotného snímacího čipu (1/2,3“ BSI CMOS). Snímky v efektivním rozlišení až 16,3 megapixelů s velkým 21x optickým zoomem + možnost optické stabilizace obrazu (efektivní nejen ve videu) a výměnná 1650 mAH baterie, nabízejí připravenost na vaše dovolenkové hrátky. Nic většího než občasné focení do rodinného alba na automatickém režimu od něho i přes mírně vyšší cenu očekávat nemůžeme, pokud nám jde o ostré a světelné snímky. Automatický režim ovšem funguje, jak by měl, ostření si občas poplete vzdálenosti a především v šeru musíte namačkávat spoušť vícekrát, než dosáhnete výsledného snímku.

IMG_2202 IMG_2201

Je potřeba si uvědomit, s čím Samsung Galaxy Camera srovnáváme. Záměrně začnu s běžnými kompakty za pár tisíc, kde jsou výsledné snímky velice srovnatelné. Pokud ovšem odbočíme do kategorie fotoaparátů cenově srovnatelných s Galaxy Camerou tedy +/-  10 tisíc korun, dostáváme se do kategorie poměrně pokročilých přístrojů, na které si kvalitou snímků moc troufat nemůže. Ne příliš skvělý dojem nezlepšilo ani vědomí, že Galaxy Camera zostřuje snímky bez vědomí fotografa, který tento krok nemůže nijak kontrolovat (potvrzeno od zaměstnance Samsungu).

Zařízení jsme měli i v pořadu Na Dotek #10:

Budeme-li srovnávat se smartphony s pokročilými integrovanými fotoaparáty, také nemusíme chodit daleko. Klady najdeme v podobné cenové politice, Galaxy v tomto srovnání vychází většinou jako ta levnější varianta. Výkonově se také nemá za co stydět se svým čtyřjádrovým procesorem o frekvenci 1,4GHz. Můžete tak nahrávat plynulá videa ve Full HD (30 sn./s) či 720p (60 sn./s) a stejně plynule je i stříhat přímo v zařízení s předinstalovanou aplikací. Baterie vydrží při běžném zatížení klidně celodenní nasazení, pokud však budete více fotit i s bleskem či využívat internetových funkcí a lokalizace polohy, výdrž 1650 mAH baterie se razantně sníží. Můžete ji alespoň z těla snadno vyměnit. Zápor najdeme v možnosti využít Galaxy Cameru jako telefonní zařízení. Najdeme na jeho těle sice slot na micro SIM, nainstalovaný Android, mikrofon i reproduktor, a proto to láká zavolat si, bohužel nemůžete. SIM karta se tedy využívá pouze pro datové připojení. To vás nutí mít u sebe dvě zařízení najednou.

IMG_2223 IMG_2224

Paleta jak předinstalovaných, tak doinstalovávatelných aplikací je široká, Play Store je vám k dispozici v plné míře. To je ostatně hlavní odlišující argument, od běžných „hloupých foto kompaktů“.

Je tedy čistě na vás, jestli preferujete aplikace, před vyšší kvalitou fotografií a postačí vám standard poslaný třeba na Instagram či Facebook přímo. Nebo chcete za svých deset tisíc pořádný fotopřístroj či zrcadlovku. Pokud však máte především smartphone a také nějaký ten kompakt na dovolenou, nemá Galaxy Camera valný význam. Konečně se také dostáváme do jedné z posledních kategorií a tou je člověk vlastnící fotomobil či běžný smartphone, kde mu snímky dostačují. Pro někoho takového má zařízení od Samsungu význam jedině, když využije velký zoom či mechanickou spoušť a lepší grip na těle pro delší focení.

2013-02-19 02.28.48 2013-02-19 02.28.35 2013-02-19 02.28.20 2013-02-19 02.22.13
Aplikační prostředí Androidu 4.1 Jelly Bean, předinstalované aplikace pro foto i video.

Testování bych shrnul čistě vlastními dojmy z přístroje, kde mě velice překvapil velký zoom, který se dokáže poskládat do těla takovým způsobem, že i přes velkou obrazovku se mi vejde do kapsy u kalhot. Získat 50 GB na Dropbox pro zálohu fotek je také fajn. Negativa bych však připsal softwarově zostřeným snímkům, které mají na oko zlepšit nedostatky optiky, která má navíc problémy ostřit na nejdelším ohnisku či v šeru. Pokud však zaostříte, postačí vám znalost stisku spouště, protože automatika zvládne vše za vás a pro horší světelné podmínky máte k dispozici ISO až do hodnoty 3200, které je využitelné bez problému i přes to, že je to krajní hodnota. Obrovský nedostatek je však jednoznačně absence funkce volání. O to více, když slot na SIM kartu v zařízení je. Kdo ví, třeba se dočkáme v další generaci a přístroj získá ještě větší množství potenciálních kupců/fotografů. Je také možné, že kategorii Camera v řadě Galaxy nechá Samsung striktně oddělenou.

Testovací snímky (neupravené v plném rozlišení):

2013-02-19 02.19.04 2013-02-19 02.18.49
Vlevo vidíte snímek s nastavením ISO na minimum (100) a na pravém maximum (3200).

20130303_171049
Snímek při mírně zatažené zimní obloze na nejširší ohnisko (aut. režim).

20130303_171116 20130303_171150
Předchozí snímek s použitím maximálního přiblížení (vlevo), jiný příklad maximálního 21x zoomu (vpravo).

20130303_181345 2013-02-19 02.15.59
Příklady využití režimu makro, při pokojovém umělém osvětlení.

Graf ceny produktu Samsung Galaxy Camera GC100 poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Michal Král

Kameraman, grafik a fotograf na volnoběžce. U nás se především stará o YouTube kanál, kde jste jej mohli vidět v pořadech jako NaDotek nebo Live.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat