Rozebíráme Android 4.2

Rozebíráme Android 4.2
2012-10-19T13:04:10+02:00
• 16. 10. 2012
8

Serveru Android Police se podařilo získat obraz ROM z nového supersmartphonu LG Nexus. Nyní nám nabízejí k nahlédnutí, co je pod pokličkou.

Zdroj jim bohužel zakázal ROM šířit dál. Mohou se s námi tedy podělit pouze o to, co zjistí testováním. Protože je systém velmi nestabilní (alespoň tam, kde se jej pokoušeli rozběhnout), nezbylo nic jiného, než se začít vrtat uvnitř. Slibují nám sérii článků, které nám poodhalí, jak nová verze systému od Googlu vypadá a co nabízí.

První náhled se týká úpravy notifikací. Jistě z různých nadstaveb jako TouchWiz  nebo z alternativních ROM znáte takové ty nabídky v notifikacích, kde můžete snadno vypínat Wi-Fi, Bluetooth, GPS a další. Nastavení sedí pěkně nahoře nad upozorněními a, ačkoliv je velmi užitečné, zabírá spoustu místa. V souvislosti s touto funkcionalitou v Android Central objevili soubor s názvem qs_coming_soon.png. Protože nebyli schopni nasimulovat přístup k tomuto objektu na vlastním zařízení, požádali svůj zdroj, zda by jim danou věc mohl objasnit. Dorazilo následující video.

Vypadá to, že Google se chystá do nové verze Androidu doplnit Quick Setting, neboli Rychlé nastavení. Jedná se přesně o to, co jsem popsal výše – rychlá úprava nastavení Wi-Fi, GPS, Bluetooth, ovšem s trochu jiným přístupem. Nastavení nebude umístěno v notifikacích, ale dostaneme se k němu přes druhé stažení panelu. Když poprvé stáhneme stavový řádek, dostaneme upozornění, když to provedeme podruhé, dostaneme nastavení – za sebe říkám: „Geniální!“

Přístup k užitečným přepínačům se tak zjednoduší a nebudeme je muset umisťovat na plochu. Dvojité stažení je podle mě velmi zajímavý a inovativní přístup. Když to sami zkusíte na svém telefonu, zjistíte, že je to jednoduché a rychlé. Dokonce bych řekl, že se mi nebude ani stávat, že bych nastavení stáhl omylem – obzvlášť u Nexu, kde dosáhnutí na horní hranu obrazovku dá trochu námahy:).

K dispozici máme ještě dva obrázky pro srovnání vzhledu notifikací v Jelly Beanu na Galaxy Nexu (vlevo) a v (alespoň prozatím je takto označován) Jelly Beanu na LG Nexu (vpravo). Vidíme, že nová verze nezakrývá stavový řádek, což je drobný detail, který ale velmi potěší. Také si můžeme všimnout, že notifikace v nové verzi nesjedou až dolů – to by ale mohla být spíše chyba – žádné logické opodstatnění k tomuto „vylepšení“ nevidím.

Na závěr je třeba podotknout, že Android Police slibuje další zajímavosti a máme se prý těšit na celý tento týden. Budeme jejich seriál i nadále sledovat a komentovat novinky v Androidu 4.2.

Může vás zajímat: Rozebíráme Android 4.2 II

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Jan Polášek

17. 10. 2012, 15:28

Supr věc, alespoň nebudu muset pro přepnutí jít na danou plochu, nebo instalovat další aplikace, které ovšem to přepínání cpou do ongoing.

A těm pode mnou: Víte, v Disqus (diskuzní systém tady na Dotekománii a mimoto třeba i na Engadgetu) má takovou krásnou featuru skrytou pod tím tlačítkem „Odpovědět“ umístěné hned vedle „líbí“. Díky této featuře už není potřeba psát nový komentář, což je naprostá příšernost a kvůli tomu je v komentářích strašný bordel. Prosím, zkuste se jí naučit používat.

Lukáš Harazim

16. 10. 2012, 23:20

No ale kdybys to stahl dvema prsty najednou tak by to zabralo mene casu nez to stahnout jednou a pockat az se lista vysune a pak znovu. Nejlepsi by bylo dat tam obe moznosti a at si zakaznik pouziva co mu vyhovuje

vypada to pekne ale nesouhlasím s tím pode mnou…takhle je to tak akorát….ty dva prsty by vyšly stejně 1×2=2 a zase 2×1=2 vím že je to pomerne blbost ale je tak

namiesto dvoch stiahnuti by som pridal este stiahnutie dvoma prstami naraz … robit to dvakrat by bolo zdlhave a nemyslim zeby nejak pomohlo aktualnemu stavu (ak je tento problemom)

Jan Polášek

17. 10. 2012, 15:22

2 prsty naráz? to bych jako musel použít druhou ruku? nesmysl, jediná další kvalitní alternativa je swipe do strany jako tomu je tuším u MIUI

ano pre tablet by bola prijatelnejsia alternativa dvoma prstami naraz (kedze ho aj tak budes drzat druhou rukou)

Jan Polášek

20. 10. 2012, 14:11

Na tabletu možná, ale na telefonu je to nesmysl

ano netvrdim ze otvorenie musi mat len jeden sposob … asi som to nenapisal dost jednoznacne ale myslel som zeby boli dva sposoby otvorenia (oba sa mi zdaju prijatelne) a uzivatel si uz vyberie

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat