Google přiostřuje – dva nové Google Glass patenty

Google přiostřuje – dva nové Google Glass patenty
2013-03-23T10:57:24+02:00
• 23. 3. 2013

Google Glass už v dnešní době zná víceméně každý, kdo se poslední rok pohyboval po internetu a neuplyne týden bez toho, aby nás nějaký nový zdroj nezahrnul dalšími a dalšími informacemi o tomto slibně vypadajícím produktu. Tento týden není jiný, a tak se do rukou veřejnosti dostaly dva nové patenty amerického USPTO.

glass10-580x333

Jednotka obsahuje 5 hlavních částí – ozařovací a zobrazovací panel, konečné zrcadlo, několik optických prvků (přesněji PBS – Polarization Beam Splitter) a samotné skleněné sklo. Patent také popisuje Glass jako monokulární HMD (Head mount display), který reálný obraz překládá vrstvou počítačově vytvořené grafiky.

Vše začíná vysláním světla z ozařovacího modulu skrze propustnou vrstvu prvního PBS na zobrazovací jednotku, kde se z předtím obyčejného osvětlení stane obraz, který chceme v Glass zobrazit. Tento obraz se následně po cestě zpět odrazí od již zmíněného prvního PBS a putuje skrze tělo, jen aby prošel druhým PBS, odrazil se (a převrátil) od koncového zrcadla a pomocí druhého PBS promítnul na okraj Glass a vytvořil tak obraz pro lidské oko. Pro lepší představu také doplňujeme podrobnější a názornější nákres vytvořený blogem patentbolt.com.

6a0168e68320b0970c017ee9a12e44970d-800wi

Tohle je samozřejmě jen jednoduché popsání mnohem komplexnější technologie, jejíž popis obsahuje nejen znění patentu, ale také 28 tvrzení, na kterých si v budoucnosti určitě pochutnají právníci v patentových bitvách. Ty nás v dohledné době rozhodně neopustí.

Druhý patent je ještě složitější – obsahuje totiž popis toho, jak bude vypadat interakce Glass s různými zařízeními, jako jsou lednice, pračky, tiskárny či vraty garáží a vjezdů. Patent sice předpokládá s plným rozšířením Google Glass platformy, ale i tak jsou popisy interakcí velmi zajímavé. Patent také obsahuje část, ve které se popisuje koncept brýlí, jež by měly zabudovaný senzor kamery v můstku mezi skly, což by mohlo indokovat snahy Google o vytvoření nějakého partnerství se známými značkami

6a0168e68320b0970c017ee99f4d7e970d

Systém má využívat překrývání reality grafickým prostředím ve stylu rozšířené reality, kdy by se pomocí speciálních QR kódů na viditelných místech překryl reálný obraz vrstvou s instrukcemi, nebo pomocí čipu v zařízení spojil s Glass a následně umožňoval ovládání pomocí různých gest.

Oba patenty by byly v reálných situacích velmi užitečné,  a proto doufejme, že jejich vlastnictví Google náležitě využije.

Zdroje: patentbolt.com, patentbolt.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Plachý

Blázen do mobilního života, Androidu, Google a HTC. Fanatický anti-fanatik marně se snažící o rozšíření objektivity. Na Dotekománii si od něj většinou počtete o Androidu, soudech, patentech a hrách. Také jej můžete nalézt na FI Masarykovy Univerzity, kde svadí nekonečný boj o vývojářskou budoucnost.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat