Revoluce u antén smartphonů – patent patří Applu

Revoluce u antén smartphonů – patent patří Applu
2013-02-14T13:25:55+02:00
• 14. 2. 2013

Společnost Apple v posledních několika generacích smartphonu iPhone tak trochu experimentovala s anténami pro GSM, LTE, WiFi, GPS atd. V tomto sektoru jsme si mohli všimnout, že v podstatě neexistuje zařízení, které by nemělo vyhrazený prostor na těle pro mobilní sítě. Samozřejmě zde existují smartphony typu Nokia Lumia 920, které tento problém nemusí řešit díky polykarbonátu, který propouští signál.

13.02.12-Slot

U celokovových smartphonů je to jiné a jedná se doslova o problém. Vždy se muselo vymezit místo na těle zařízení, které nebylo stíněno kovem. Apple se například snažil zachovat krásu designu tím, že antény zakomponoval do okrajů iPhonu, ale nejednalo se o nejlepší řešení. Za posledních 5 a více let se snažil najít řešení, které by umožnilo využít celokovového těla bez použití speciálních oblastí pro antény.

13.02.12-Slot-2

V úterý byl společnosti z Cupertina udělen patent na téměř neviditelné antény, které mohou být zabudovány do samotného těla zařízení. Patent pochází z roku 2007, takže je využití vyobrazeno na notebooku, ale dá se jednoduše aplikovat na jakékoliv přenosné zařízení. V podstatě se jedná o mikrodrážky, v kterých je zabudovaná anténa. Tyto malé štěrbiny pro anténu dosahují velikosti od mikronů až do stovek mikronů, takže jsou v podstatě neviditelně. Mohou být bez výplně nebo pro nezanášení je stačí vyplnit jakýmkoliv nevodivým materiálem. Jejich velikost a rozložení následně umožňují přijímat nejrůznější mobilní sítě.

13.02.12-Slot-3

Z tohoto vynálezu lze usoudit, že samotná hliníková záda iPhonu mohou být prošpikovaná těmito anténami. Díky tomu se samozřejmě může dále pokračovat ve vylepšování designu, ale navíc přinášejí miniaturizaci a dodatečný prostor pro zbývající součástky smartphonu.

Ačkoliv Apple získal patent,  tak není zcela jasné, kdy se tato novinka objeví v praxi. Je asi zbytečné předpokládat, že by iPhone 5S/6 byl vybaven mikroanténami. Na druhou stranu lze předpokládat, že u 3G verze iPadu nebude černý kus plastu, který zakrýval antény.

Zdroj: appleinsider.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat