Nvidia uvedla Tegru 4

Nvidia uvedla Tegru 4
2013-01-07T06:29:23+02:00
• 7. 1. 2013

Nejočekávanější akcí letošního veletrhu CES 2013 v Las Vegas je ta od Nvidie, aspoň z pohledu mobilního světa. Tato společnost nezklamala a uvedla novou Tegru 4, o které jsme tak trochu snili. Očekávání jsou velká, jelikož Tegra 3 měla své mouchy, na které se poukazovalo nějakou dobu. Opět je vše ve víru výkonu, a tak se podívejme, co budeme moci čekat od těchto super výkonných vnitřností.

Samsung se mohl nějakou dobu pyšnit procesorem Exynos 5250, který využíval jádra Cortex A15, čímž se stal prvním výrobce, který je nabízel přímo v produktech. Tegra 4 zřejmě zanedlouho vstoupí do stejné rodiny, jelikož obsahuje rovnou 4 jádra Cortex A15, která jsou vyrobena pomocí 28nm technologie. Jedná se poměrně zásadní skok kupředu, jelikož se zvyšuje výkon a snižuje spotřeba. Samozřejmě nebude chybět jedno doplňkové jádro, jako tomu bylo u předchozí generace, které je určeno pro šetření baterie.

Grafický výkon bude zajišťovat rovnou 72 GPU jader, takže můžeme očekávat ještě rychlejší a úchvatnější grafiku. Důkazem je třeba ukázka hry (teaser) Dead Trigger 2, která se chystá na Tegru 4. Bohužel zde není ani jedna zmínka, kdy tuto pecku můžeme očekávat, ale na druhou stranu je vidět, že brněnské studio není ze hry. Ohlasy na samotné demo hry mnohých novinářů mluví za vše – „Hell yes!“.

Samozřejmě se zde Nvidia pochlubila tím, jak je jejich nová platforma výkonná v porovnání s konkurencí. Například je jen o trochu rychlejší, než co v sobě obsahuje iPad s Retina displejem (4. generace). Zde například ztrácí i Nexsu 10, ale musíme brát v úvahu, že se jedná o dvoujádra.

Kromě grafického a celkového výkonu také nabídne podporu LTE sítí, díky čemuž bude každé zařízení připraveno na daleko rychlejší připojení k internetu. Bohužel si u nás budeme muset nějakou chvíli počkat, než okusíme něco takového. Tegra 4 získala novinku, díky které budete moci efektivně pořizovat HDR fotografie. Během stisku spouště se pořídí rovnou dva snímky, které se přesunou do „computational photography engine“ a následně se vyrenderují do jedné fotografie. S tím souvisí i podpora HDR videí.

Bohužel nebylo oznámeno datum, kdy bude dostupné první zařízení s Tegrou 4. Možná se dočkáme během léta, ale snad se nakonec podaří získat nějaké bližší informace.

Zdroje: theverge.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat