Samsung Nexus 10 s příjemnou cenovkou?

Samsung Nexus 10 s příjemnou cenovkou?
2012-10-29T09:10:23+02:00
• 29. 10. 2012
1

Svět tabletů je v dnešní době poměrně přesycen nejrůznějšími modely. Na jedné straně tady máme iPad a iPad mini, na druhé jsou pak androidí tablety, které mají ještě odnož v podobě Kindle Fire. Současný referenční Nexus 7 je sice vyráběn Asusem, ale využívá Tegru 3 od Nvidie a jedná se prakticky o skládačku od mnohých výrobců.

Nadcházející Nexus 10 pochází z dílny Samsungu a nebude jen dalším modelem v řadě zařízení od Googlu. Ačkoliv doposud nebyl představen a na jeho oficiální uvedení si musíme kvůli hurikánu počkat, tak asi bude mít v celém světě tabletů větší význam. Jedním z prvních faktorů, kterým bude vybočovat z řady všech ostatních, je jeho hardwarová specifikace.

Prozatím nevíme, jestli bude displej IPS, nebo Super AMOLED, ale rozlišení bude asi největší, které jsme kdy mohli u tabletů vidět. Dosahuje na hodnoty 2560 x 1600 pixelů a vyrábí jej přímo Samsung. To však není všechno. Prakticky vše bude pocházet od korejského výrobce, a tím myslíme SoC Exynos 5250, paměti RAM, interní paměť, baterie, bezdrátové technologie, kterými jsou myšleny i LTE a 3G. Nenajdeme moc výrobců, kteří si dokáží vyrobit kompletně svůj tablet.

Pokud se podíváme na Chromebook s Exynos 5250 (dvoujádro, 1.7 GHz, Mali-T604, 32nm technologie), tak je z větší míry poskládaný ze součástek Samsungu. Jeho cena je 250 dolarů a podle informací není dotovaná. Z toho můžeme usoudit, že i nový Nexus 10 by nemusel mít velkou cenovku. Podle webu zdnet.com by mohla startovat na částce kolem 400 dolarů. Dokonce odhadují, že by mohla klesnou na 349 dolarů, čímž by rozhodně započala cenová válka. Naděje tu je, jelikož se asi korejský výrobce nemusí spoléhat na další dodavatele a navíc podle posledních zpráv se chystá ukončení spolupráce s Applem. To samozřejmě ani jedna společnost nepotvrdila, ale díky tomu by se uvolnila kapacita výroby, což by mohlo mít kladný vliv na cenu součástek.

Asi se chýlí k cenové válce, ale Nexus 10 zřejmě nebude moci konkurovat 4. generaci iPadu, a to hlavně po stránce grafického výkonu. Prozatím nemáme přesné informace o obou zařízeních, ale nový A6X se čtyřjádrovou grafikou bude asi výkonnější. Na druhou stranu se odhaduje, že dvoujádrový Exynos 5. generace bude asi úspornější a tudíž nebude tak drancovat baterii. Samozřejmě u obou tabletů jsou největšími žrouty energie displeje, a tak se prakticky Nexus 10 utká o pozici nejlepšího tabletu s iPadem 4. generace.

My jsme se zeptali čtenářů na Google Plus, kolik by měla stát novinka vycházející ze spolupráce Googlu a Samsungu. Někteří uvedli dvě čísla. Jedno mělo být reálné a druhé podle jejich představ. Většinou si čtenáři přáli cenovku kolem 10-12 tisíc a černé odhady mluví o 15-16 tisících. Pokud by se odhadovaná cena podle zdnet.com měla pohybovat kolem 400 dolarů, tak by se mohla vyplnit tužba čtenářů. Překvapí nás Google? Nebo se bude jednat o velmi drahý tablet s nádhernými specifikacemi?

Zdroj: zdnet.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Igor Ďurček

29. 10. 2012, 13:06

Tak to ani srnka netusi kolko bude stat… :-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat