Neexistující čtvrtý operátor už mění český trh

Neexistující čtvrtý operátor už mění český trh
2012-09-30T14:22:49+02:00
• 15. 6. 2012
9

V posledních měsících se na českém telekomunikačním trhu začínají dít hodně divné věci. První verze podmínek aukce LTE kmitočtů jasně dává najevo plány ČTÚ a lidí na vyšších pozicích. Operátoři zlepšují aspoň naoko svou zákaznickou péči a pokouší se zákazníkům dát najevo, jak jim na nich záleží.

Úvodní obrázek

O2 guru a Vodafone experti

Není tomu dávno, co Telefónica a Vodafone spustili dva na sobě nezávislé projekty. Oba mají ovšem stejný cíl, a to pomoci zákazníkovi s nastavením jeho telefonu, výběrem služeb a celkově s jeho spokojeností. Cílem těchto kampaní je donutit lidi přemýšlet nad tím, jak jsou na ně operátoři hodní, a co vlastně dostanou zadarmo. Kdyby náhodou přišel nějaký virtuál se svými skvělými cenami, tak jim přece nemůže nabídnout tak špičkový servis. To pouze a jen oni mají tak dobře vyvinutou péči o zákazníky. Když už jsme u virtuálů – nepotvrzené informace říkají, že první odvážlivci už chystají své ceníky a můžeme prozradit, že to jsou společnosti, které hodně lidí zná.

Jedna z prvních zemí s LTE

O2 spouští LTE už 19. června, T-Mobile si počká do července. Není to divné? Frekvence pro LTE ještě ani nebyly vydraženy a operátoři už chystají komerční provoz. LTE, které se naši dva operátoři chystají spustit se dá přirovnat k CDMA síti od U:fona. LTE má běžet v pásmu 1800MHz, ve kterém dnes běží GSM sítě po celé Evropě. Problém je v tom, že není možné jen tak vypnout část GSM sítě, tudíž celorepublikové pokrytí LTE v pásmu 1800MHz je momentálně nemožné a troufám si říct, že v následujících 5 letech ani nebude. Navíc LTE by v pohraničních oblastech způsobovalo rušení. Nefungovaly správně všechny zařízení pracující v tomto pásmu, protože na jedné straně by běželo GSM a na druhé LTE, a to by se nelíbilo nikomu.

Vodafone se od celé této akce distancoval a důvod k tomu má. Jeho GSM síť využívá hojně pásmo 1800MHz. V každém větším městě najdete vysílače běžící na této frekvenci, navíc v Praze nenajdete jediný vysílač fungující na jiné frekvenci. Teď si zkuste představit, že by Vodafone umístil někde v republice vysílač LTE běžící právě na této frekvenci. Nemuselo by to dopadnout vůbec dobře jak pro Vodafone, tak pro zákazníky.

LTE zěmě (c) Wikipedia

Vězte tedy, že to, co chystá Telefonica a T-Mobile, je jen záležitost jedné nebo možná několika lokalit v České Republice. Tyto lokality budou vybírány pokud možno tak, aby se signál nedostal dále než je to nutné. Ideální jsou proto údolí nebo místa, kde se hůře šíří signál. Navíc z postupu těchto dvou společností lze vyvodit, že jejich spolupráce neskončila jen společnou výstavbou 3G sítí, ale asi bude pokračovat i s LTE.

Speciální nabídky

Opět to je pár týdnů zpět, co T-Mobile oznámil, že internet v mobilu půjde pořídit za poloviční cenu při úpisu. Zákazníci se smlouvou navíc tvoří pro operátory jakési jistoty, které jim musí vždy zaplatit, a to sice během smlouvy i pokud ji chtějí zrušit. O2 zase přispěchalo s novými tarify. Neříkám, že jsou lepší než ty staré, každopádně jedna věc na nich je zajímavá. Neskutečná kombinace internetu v mobilu se SMS do vlastní sítě zdarma. Je pravda, že momentálně se jedná zajímavý pokus operátorů ze zákazníků vymámit více peněz za to nejmenší, co mu můžou nabídnout. Zvláště pak, když uživatelé s internetem v mobilu hojně využívají SMS brány, a to jim snižuje zisk. Takhle si připlatíte 50 Kč, dostanete něco, co vlastně nechcete, ale zároveň se toho nemůžete zbavit.

Ovšem jedno se mi na této nabídce líbí – sleva 50 Kč až do 31.3.2013. Ta zajistí, že operátor má možnost počkat si na vývoj trhu v následujících měsících a následně podle výsledku aukce o kmitočty se zařídit. Vždy se dá vydat tisková zpráva, že snižují v rámci zlevňování cenu všech balíčku řady “Internet v mobilu+” o 50 Kč.

Myslíte si, že přicházejí zpátky ty časy, kde Česká republika byla zemí, ve které byly nové technologie jako doma? Opravdu by mohl být čtvrtý operátor tak velkou hrozbou pro stávající trojku? Jakou společnost byste nejraději uvítali na českém trhu jako 4. mobilního operátora ?

Zdroje: Wikipedia – obrázek

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

qwertzuiop9

19. 8. 2012, 17:08

Čert vzal ty ceny. Mě víc vadí, že na spoustě míst si člověk ani nezavolá. V roce 2012 není leckde ani gsm, a 3g má pokrytí cca 10% území.

No stále jsi neřekl, kolik minut a SMS za těch 1120 korun dostaneš, to je rozhodující.

Peťa Shvecik

17. 6. 2012, 10:53

3.radim
Zkousel jsem najit lepsi tarif u t mobile ale vlastne neexistuje nic co by mi vyhovovalo s kreditnim tarifem mas volani nejlevneji za 4kc a u tarifu s nami za tisicovku mas sice neomezene volani do tmobile a internet s fup 600mb ale zadne volne minuty do jinych siti ani volne sms a cena hovru 3.5kc a bohuzel volam casto na ruzna cisla u ruznych operatoru a to se pak opravdu vyplati….navic kdo se ma dnes vyznat kdo ma jake predcisli a hlidat si jestli volam na tmobile nebo ne.

audiobullys

16. 6. 2012, 5:29

no ani ten tarif za 790 neni vyhodnej, volani na infolinky uctujou nad ramec, u O2 pocitaj z volnych minut.
existuje zde spousta levnejsich reseni, na kazdym je jak se zaridi a jestli se necha vydirat. nepodepisovat jim prodlouzeni smlouvy a nastesti vyhody bezej dal i bez zavazku.
driv se clovek bal ze to spadne nekam na neon basic neco a ted se da bezet furt na puvodnim neonu se vsema vyhodama.
uz ani nevim na jaky frekvenci o2 lte testovalo. to ze to spoustej na 1800 mhz asi ma naky vysvetleni a zrejme to je jen nahradni reseni nez budou koupeny licence
co se tyce 4 opa pokud vubec bude, tak jak to nebude virtual z jine zeme , tak ta cena bude o nicem . lepsi tesco, red bull nez nakej orange.

Konkurence je důležitá a asi by byl nejlepší Orange, ale na druhou stranu si myslím, že se toho moc nezmění… Poměrně hodně mám obhlídnuté podmínky (mám u 2 operátorů známé) a musím bohužel říct, že spousta zákazníků je hloupých. Podepisují smlouvy a ani pořádně nevědí co nabízí konkurence. Vymlouvají se, že rodina má taky T-Mobile a vůbec neví, že např. VF nerozlišuje sítě a volné minuty platí do všech sítí včetně pevných linek. Stále se setkávám s tím jak zákazník nadává na drahé volání a když VF nabízel půl roku super výhodné tarify, tak hromada zákazníků toho nevyužila, protože právě podepsali smlouvu jinde a operátor jim nedovolí odejít, jako třeba kámoš podepsal u T-mobilu a nebo chce nemalou smluvní pokutu (O2). Jedinou možností tak je snížení tarifu na nulu pokud to operátor povolí a zařídit si u konkurence nové číslo, což obnáší zbytečně starosti s posláním čísel všem v seznamu atd atd. Nebudu tu tvrdit, že máme nejlevnější volání – stále voláme oproti Evropě draze, ale pokud někdo provolá 1.200,- a má minutu volání za 4,-, tak je jen jeho blbost, že nevyužil nabídky např. za 790,- u VF, kde bylo 500 minut, 100 SMS a Internet (FUP 600 MB). Pokud spočítám jen minuty, tak je volání kamkoliv za 1,58,- a SMS s Internet prakticky grátis, což byla super nabídka. Stejně tak neomezené volání a SMS s internetem za 1490,- s DPH. Co tím chci říct – zákazník má vždy na výběr a může se rozhodnout. Když vím, že VF má většinoui výhodnější tarify a ještě navíc je bezesmluvní a já tak můžu odejít kdy chci bez jakékoliv pokuty, tak je to pro mě určitě lepší volba než podepsat smlouvu , mít svázané ruce. Co je nejhorší – po 2 letech zavolají zákazníkům z linky, nabídnou nějakou retenční nabídku, která platí sotva půl roku nebo mu dají nejhorší telefon na trhu za pár kaček a zákazník opět a zase kývne a je opět 2 roky „jejich“ a opět nadává jak je to drahé. Nabídky levného volání jsou a budou, ale lidé sou ovce a stále kývou, podepisují a platí. Je to jejich blbost. Já osobně mám tarif u VF za 362,- měsíčně a mám 100 minut, 50 SMS a Internet s jsem spokojený. U T-Mobilu nebo O2 bych platil přes 500,-. A co je nejlepší – nabídky jsem využil, protože jsem nebyl zavázavej nějakou smlouvou na 2 nebo 3 roky. Dle mě není umění zákazníka držet smlouvou a nepustit jej, ale udžet si jej i když má možnost kdykoliv odejít. Jinak, neberte to jako reklamu na VF, ale spíše jako nezaujatý pohled na zákazníky a nabídku. Za půl roku může mít nejvýhodnější tarify třeba O2 – pokud někdo bude podepsaný u T-Mobile, tak má smůlu, pokud bude u VF, tak prostě odejde a zařídí si O2. Bohužel se tam ale bude muset opět upsat a za další půl rok už může být nejvýhodnější zase někdo jiný a já mám opět smůlu. To je můj názor.

Jaroslav Pikl

15. 6. 2012, 17:55

Bral bych Orange, je dost silná na to, aby mohla dát na frak těm vydřiduchům, co jsou tady. :-)

A kolik toho provoláš a propíšeš za těch 1120 Kč? Zcela určitě se dá najít něco o dost výhodnějšího.

Peťa Shvecik

15. 6. 2012, 10:09

Tak sem to nevydrzel a volal jsem operatorovi jestli to je normalni davat zakaznikovy po sedmi letech u t-debile hovor za 5kc/min nato mi ta svina rekla ze ano ze lepsi tarif nemaji a ze mi muze cenu snizit na 4kc/min kdyz si dam vyssi tarif! Tak jsem ji poslal k sipkum ze pokud nema pro me tarif do 3kc/min tak at si to strci zaklobouk a pani mi rekla ze kdybych mel ico ze taky muzu volat za 2.5kc/min :-D a aby toho nebylo dost, meli tu drzost mi volat znovu ze jsem nespokojeny s volanim a zacli mi ty prasata nabizet dalsi pausal k pausalu abych to mel pry vyhodnejsi a ikdyz sem ji vzdelil ze jestli pro me nema volani za 3 kc tak at to rovnou vzda a i tak to nevzdala a furt mi tlacila jejich dalsi pausal. Jsou to mrdky a normalni clovek nic nezmuze. Mesicne platim kolem 1300 a ztoho jen 180kc davam za net zbytek jsou hovory. Kdybych si loni neprodlouzil internet na dva roky v domeni ze mi zustane tarif bav se, se kterym jsem byl celkem spokojeny, vzivote bych u t debile nezustal ted uz nezbyva nez to vydrzet a doufat v noveho lepsiho operatora nebo se vracim na predplacene karty….kvuli toho abych dostal lepsi pausal se nebudu stavat zivnostnikem!

Nějakého operátora z Asie. Ten by tu měl strategické zájmy a hlavně finanční sílu se současnou zlodějskou trojkou něco udělat. Nevím, jak moc bychom si pomohli s Kellnerovým Air Mobile, když vidím Air Bank, tak nic moc teda.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat