Václav Pavlín: iPad mini aneb jak jsem přešel od Googlu k Applu

Václav Pavlín: iPad mini aneb jak jsem přešel od Googlu k Applu
2012-11-19T10:26:47+02:00
• 19. 11. 2012
20

Ti z vás, kdo mě znají, ví, že jsem opravdu velký fanoušek Googlu i jeho operačního systému Android. Baví mě všechny ty novinky a vychytávky, které se každou chvíli objevují, ale… Ale v uplynulém týdnu jsem měl možnost seznámit se blíže s iPadem mini.

Pokud nás sledujete déle, určitě jste zaznamenali mou recenzi iPadu 3 (jo jo, jasně, The New iPad, to je přesně on). Nebyl jsem z něj nadšený a nijak zvlášť mě neoslovil. Ano, displej má krásný, ale je těžký a (necelých) 10 palců je na mě prostě moc. Stejně jako mě nenadchl iPad, chladným měl nechal i systém iOS. Tedy úplně chladným ne.

Operační systém iOS mi absolutně nesedl. Nevyznal jsem se v něm, nepsalo se mi pohodlně na klávesnici, nebyl jsem schopen si ani pořádně nastavit češtinu, aby byl opravdu celý systém česky. Nebylo to prostě ono. Na Apple, iOS i všechny přidružené produkty jsem zavrhl.

Nedávno ale vyšel iPad mini. Pohledné menší zařízení, které nabízí podobné možnosti jako dospělý iPad v elegantním komprimovaném balení. Do rukou se mi dostal iPad mini v černé barvě a opravdu mě uchvátil.

Byl jsem pravděpodobně jeden z prvních vlastníků tabletu Nexus 7 v ČR a nemohl jsem si ho vynachválit. Úhlopříčka 7 palců je pro mobilní zařízení (kterým by měl tablet být) výrazně lepší než palců 10. Je tedy otázkou, zda je 7,9″ displej iPadu lepší, nebo horší varianta.

Apple se na prezentaci chlubil tím, že iPad mini nabízí na displeji výrazně více prostoru než Nexus 7. Když si obě zařízení srovnáte tváří v tvář, musíte mu dát za pravdu. Šířka, kterou iPad mini nabízí navíc je opravdu znát. Je to logické – 4:3 (iPad mini) je něco jiného než 16:9 (Nexus 7). Rozdíl je vidět například na naší stránce – Nexus 7 vám zobrazí pouze hlavičku a doporučené články, zatímco iPad mini nabídne hned dva nejčerstvější příspěvky. Tím pádem je jasné, že ať jsme zapšklí jak chceme, Apple nelhal. Displej iPadu mini je výrazně větší než u Nexu 7, a to nejen plochou, ale i množstvím obsahu, který dovede zobrazit.

Když už jsme u srovnání displejů – iPad mini má menší rozlišení na větším prostoru. Mělo by to tedy znamenat výrazně horší kvalitu zobrazení. Já jsem ale z obrazovky iPadu tento pocit neměl. Ano, jednotlivé body jsou výraznější než u Nexu 7, ale ne tak, aby to nějak vadilo. Na druhou stranu barvy jsou výrazně lepší u iPadu mini. Provedl jsem srovnání zobrazením shodných obrázků na displeji. Jednalo se o západ slunce někde nad pouští. Nexus 7 zobrazil na nebi pěkný barevný přechod. Když jsem si ale prohlédl výsledek na iPadu mini, viděl jsem, že na nebi nemá být jednolitá barevná plocha, ale že jsou zde různobarevné obláčky.

Displej už jsem vychválil dost. Pojďme se podívat na kvalitu zpracování a použité materiály. Jak je u Applu zvykem, setkáte se především s hliníkem a sklem. Sklo pokrývá přední stranu. Boky a zadní strana jsou tedy tvořeny hliníkem. Když jsem iPad vybaloval, měl jsem dojem, že mi umrzne ruka – cesta v dodávce ho vychladila jako kostku ledu. Na druhou stranu při pokojové teplotě je pocit z hliníku lepší než pocit z měkkého plastu na zadní straně tabletu Nexus 7. U Nexu mám sice jistotu, že mi nevyklouzne z ruky, ale kromě toho mám, při srovnávání s iPadem, pocit levnosti a druhořadosti. Ovšem pozor, dokud jsem iPad mini nedržel v ruce, nikdy jsem tento pocit z Nexu neměl.

Při komplexním pohledu na iPad mini máte jednu jistotu – každý ho pozná a každý si ho bude chtít vyzkoušet. Je to dáno jednak tím, že je to iPad mini a jednak tím, že je to opravdu velmi pěkná, elegantní a sympatická tenká placka. Nexus 7 sice strčíte do zadní kapsy u kalhot, iPad mini budete ale chtít nosit v ruce – aby ho každý viděl a taky proto, že je to bezva pocit. Kromě toho, že konstrukční kvalita je perfektní, je iPad mini také velmi lehký. Může to znít přehnaně, ale skutečně – tenká a lehká hliníková placka s kvalitním displejem. I tak by se dal iPad mini shrnout.

Když už víme, jak úžasné zařízení iPad mini je, pojďme se zamyslet nad tím, pro koho je. Jako parametry pro volbu tohoto zařízení musíme zvážit cenu, velikost (a hmotnost), množství a dostupnost aplikací přímo pro iPad a samozřejmě něco, co by se dalo označit za Apple faktor.

První, co mě napadá, je, že iPad mini je perfektní zařízení do dámské kabelky. To byl samozřejmě už i dospělý iPad, ale od dámy to přece jen vyžadovalo kapku větší zavazadlo. Zde můžeme určitě přičíst i zmíněný Apple faktor, tedy něco nepopsatelného, co však přitahuje všechny kolem.

Dalším určením mohou být rodiny s dětmi. Pokud chcete nechat dítko hrát si s tabletem, bude pro něj iPad mini pravděpodobně výrazně přirozenější a příjemnější než velký iPad. Zde zase bude hrát roli cena, která je nižší a znamená tedy menší starosti o to, jestli s tabletem váš drahoušek flákne o zem. A nesmíme zapomenout ani na aplikace – ty iPadí jsou u dětí velmi oblíbené (tedy tohle mám jen z doslechu).

Poslední zásadní cílovou skupinou, kterou musím zmínit, jsou školy a studenti. Tablety iPad se ve školách šíří již nějaký ten pátek. Osobně si myslím, že tablety jsou ve škole vhodné spíše pro nižší ročníky, které se mohou vyřádit v barevných aplikacích na upatlaném displeji. Právě pro ty by, stejně jako pro vaše drahoušky doma, byl ale vhodnější menší tablet než 10palcový iPad. Díky nižší ceně jich škola může pořídit více a děti si je mohou vzít třeba i na vycházku, protože jim lépe padnou do ruky. Apple faktor bych zde uváděl nerad, protože pokud si jej v tomto případě připustíme, v podstatě říkáme, že děti pak budou chtít jen a pouze produkty Applu.

Mini bude určitě vhodný i pro starší studenty na čtení skript a prezentací z přednášek, případně na nějaké ty poznámky. Nexus 7 je sice výrazně levnější, ale větší plocha displeje má své kouzlo.

Celkově můžeme říct, že iPad mini se může snadno stát nejoblíbenějším zařízením pro vstup do světa Applu. Je levnější než ostatní kolegové, je pohodlnější na přepravu a vypadá mnohem lépe než klasický iPad. Pokud tedy budete chtít zařízení od Applu a nebudete chtít začít iPhonem, je iPad mini rozumná volba. Ostatně už jsem několikrát řekl, že iPad mini se stane nejprodávanějším iPadem.

Poslední věc, kterou bych chtěl zmínit, je pár mých postřehů k iOS. Vím, že jsem si jich mohl více všimnout už u iPadu 3, ale nestalo se tak. Velmi mě zaujala gesta, která iOS nabízí – opravdu skvělá věc! Škoda, že uživatelé Androidu se jich asi nikdy nedočkají. Také musím pochválit návrháře za perfektní animace. Ať už obecně v systému, nebo v rámci aplikací – víte, že aplikace Google+ má při „naskakování“ příspěvků jinou animaci v iOS než v Androidu? A ta v iOS je hezčí.

Pořád mám ale problém s nekonzistencí systému. Občas se mi stává, že nejsem schopen najít tlačítko zpět. Je úplně jinde, než bych čekal, nebo není vůbec a je třeba použít nějaké gesto. To se na Androidu nestane (alespoň u tlačítka zpět). Občas mi připadá silně nelogické rozmístění položek v nastavení, ale na to by se také dalo zvyknout. Jednu věc ale pořád překousnout nemůžu – to, že není možné změnit klávesnici na takovou, na jakou jsem zvyklý.

Apple v iOS pro iPad mini zavedl jednu vychytávku – když se dotknete prstem na obrazovce a nehýbete jím, můžete druhou rukou se zařízením normálně pracovat. Je to tak kvůli tenkým okrajům kolem displeje a možnosti, že se dlaní dotknete obrazovky. Tím byste si neustále mačkali něco, co nechcete a určitě byste za chvíli iPadem mrskli o zeď. Vyřešeno, funguje, škrtám si.

Pokud se na závěr vrátím k nadpisu – jak jsem přešel od Googlu k Applu. Stalo se to právě díky iPadu mini. Věřte mi, že když budete mít možnost, stane se to i vám. Tablet iPad mini je skutečně nejhezčí tablet, s jakým jsem zatím pracoval. Bohužel pro mě má iOS.


A tím se vracíme zpátky do reality – k Applu jsem nepřešel. S Googlem jsem spokojený a nemám důvod cokoliv měnit. Velmi rád bych ale viděl, že si výrobci berou příklad z výrobků Applu (ne, že je kopírují) a tvoří podobně krásná a kvalitní zařízení.

Celá tato recenze iPadu mini je založená na pravdě – pokud bych byl běžný uživatel a chtěl bych tablet, rozhodně bych sám sobě doporučil iPad mini. Fikcí je v tomto případě tedy pouze můj přechod mezi platformami. Zařízení skutečně zbožňuji. Společnost Apple a její iOS to má u mě ale stále velmi nahnuté.

Omluva: Musím se samozřejmě omluvit za provedenou mystifikaci:) Doufám, že jste byli napnuti až do konce. Také se chci ale omluvit za kvalitu použitých fotek – bohužel selhalo plánování času a především technika a fotky tak byly na poslední chvíli pořízeny iPhonem:(.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

nevíte někdo, jak se tato placatá věc dá zaktivovat? syn s tím bojuje od štědrého večera… dá se využít i jinak než jako kuchyňské prkýnko? 

Jan Polášek

25. 12. 2012, 14:25

Kde přesně se zasekl? To je důležité vědět

„Budete ho chtít nosit v ruce aby ho každý viděl“ = infantilní a opravdu objektivní názor který se hodí na pubertálního recenzenta.

Mám to brát jako urážku?

Urážku určitě ne, je to váš názor, ale ten však ukazuje jakým způsobem uvažujete. A že to nemá moc co společného s fakty…

Snažil jsem se vyjádřit silně expresivně:) A očividně se mi to povedlo;)

iPad mini se mi zatraceně líbí, ale jsem na tom podobně s iOS. Asi taky zůstávám u androidu, ale vážně bych chtěl takovou kvalitu jako má apple :D

Je to smutné, že někteří lidé stále nevidí potenciály některých specifických androidích zařízení. Já osobně mám Galaxy Note 10.1 a prostě s ním dělám běžně věci, co bych zkrátka s iPadem/iPadem mini a ani jiným tabletem dělat nemohl. Běžně jej tahám na MFF na přednášky, cvičení i do laborek. Práce se stylusem je naprosto ohromující (nyní také již naprosto nepostradatelná) a aktuálně ji nemůže konkurovat žádný podobný stroj na trhu – proto mluvím o specifických přístrojích. Přístroj mám rootnutý, takže mi v multitasking oknech běhají programy jako Realcalc, nebo Wolfram a to je prostě to, co já po takovém kompaktním stroji požaduji (byť to má spoustu chyb, za které bych je asi zastřelil). Další z nich je třeba Padfone, který sice nevlastním, ale potenciál tohoto zařízení je zkrátka obrovský. Nezatracuji produkty Applu, ale zkrátka je to jenom intuitivní prostředí s hezkým (subjektivně) displejem zabaleném v o 15% dražších materiálech. Jenomže já byl vždycky spíš přes funkčnost a i co se týče notebooků, tak jsem si raději vybral ve stejné cenové relaci ntb s o 20% lepším výkonem grafické karty, než notebook, který se mi designově „líbil“.

Jan Polášek

19. 11. 2012, 16:16

Většina BFU si ale vybírá právě podle vzhledu, takže u nich vyhraje iPad a ne nějaký příšerně levně vypadající Note 10.1.

Já osobně proti plastům nic nemám… teda kromě plastů v podání jakékoliv společnosti kromě Samsungu. To co předvedl na Note 2, 10.1, SGSIII, to je příšerné. S plastem třeba na Transformer T300 se nedá srovnávat.
Note 10.1 je v něčem opravdu dobrý, ale ne každý chce po zařízení ťukat stylusem, byť přináší nějaké ty výhody.Všeobecně si myslím, že Android na větší než 7.x“ tablety nepatří, neboť na ně nemá optimalizované aplikace. Někteří výrobci, třeba Samsung u Note 10.1 nebo Sony u Xperia Tablet S nějak prostředí upraví tak, aby se využila plocha displeje, (multidisplay, miniaplikace v oknech na Xperia Tablet S atd…) ale jinak je aplikací s tabletovým layoutem strašně málo.

Dobré, čtivé a skoro jsi mně nahlodal, abych vyměnil svůj iPad 2. :P Jen nechápu dvě věci: 1) nazývání tabletu mobilním zařízením, když (v případě Googlu) Nexus 7 ani nemá 3G. A za 2) tlačítko Zpět u Androidu přece funguje jako Home Button u iOS, ne (u tabletu navíc i gesto) ?

Jiří Chlum

19. 11. 2012, 11:38

Nene U androidu to funguje jako tlačítko Zpět běžně na webových stránkách skáče zpátky tímto tlačítkem i u všech app :-) Mobilní zařízení nemůsí mít notně 3G. Vem si například Automobil tam taky není 3G a je to mobilní zařízení :-) 

Mobilní pro mě znamená pohodlně přenosné. Tlačítko Zpět je zpět:-) Home button je Domů. Zpět vás vrací o krok zpátky (předchozí obrazovka, pausnutí hry…), Domů vás přesouvá na domovskou obrazovku.

Ano, já to tak z toho textu úplně nepochopil. Ale pro potřeby Zpět tu přece máme multitasking nebo gesto. Na velké ploše tabletu je přece hezké přejet čtyřmi prsty z jednoho nebo druhého okraje a vypustit tím nutnost použití tlačítka Zpět. Mýlím se? :)

Jiří Chlum

19. 11. 2012, 12:35

Tak to je hodně subjektivní já jsem s androida zvyklí na to tlačítko :-) A docela jsem  s tím bojoval když jsem si hrál s mini, ale stejně mě nic neodradí od koupě mini jak jsem ho vzal do ruky tak mě doslova uchvátil :-)

Martin Václavík

19. 11. 2012, 23:00

Jen bych doplnil, že Nexus 7 už je i v 3G verzi (zatím bohužel ne u nás)…Nexus 7 mám a iPad mini jsem již také měl možnost vyzkoušet – ano, souhlasím s tím, že iPad mini má jakousi vyšší přidanou hodnotu jen díky tomu, že je to Apple :D…ale jde opravdu o krásný tablet, na kterém jsou použity kvalitní materiály, tady Nexus 7 bohužel značně díky plastům zaostává. V čem ale Nexus 7 jasně vyhrává, je user-friendly prostředí (ano, je to subjektivní) a široké možnosti přizpůsobitelnosti a otevřenosti systému. Na iPadu si jen tak nestáhnete z internetu vše, co potřebujete – nelze stáhnout mp3, občas jsem měl problémy i stáhnout pdf a word. A když už se Vám to podaří, tak je neotevřete v aplikacích třetích stran, protože iOS nesdílí svou paměť s jinými aplikacemi. V tomto vidím velkou výhodu Nexusu 7 a Androidu obecně. Výkonově je na tom sice papírově lépe Nexus 7, ale opět je o fous lepší iPad mini (1 firma dělá HW i SW, navíc jen pro pár zařízení). No a pak je tu cena – zde jasně vítězí Nexus 7 (ale za cenu horších materiálů)…tak či tak…skóre je 2:2 a je tedy na každém z nás, zda preferuje iOS a je smířen s jeho omezeními (osobně jsem nikdy nepřišel na chuť iTunes, když jsem měl iPhone, dále již zmiňovaná uzavřenost OS) nebo chce systém, kde může takřka svobodně dělat co chce (což přináší i jistá rizika :D…některé telefony nejsou uplně blbuvzdorné :D)…takže tak…každý OS má své výhody a stejně tak to je v případě Nexus 7 vs. iPad mini ;)

S autorem této rádoby „recenze“ máme jedno společné, a to nenávist k jedné platformě, vy iOS a já Android, ale nedělá nám problém si vyzkoušet oba systémy, N7 jsem si zkusil a po pár dnech jsem si řekl že používat něco tak chaotického a nedodělaného jako je Android prostě nebudu…no ale přesto si myslím že takové „recenze“ by měl dělat někdo nezaujatý, tento čánek je jasně tendenční ;-)

Dalibor Pencik

19. 11. 2012, 11:58

 no myslíte někoho nezaujatého jako vás? :-)
Jediný nezaujatý člověk by možná byl někdo kdo nikdy neměl žádný tablet v ruce. Vždy každý recenzent tíhne víceméně na nějakou stranu.
a váš výrko „používat něco tak chaotického a nedodělaného jako je Android prostě nebudu“ já komentovat nehodlám, nemám čas na hlouposti. Hezký den

Nezaujatost je v dnešní době nesmysl. Objektivita je docílitelná – snažil jsem se o ni – displej je objektivně lepší v iPadu, rozměry taky, cena je objektivně nižší u Nexus 7, který má také objektivně výkonnější procesor.

Jedná se o rádoby recenzi zařízení, nikoliv systému – proto se mu věnuji jen okrajově a říkám, že nebýt iOS (který mi prostě nevyhovuje), iPad mini bych bral všemi deseti.

Petr Plachý

19. 11. 2012, 12:41

Vidím právě velkou výhodu v tom, když nějaké zařízení hodnotí rozumný(nutný detail!) člověk ze druhé strany, který se přeci jen na daný produkt dívá kritičtěji než fanoušek. To je přeci v recenzích nejdůležitější…pochválit tam kde je to opravdu třeba a kritizovat za chyby. Nemyslím, že je recenze typu „Dokonalé, úžasné, perfektní“(tzv. Hulánstyle) nějak přínosná…

Podle mě to ani není moc recenze, ale spíše takový blogový zápisek uživatele, který dokázal pro něco kvalitního zradit svoji jinak nejoblíbenější platformu. :-) Pravdaže autor to tak několikrát v článku nazval, no dejme tomu, v každém případě to bylo čtivé a pěkně napsané, a to je pro mě v konečném stavu nejdůležitější.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat