Tizen: první zařízení připraví HTC, Acer a Asus

Tizen: první zařízení připraví HTC, Acer a Asus
2012-05-22T08:50:34+02:00
• 22. 5. 2012
6

Android a Apple iOS vládnou trhu smartphonů, Windows Phones dohánějí, co se dá, ale i Bada (pouze na telefonech Samsung) je na tom lépe… A máme tu dalšího hráče s velkými plány. O systému Tizen vám přinášíme informace již delší dobu a teď se schyluje k prvnímu testu na spotřebitelích.

Prozatím jsme se mohli podívat na první smartphone, na kterém běžel nejmladší systém ve své nedoladěné podobě. A nejednalo se o žádný low-end. Mohli bychom jej zařadit do vyšší třídy. Došlo také k první portaci systému na Samsung Galaxy S II HD LTE a dozvěděli jsme se, že mu bude umožněno spouštět aplikace určené pro Android.

Jen pro doplnění, za systémem Tizen stojí hlavně společnosti Samsung, Linux Foundation, Intel, Sprint, Vodafone, SK Telecom, Telefonica, NTT Docomo, Orange, NEC, Panasonic a HTC. A proč to zmiňujeme? Právě společnost HTC by měla ke konci roku přijít s prvním smartphonem se systémem Tizen. Ten především otestuje trh, jestli je tu vůbec prostor pro novinku. Následovat budou Asus a Acer, ti dodají první netbooky (zřejmě určené pro rozvíjející se trhy). Tyto informace zatím nejsou potvrzené a přicházejí skrze web DigiTimes.

Tento rok se tedy asi dočkáme velkého testu nového operačního systému, který není jen pro smartphony. Má vůbec šanci? Je tu vůbec nějaký prostor pro nováčka?

Zdroj: digitimes.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Pokuď nový systém zabalí do pěkného hávu a udělají tomu reklamu, aby měli zákazníci potuchy, že není jen Android, Windows phone a Apple (oni neví, že je nějáký IOS, ale vše je prostě jablko), jako tomu udělala Nokia se svými Nokiemi N900 a N9, tak myslím, že má šanci se uchytit. Jen je třeba neopouštět dobyté pozice, jako to udělala Nokia, která se teď podle mě hoooodně bije do hlavy.

corwin78: moralni predchudce Tizenu je MeeGo bez vseho, co tam dostala Nokia – it’s not Qt ;-) I kdyz Qt tam jiz dostala komunita.

Jinak da se cekat stejny cil jako u MeeGo – bude to spodek systemu, nad tim si prijde kazdy vyrobce vicemene s vlastnim UI.

WebOSu i Harmattanu (tedy Maema 6 ;-) proste skoda, ale to je zivot…

Tizen bude přinejmenším jedním z nejlepších systémů na trhu pro geeky. Těm systémy v současné první šestce (Android, iOS, Symbian, BB, Bada, WP7) už nebudou mít moc co nabídnout. Jestli se uchytí i u ostatních uživatelů dost záleží na GUI, ale fandím jim.

Přesně tak, WebOS byl pohřben úplně zbytečně. Nicméně co se týká Tizenu, tak považuji za jeho morálního předchůdce Maemo 5 od Nokia a samozřejmě Intelův Moblin. Co se mě týká, tak Maemo 5 stále nemá konkurenci a adekvátní náhradu.

silverkeeper

23. 5. 2012, 12:44

WebOS se nespálil, WebOS byl spálen. Já si nějaký Tizen koupím.

webOS se spalil…ted pohori tizen

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat