Na 3G sítích vás může kdokoliv sledovat

Na 3G sítích vás může kdokoliv sledovat
2012-10-12T10:10:20+02:00
• 12. 10. 2012
1

Nedávno proběhlo testování 3G sítí a jejich bezpečnosti a bylo zjištěno, že prakticky kdekoliv můžete být sledováni třetí osobou, nemusíte o tom vědět a zároveň útočník nemusí být odborníkem v tomto oboru. Další šokující fakt je, že společnost 3GPP o této chybě ví už šest měsíců a vůbec nic s tím nedělá.

Test 3G sítí byl uskutečněn za podpory birminghamské a berlínské univerzity, přičemž se testovaly 3G sítě Vodafonu, T-Mobilu a O2 v Německu a také síť francouzského SFR (Vodafone zde měl před pár lety 50% podíl). Všechny čtyři 3G sítě byly úspěšně napadeny a útočník mohl sledovat pohyb všech zařízení v okolí. Co k tomu potřeboval? Stačí jedna femtobuňka (femtocella) s modifikovaných softwarem.

IMSI útok

UMTS síť se dá napadnout dvěma způsoby, přičemž IMSI útok je prvním z nich. V tomto případě útočník pošle šifru založenou na TMSI kódu (tj. náhodně vygenerovaný kód, který slouží ke komunikaci mobilu s buňkou) a samotné zařízení odešle pozitivní, nebo negativní odpověď podle toho, jestli se nachází v dané zóně. Jinak řečeno, útočník si tak může ověřit jestli jste doma, v práci, nebo někde jinde.

Útok na AKA protokol

Druhou variantou, jak napadnout vaše zařízení, je útok na AKA protokol. Útočník pošle do všech zařízení, která se nacházejí v dané oblasti, jistý požadavek a následně si najde to, které potřebuje, na základě chybové hlášky. Výsledek je potom úplně stejný – někdo vás může jednoduše sledovat.

Řešení problému

Může se to zdát směšné, ale řešení tohoto problému je naprosto jednoduché. Prvním ze dvou řešení je přidání dalšího ověřovacího kódu do AKA a IMSI protokolu a druhé spočívá ve změně chybových hlášek. Je až zarážející, že samotná společnost vyvíjející tuto technologii ví o tomto problému 6 měsíců a nic s tím nedělá. My jen můžeme doufat, že tato díra není v UMTS sítích záměrně.

Zdroj: scmagazine.com.au

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Tak s Vodafone nemusím mít strach! 
Vzhledem s výpadkům sítě a celkově slabém pokrytí signálem, jsem vlastně docela účinně chráněný…
:-(

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat