Nokia rozdala vývojářům 17 000 Windows Phonů

Nokia rozdala vývojářům 17 000 Windows Phonů
2012-05-03T09:33:32+02:00
• 3. 5. 2012
23

Do světa se dostala informace o 17 000  WP7 smartphonech, které firma Nokia rozdala vývojářům. Tohle zajímavé číslo vypustil Marco Argenti, jeden z hlavních vývojářů finské firmy. Nokia se tímto krokem snaží vylepšit konkurenční pozici platformy Windows Phone.

Právě vývojáři třetích stran jsou nezbytnou součástí fungujícího ekosystému. Platforma Windows Phone sice patří k těm mladším, její cíle jsou ale vysoké. Microsoft chce získat minimálně 25 % trhu smartphonů. Není také divu, že se právě Nokia odhodlala k tomuto kroku. Finská firma totiž vsadila vše na jednu kartu – Windows Phone. Sice slibuje podporu také pro platformy Symbian a Meego, ale novinky už budou pouze s operačním systémem z Redmondu.

Ještě se vrátím k Marketplace. V tomto obchodu je nyní dostupných přes 80 000 aplikací. Pro platformu, která je na trhu dva roky, jsou to poměrně příjemná čísla. Stále se to ale nedá srovnávat s počtem aplikací, které jsou dostupné na Google Play a App Storu. Nárůst počtu aplikací na Marketplace mohou do budoucna zpomalovat zpřísněné podmínky, díky kterým se má Marketplace stát nejbezpečnějším obchodem s aplikacemi pro mobilní platformu. Microsoft také několikrát média ujistil, že o jejich platformu vývojáři projevují opravdu velký zájem.

Mnohem větší problém platformy Windows Phone je ale fakt, že o ni neprojevují příliš velký zájem zákazníci. Například smartphone Nokia Lumia 800 si zakoupily v 1. čtvrtletí roku pouze 2 miliony zákazníků. To je ve srovnání  například s iPhonem zanedbatelné číslo. Právě tento model měl nejvíce zatápět konkurenci. Nokia se tedy snaží přilákat potenciální zákazníky všemi možnými způsoby. Navýšení počtu aplikací dostupných na Marketplace je jeden z nich. Mimo jiné Nokia také chystá 600 akcí určené pro vývojáře. Sto z nich se bude konat ve Spojených státech. Argenti také zmínil, že Nokia Lumia 900 byla v USA velice vřele přijata, neudal ale žádná čísla prodeje. Jen čas ukáže, jestli tyto finančně nákladné akce opravdu mají smysl. Nyní ale Nokii a Microsoftu nezbývá nic jiného. Možná by zvýšení prodeje napomohla nižší cena. To ale nechám na analyticích.

Zdroj: phoneArena

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redaktor si nevyplnil profil

Komentáře

21. Zřejmě se opravdu pohybujete ve špatné sociální skupině. Já znám zase pár studentů, managerů a dělníků, kteří WP7 mají.

20. Asi jste nikdy WP7 nepoužil déle jak 2 dny, jinak byste tohle nikdy nenapsal.

Neříkám, že je WP7 kdovíjak vychytaný systém se spoustou funkcí a nic na něj nemá. Má spousta věcí co by šla vylepšit a něco na něm mě taky pěkně štve, jen říkám, že bych se k androidu už nevrátil a to jsem ho používal od uvedení G1 až do ledna 2012. A ne skutečně WP7 telefon nepoužívám jen na telefonování a sms.

Rychlost. Android na HTC Desire se hýbe prostě méně plynuleji než na WP7 na HD2 nebo HD7 (prakticky stejný hardware). A to nepočítám sem tam preventivní restart Androidu, baterku atd.

20:

já mám G1 dosud, původně 1.5 po týdnu 1.6 dnes 2.2, a až na tu bídu s výkonem a malou RAM i ROM, celkem dobrý. Představa mít očesanou WP7 mě děsí, protože jsem se naučil chytrý mobil používat a s telefonováním a SMS si nevystačím, tudíž by mě WP7 neuspokojila.

do dnešního dne jsem na vlastní bulvy WP7 u nikoho neviděl, zřejmě se pohybuji ve špatné sociální skupině státních zaměstnanců, dělníků, managerů a malých podnikatelů.

k těm srovnávačům rychlosti WP7 a „Androidu: srovnávali jste stejné železo?
Ono srovnávat SG Mini za 3000 nebo starou G1 s WP7 MT za 8000 osazeným 1GHZ procákem nebude moc přesné

Měl jsem T-Mobile G1 od toho února kdy se začal u nás prodávat. Málokdo si ale vzpomene, jaký tenkrát byl android. Pomalý, téměř bez aplikací, dokonce neměl ani softwarovou klávesnici, bez připojení na net se telefon pomalu ani nespustil. Než vyšla verze androidu 1.6, tak byl android téměř nepoužitelný. Microsoft s WP7 přišel později, ale za rok a něco co je na trhu ušel dlouhou cestu, včetně vývoje aplikací. Ono vyrovnat se na trhu iOS a současnému Androidu prostě jen tak nejde a bez vysokých finančních injekcí to v nějaké kratší době ani nepůjde. Nevím jak je na tom s prodejema Nokie, ale v mém okolí se začíná objevovat čím dál tím více WP7 telefonů. Já WP7 zkouším 3 měsíce (do té doby jsem měl jen telefony s androidem) a zpátky na android se mi už nechce.

Oproti WP se mi zdá lepší cokoli. Moc se mi líbí názor, že lidi kupovali Nokie pro jejich jednoduchost. Je to pravda. Těch „hloupých“ jsem měl snad 15. Když jsem jako fanoušek Nokie opouštěl Symbian, blo mi smutno. Cítím z něj nostalgii a přiznejme si, podporovat Symbian kvalitnější displej a mít kvalitnější hardware, chybělo by mu moc do kvalit Androidu, nebo iOS? To samé platí pro MeeGo. V tom obchodě jsem po prvních dvou minutách s WP ve mě zavládlo znechucení, co to vytvořili a šel jsem si místo fino-američana koupit plnokrevného američana, protože pro mě není WP to pravé. Je mi líto, mi ty telefony nedávejte ani zadarmo, pokud je nemůžu hned prodat…

nokii som fandil od vydania Nokie 6120 classic so Symbianom S60v3, ale odmietam v tom pokračovať. Windows Phone bola chyba. Zakladným problémom je to slovo windows. Ludia už maju miernu alergiu na microsoft čo sa pravdepodobne časom zmení ale teraz je to stratený prípad. Po vydaní iPhonu mali všetko investovať do MeeGa a priniesť N9. Keby ju predstavili 2 roky po iPhone nebol by problem.

P.S. Slovensko a Madarsko sa nemaju veľmi v láske. Ako by asi vyzeralo keby byvaly Madarsky prezident sa stal Prezidentom na slovensku? A zaroveň by bol aj politikom v Madarsku? Presne toto sa stalo. Nokia – SK, Madarsko – MS) Elop je trojsky kon ktorý ničí všetko z čoho by mohla Nokia produkovať zisk.

A zase lži ala MS a Nokia. Žádné 2M telefonů neprodali. Nikdy nevydali žádná čísla o prodejích. Ty 2 miliony jsou telefony dodané do velkoobchodu + licencované OS.

Vymenuj co nemozes robit. A co nemozes nastavit ?

Ono je to fakt těžký, když každej bral nokii pro její jednoduchost, otevřenost s možnostmi nastavit co chcete. Najednou do přístrojů hodí nechutně omezené WP, tak se nemůžou divit, že jich musejí plno rozdat, aby se začali tvořit aplikace.

WP7 jsem používal měsíc a půl a je to děs. Nic v tom telefonu nemůžete dělat a nastavit. To je jen pro zoufalce. Zlatej Android.

Ale jo, když ty Lumie budou rozdávat zadarmo, tak by těch milionových „prodejů“ dosáhnout mohli. Bravo Elope.

To Jan Polasek : WP je tak jao tak plnyulejsi ? A aplikacie nabiehaju 2x rychlejsie ? No to je vazne zaujimave lebo som mal Android. A nabiehanie aplikacii teda rychlejsie nebolo. A k tej plynulosti, tak to uz ani nehovorim.

simonphoenix: A Nexus už jste někdy v ruce držel? Předpokládám že ne, všechny názory o androidu, že je nekonzistentní, nestabilní a kousavý plynou jen z toho, že takoví lidé vsadili na špatného výrobce.
I když, je pravda, že WP je tak jako tak plynulejší, ale Android má oproti WP více než dvojnásobně kratší čas nabíhání aplikací

simonphoenix

3. 5. 2012, 18:52

Androida jsem mněl půl roku teď jsem zkusil WP 7.5 (L 800) a je to paráda, Androida už jedině tak ze zoufalství ……

aboutall.cz

3. 5. 2012, 18:13

Konečně reálné vysvětlení proč jsou „vyprodané“ :)

anywherehome

3. 5. 2012, 18:04

Nikdo to nechce, ale my musíme být úspěšní, i kdybychom to rozdali zdarma :-D

locomachine

3. 5. 2012, 17:54

to: tomabena
Jo to je přesný, zítra se budou chlubit, jak během minuty prodali 17 000 kusů. :D

Nejnovější novinky: Nokia už celkem prodala 20 000 telefonů s windows phone, – během jednoho dne 17000 a další ty 3000 během tří měsíců… :D

osobne si myslím, že Windows Phone ako je koncipovaný teraz je perfektná platforma. Nepáčia sa mi tlaky, ktoré sa ju snažia posunúť bližšie ku konceptu androidu.
WP je svojrázny systém, ktorý je rýchly, kvalitný a hlavne nie je zbytočne fragmentovaný a preto nie je problém z aktualizáciami

Neměl by podporovat svou „ambiciozní“ platformu spíš její výrobce (tj.Microsoft)? Přeci jen Nokia je jen jedna z firem, která ji licencuje…

No s tím jaký má Nokia podíl na zisku z prodeje telefonů (http://tinyurl.com/bqbasd3) by možná vyšlo levněji všem zájemcům mobily rozdat, než investovat do reklamy ;)

anonymousCZ

3. 5. 2012, 15:14

„Možná by zvýšení prodeje napomohla nižší cena.“

To taky. Ale hlavne to nesmi byt tak omezeny OS, jako je ted.

17000 telefonu a 80000 aplikaci. Nevim jestli to lze povazovat za uspech.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat