Windows 8 jsou na světě. V ČR v prodeji již zítra.

Windows 8 jsou na světě. V ČR v prodeji již zítra.
2012-10-25T18:52:47+02:00
• 25. 10. 2012
2

Microsoft přichází s novým operačním systémem a právě dnes ho oficiálně vypustil do světa. O systému i vlajkovém tabletu Surface víme prakticky vše, ale i přesto toho měl Microsoft hodně co říct. S čím nový systém přichází?

windows-8-metro predprodej-ceny-windows-8_03

Celá událost byla do značné míry pojata jako moderované představení celého systému. V tomto duchu by se měla odvíjet i celá marketingová akce, která bude uvedení Windows 8 doprovázet. Microsoft zkrátka potřebuje uživatele naučit s Windows 8 pracovat.

Na začátku prezentace se slova ujal šéf divize Windows, který zdůraznil několik zásadních inovací, jež Windows 8 přinášejí. Zmínit můžeme například větší úsporu energie u přenosných zařízení nebo větší variabilitu, která ve výsledku znamená mnohem více rozličných počítačů, za což je zodpovědná i kompatibilita s ARM architekturou. Nezapomnělo se ani na čísla. Například k WiFi se počítač s Windows 7 připojí během 15 sekund. Systému Windows 8 to trvá pouhou sekundu.

Windows RT tablety. V čem je jejich výhoda?

Proč bychom si měli pořídit Windows tablety a upřednostnit je před konkurencí? I výhodám Windows RT byl věnován značný časový prostor. Microsoft se snaží zaměřit na současný ekosystém, který kolem Windows existuje a funguje. Jednoduchým příkladem mohou být tiskárny. Pokud budete chtít využít tiskárnu, kterou používáte s Windows 7, s Windows 8 tabletem to zkrátka bude fungovat také. A můžeme pokračovat dalším příslušenstvím, jako jsou klávesnice, myši, paměťové disky a podobně. Dalším důležitým faktem bude samozřejmě také plná kompatibilita a komunikace s vaším domácím počítačem, kde poběží stejný systém nebo s jinými zařízeními, jako jsou Xbox nebo Windows Phone telefon.

xs08-30_04-39-48g1020_large_verge_medium_landscape

Dalším faktorem může být předinstalovaný balíček Office 2013, který dostanete v každém Windows RT zařízení zdarma.

Kdy jdou s kůží na trh?

Pokud si chcete pořídit novou verzi Windows, můžete tak učinit klidně zítra. Uvedení do prodeje probíhá na čas a celosvětový půlnoční start bude následován i Českou republikou. Windows 8 budou dostupné v prodeji ve více než 140 zemích a ve více než 37 jazycích. V mnoha českých obchodech tak budou dostupné jak krabicové verze systému, tak i počítače s již nainstalovanou OEM licencí.

Kromě krabicových a OEM licencí bude možné stáhnout i upgrade pro stávající Windows počítače. Ten vyjde na 780 korun. Zákazníci, kteří si koupili počítač s Windows 7 od 2 července letošního roku, mohou využít speciální nabídku v podobě upgradu za cenu 380 Kč.

Microsoft propaguje partnery. Na promo Surface bude dost času po přestávce.

Není toho moc nového, co by Microsoft na tiskovce představil. Přeci jen systém již veřejnost alespoň od pohledu zná, jelikož si může stáhnout jeho finální verzi. Dnešní konference ale měla jiný význam. Připomenout, že dnešní půlnocí vstupují Windows 8 do prodeje (včetně České republiky), ukázat některé “vychytávky” systému a zahájit marketingovou kampaň. Poměrně velký prostor byl také věnován počítačům, které naplno využívají nové možnosti systému. Nová generace all-in-one PC, konvertibilní notebooky, tablety s dokovacími stanicemi nebo notebooky s otočným displejem. A co Surface? Ten byl zmíněn nebo předveden jen okrajově. “Hlavní vysílací čas” tak věnoval svým partnerům, zřejmě, aby ukonejšil výtky, které z jejich strany padaly po oznámení záměru vyvinout vlastní tablet Surface.

Šéf Microsoftu Steve Ballmer zakončil tiskovou konferenci slovy “Vítejte ve světě Windows 8”. Myslíte, že osmičky ovládnou svět dnešních Windows 7 počítačů, nebo na tom budou podobně jako například před lety Windows Vista? Uspěje Microsoft na poli tabletů?

Ale i na zmíněný Microsoft Surface dnes přijde řada. Přibližně za hodinu tisková konference v New Yorku pokračuje a tentokrát bude věnována pouze tomuto vlajkovému tabletu platformy. Můžete samozřejmě počítat s článkem, kde představíme hlavní novinky. Připomeňme, že zatím toho víme poměrně málo především o verzi Pro, která přinese plnohodnotný systém a procesor od Intelu. Sledujte i nadále web Dotekománia.cz

surface-ms Surface1

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

Pro Matouše Eckerta
Cituji:“Pokud budete chtít využít tiskárnu, kterou používáte s Windows 7, s Windows 8 tabletem to zkrátka bude fungovat také.“
Vážený pane, když se prezentujete v médiích, měl byste mít svá tvrzení podložená.
Nepotřebujete tiskárnu Canon LBP 2900? Ve Win 7 pracovala spolehlivě, s Win 8 si ani neškrtne!
Přeji pěkný den
Jiří

matouseckert

30. 10. 2012, 10:49

  
Pro P. Orku: Vážený čtenáři. Bohužel nemám možnost vyzkoušet všechna zařízení na světě, a proto jsem vycházel ze všeobecného předpokladu. Pokud máte tablet s Windows 8, můžete k němu například tiskárnu připojit. S iPadem nebo s Android tabletem to udělat nemůžete. Ani na Windows 7 nefungují všechna zažízení bez chyb… 

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat