BlackBerry World 2012: Ve znamení OS 10 a podpory vývojářů

BlackBerry World 2012: Ve znamení OS 10 a podpory vývojářů
2012-05-02T08:40:43+02:00
• 2. 5. 2012
13

Společnost RIM pořádala tradiční konferenci BlackBerry World v americkém Orlandu na Floridě. Během úvodní keynote jsem se dozvěděli mnoho novinek, které RIM chystá. Nová verze operačního systému, developerský telefon s velice jemným displejem, či nové vývojářské nástroje. Mimo to jsme se dozvěděli i o několika chystaných novinkách v obchodě s aplikacemi.

07-BlackBerry-World

V poslední době se společnosti RIM příliš nedaří. Firma prošla mnoha změnami a pokouší se opět dostat do formy. O tom se ale dnes bavit nebudeme. V tomto článku se vám pokusím představit několik stěžejních novinek, které nám konference BlackBerry World 2012 přinesla. Nové telefony však neočekávejte. Těch se dočkáme až na podzim. I přes to se však na jeden nový model můžeme podívat již nyní.

bblogo


BlackBerry 10 Dev Alpha

Pod tímto zvláštním názvem se neskrývá žádná verze vývojářských softwarových nástrojů, ale nástroj hardwarový. RIM totiž na konferenci představil novou verzi operačního systému, ale podle očekávání jsme se nedočkali žádného nového telefonu určeného koncovým zákazníkům. Důvod tohoto kroku je jasný. BB chce nejdříve nalákat vývojáře k vývoji aplikací, které využijí výhod nového systému ještě před tím, než uvede finální produkty – telefony a případně tablety. Proto byl také představen nový referenční telefon určený pouze pro vývojářskou komunitu.

jrv17dsc02245-1335835256 bb10devalpha2

Hned na první pohled si můžeme všimnout jedné zásadní věci, která vypovídá o tom, kam chce BlackBerry dále směřovat. Tímto zásadním prvkem je velký dotykový displej. BB se totiž vždy primárně zaobíralo výrobou telefonů s hardwarovou klávesnicí pod displejem a čistě dotykové modely byly spíše doplňkem portfolia výrobce. To, že BB nyní představilo vývojářský telefon s čistě dotykovou konstrukcí napovídá, že tyto telefony začnou hrát mnohem důležitější roli a je potřeba pro ně vyvinout nové aplikace.

Určitě to ale neznamená, že by koncept telefonu s na šířku postaveným displejem nad klávesnicí byl zavrhnut. To ostatně potvrdil i samotný RIM. To by zřejmě většina současných zákazníků BB nesla velmi nelibě. Tento “nový” typ konstrukce by podle mého názoru měl přilákat především nové zákazníky, kteří preferují velký displej a před BB by tak ve firemní sféře dali spíše přednost iPhonu či Windows Phone.

1267

Úhlopříčka displeje dosahuje hodnoty 4,2”, což je poměrně neobvyklé číslo. Trochu nestandardní je i rozlišení: 1280 x 768 pixelů při uhlopříčce 4,2” z tohoto telefonu činí přístroj s nejjemnějším displejem. Interní paměť nabízí 16 GB, operační paměť RAM jí doplňuje hodnotou 1 GB. Bohužel zatím neznáme parametry použitého procesoru, spekuluje se o dvoujádrovém TI OMAP na frekvenci 1,5GHz z tabletu BlackBerry PlayBook.

345

Na těle telefonu najdeme 3,5 mm jack konektor pro připojení sluchátek a standardní microUSB konektor. Ten dále doplňuje mini-HDMI port. Na těle už je přítomno pouze tlačítko POWER a kolébkový ovladač hlasitosti na boku přístroje. Nechybí zde ani přední a zadní kamera. Vnitřní paměť je pak možno rozšířit paměťovými kartami typu microSD.

Vzhled ani popisovat nebudeme. Telefon je určen pouze jako prototyp pro vývoj aplikací, a tak na designu nezáleží. Konstrukce vychází z tabletu BB PlayBook. To nejdůležitější na tomto referenčním telefonu je však nový operační systém BlackBerry OS 10. O novinkách, které přináší si budeme povídat v následující kapitole.


Ještě před tím se ale zastavíme u jedné spekulace. Ona to není spekulace v pravém slova smyslu vzhledem k tomu, že jí RIM zřejmě již nepřímo potvrdil. Mluvím o nové verzi tabletu PlayBook. Ten by se totiž měl objevit v inovované podobě s podporou LTE, NFC a dvoujádrovým procesorem s frekvencí 1,5 GHz. Server Canadian Review údajně získal potvrzení přípravy tohoto zařízení od zástupce společnosti RIM. Na keynote se však nový tablet neobjevil a na jeho představení si tak asi budeme muset počkat do podzimu, kdy se chystá i uvedení nových telefonů.

full-1


BlackBerry OS 10: Původ hledejme v PlayBook OS

Asi tak by se dal nový systém shrnout. Nová verze totiž opravdu připomíná spíše tabletový systém nasazený v “ostružinovém” PlayBooku, než nástupce předchozí verze standardního systému. OS 10 je postaven na UNIXovém jádře QNX, stejně jako zmíněná verze systému určená tabletu, ze kterého vychází i samotné prostředí. Ještě před tím, než si povíme o některých nových funkcích systému, doplním, že se ho Reserch in Motion bude snažit protlačit i mimo tablety a telefony. Na keynote opět připomněla využití tabletu PlayBook v automobilu Porsche, který jsme mohli vidět už na konferenci MWC, a tak můžeme v budoucnu očekávat opět nějaká podobná řešení.

V krátkém představení systému ve videu jste si mohli všimnout softwarové klávesnice. Disponuje predikcí textu, jejíž ovládání by mělo pomoci přiblížit rychlost psaní k hardwarové klávesnici. Pomocí gesta (“vytažení slova” pomocí tahu směrem nahoru) vložíte nabízené slovo. Podle zkušeností některých redaktorů, kteří si mohli zařízení vyzkoušet, je psaní na klávesnici opravdu rychlé a pohodlné. Jak to však bude s dostupností českého slovníku, zatím nevíme. Kromě tohoto základního gesta umožňuje klávesnice ještě několik dalších pro úpravu textu, které známe i z jiných softwarových klávesnic.

jrv3dsc02390

Nový je i multitasking. Připomíná například multitasking ze systému WebOS. Tažení prstu z levé strany na pravou “vytáhneme” předchozí spuštěnou aplikaci a tímto způsobem mezi spuštěnými programy přecházíme. Tento systém by měl podle tvůrců působit co nejvíce intuitivně a přehledně. Na rozdíl například od Androidu systém nezobrazuje jen malé náhledy aplikací nebo jejich ikony, ale celé obrazovky aplikací. Celé to trochu připomíná přepínání mezi okny v desktopových systémech.

jrv2dsc02378

Ještě bych se rád pozastavil nad aplikací fotoaparátu. Ta totiž také prošla zásadní změnou. BlackBerry přišlo s poměrně zajímavou funkcí. Pokud se vám totiž nepodaří zachytit důležitý moment včas, aplikace vám umožní “vrátit se v čase” pomocí kruhové timeline a použít snímek pořízený například o sekundu dříve. Celé to samozřejmě funguje tak, že aplikace začne nahrávat snímky na pozadí hned po spuštění fotoaparátu. Tato technologie nápadně připomíná řešení použité v kompaktním fotoaparátu Nikon 1.

jrv1dsc02396-1335879631


Zamířeno na vývojáře. Pobídky, telefon i nové nástroje

Nyní už se ale od samotného systému přesuňme k vývojářům, kteří jsou samozřejmě pro BlackBerry stěžejní. Společnost se jim na konferenci již tradičně hodně věnuje a přináší tedy hned několik novinek. První z nich je již zmiňovaný referenční telefon. Další důležitou novinkou jsou nové vývojářské nástroje. Ty by měly pomoci, spolu s novou verzí systému, vývojářům usnadnit jejich práci na nových aplikacích. Nově by se programátoři mohli věnovat především obsahu aplikace samotné. Nové nástroje jim pomohou s implementací systémových prvků, jako jsou animace a další podobné části aplikace, se kterými se museli vývojáři zaobírat.

Dalším vývojářským nástrojem je BlackBerry App Generator. Tato služba může trochu připomínat projekt AppInventor, který pocházel z dílen Googlu a byl určen pro amatérský vývoj aplikací pro systém Android. Výsledné aplikace však nebyly určeny k publikaci, ale pouze pro vaší osobní potřebu. U App Generatoru je to však trochu jinak. Tato služba nabízí možnost vytvoření a publikace aplikace během několika minut a bez větších programovacích znalostí. Jediné, co potřebujete, je obsah, který bude aplikace poskytovat. Články, fotografie a další materiál. Aplikace v sobě mohou dokonce integrovat propojení se sociálními sítěmi, jako je BB Messenger, Facebook nebo Twitter. Jak už jsem naznačil, můžete je publikovat v obchodě s aplikacemi App World.

Když nevyděláte, zaplatíme my

BlackBarry se snaží ještě před uvedením zařízení s BB 10 do prodeje vytvořit masivnější ekosystém. Součástí obrovských investic do něj jsou i pobídky pro vývojáře. Zjednodušeně řečeno vám BlackBerry zaplatí, pokud nebude mít vaše aplikace dostatečný úspěch.

Po certifikaci vaší aplikace vám BlackBerry garantuje výdělek 10 000 dolarů během jednoho roku. Pokud se vaší aplikaci nepodaří dosáhnout této hranice během prvního roku od uvedení aplikace, RIM vypíše šek s rozdílem v částce.

Pobídky pro vývojáře kvalitních aplikací nejsou dnes nic neobvyklého. Již dříve RIM rozdával tablety i telefony a podobný postup volil i Microsoft nebo například Samsung a další. V dnešní době, kdy je základem smartphonu kvalitní obsah a aplikace pro něj dostupné, se není čemu divit.


Nové herní tituly

Zajímavé bylo, že na dnešní konferenci BlackBerry byl mimo aplikací kladen důraz i na nové herní tituly, které se na tuto platformu chystají. RIM se zjevně snaží více zaměřit i na multimediální a zábavní obsah dostupný v telefonech s ostružinou na zádech. Dozvěděli jsme se tak, že se na App World chystá očekávaná střílečka N.O.V.A. 3, Ice Age Village nebo Galaxy On Fire 2 HD či klasika v podobě hry Sonic.

5-1-2012funplaybook-2.02012-02-21-800-7

Zdroje:

engadget.com – 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

theverge.com

cnet.com

BlackBerry

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

Musim uznat, ze na ceske prostredi velmi obektivni clanek o Blackberry. Loni jsem po Blackberry World 2011 psal na mobilmanii, jestli by nechteli napsat neco o celosvetove nejvetsi konferenci, kterou porada nejaky vyrobce mobilnich telefonu. Nakonec tedy asi zapnuli ten svuj google na androidu a vyhledali nejakych 10 vet, tak jsem mel radost ;) letos na ne uz kaslu, je to absolutne neobjektivni server.

Vyvoj OS10 bohuzel trva dele, nez bzchom si prali, protoze RIM vse vyvyji uplne od zacatku. Narozdil od ostatnich vyrobcu totiz RIM neprodava hlavne zarizeni, ale platformu jako takovou. Stavajici OS 5,6,7.x zarizeni ve spojeni s Blackberry Enterprise serverem konci a nastupuje Blackberry Fusion, jenz posune spravu veskerych mobilnich zarizeni zase hodne dopredu (nejen stavajicich BB zarizeni, ale hlavne vsech novych s OS 10 vcetne Playbooku a i iOS a Androidu – samozrejme omezene). Urcite je i ve vzduchu moznost, ze RIM pokytne OS 10 jako platformu dalsim vyrobcum. Na prave skoncenem Blackberry World nepadlo totiz o zarizenich ani slovo – pouze co nova platforma umoznuje.

Novy OS 10 bude platformou, ktera bude mit oproti vsem stavajicim konkurentum uplne odlisnou architekturu. Zadne adro systeemu + aplikace, ve zakladni jako e-mail, kontakty, kalendar, BBM a dalsi sluzby jsou maximalne integrovany do systemu. Aplikace tretich stran mohou PLNOHODNOTNE bzet na pozadi. Opravdu to bude jediny mobilni OS s plnohodnotnym multitaskingem.

A nakonec to hlavni, co jsem si z konference odnesl – Thorsten jednoznacne rekl: „Blackberry neni pro kazdeho a ani nechce byt! Blackberry je pro ty, kteri chteji byt uspesni“…

poltergeist

8. 5. 2012, 1:58

Nová verze Playbooku by se mi zamlouvala, ale nepotřebuji retinu, nepotřebuji jinou velikost, nepotřebuji ani větší výkon nebo IPS panel, jen by se hodila větší baterie která se tak rychle nevybije, možná modernější cpu se stejnám výkonem jako ten Omap ale s nižší spotřebou, pak akorát hlubší integrace na spouštění androidích aplikací, např Market=play tak aby šlo emulovat ihned a oficiálně jakoukoliv aplikace a né se s tim složitě párat a konvertovat to, pak akorát jiné barvy, červený, modrý, žlutý to by bylo něco, pak akorát nativní Google maps přítomny od začátku v zařízení a pak akorát vyřešit ten problém co postihuje hodně lidí = to náhlé umrtvování toho zařízení, už se mi to taky jednou stalo, prostě sem připojil k usb do pc a nejednou nic připojilo a odpojilo a ani nenabíjelo a to samý ani ze zásuvky, u mě nakonec pomohl soft reset, nemusela se mazat cache, nic ale prostě nastal celkem šok, tablet byl vybitý, zapojený v zásuvce, dioda mrtvá, displej mrtvý a při připojení adaptéru nenabíjel, co vim tak podobný problém maji zázazníci BB s telefony 9700 a 9900 a někomu se to už nikdy nerozjede, celkem malér, kdyby to byl WIndow phone, tak bych řekl že to je normální, ale BB ?
s tim by měli něco dělat !
jinak super, nejlepší tablet všech dob

BB patří mezi mé tři oblíbené (tzn. bezpečné, spolehlivé) OS a vadí mi, že jsou firmy, kde se víc dá na pozlátko androidu prezentované dvacetiletými „managery“ než na kvalitu… …jen víc takových článků…

Já mám Torch 9800 s OS 6 a stále pokukuji po Boldu 9900, protože ten má naprosto úžasnou klávesnici. Jen nevím, zda už nepočkat na BB10, který přijde vlastně za chvíli. Problém RIM je opravdu fakt, že se neumí propagovat. Nicméně je fakt, že iOS a Android možná umí leccos navíc a je třeba jít s dobou. Push má dneska vlastně každá platforma a jen si mezi sebou psát už dnes nestačí. Uvidíme, jak bude BB10 vypadat. Jsem docela natěšený. Očividně bude umět spoustu nových věcí a jestli mají developerské telefony takovéto parametry, tak chci pak vidět ty, které přijdou jako ostré přístroje…

OS7 je skvělý, stabilní. Nevím proč měnit. Oni si myslí, že je chyba ten OS, ale on je problém celkově jejich marketing a reklama.
Mě se ten OS10 prostě nelíbí, ale soudit budu až finální produkt.

portapro: Já bych se toho nebál. RIM nepůjde stejnou cestou. Půjde jako vždycky tou svojí, což je fajn, protože pokud bude vše vypadat stejně, nebude mít člověk pořádně na výběr. UI bude asi dost podobné jako je na PlayBooku, kde mě osobně vyhovuje a rozhodně to není něco jako má Apple nebo Android. A HW klávesnici RIM neopustí. Ani nemůže, to by sám sebe pohřbil.

A co je špatného na OS7? Snad poslední systém co se mi líbí a oni to zase udělají ala iPhone. Nemyslíte, že těch touch UI OS už je dost? Já chci telefony ala BB torch a ne další iPhone.

Děkujeme za pozitivní ohlasy. Jak již jsem psal výše, na Dotekománii se snažíme věnovat všem hlavním platformám a akce BlackBerry World je samozřejmě významná událost.

Přesně. Už jsem si říkal, že na MM nebude jediná zmínka o Blackberry worldu. Hlavně, že se píše o jakékoli píí.. na Android nebo iOS.
Tímto děkuji aspoň za jeden článek.

Taky souhlasim s Petrem…Mobilmania se venuje pouze iOS a Android sem tam WP. Bb playbook je skvely …. Davam velike nadeje do bb 10 !!:)

No aspoň že blog se tomu věnuje, když už to přehlíží mm kvůli tomu, že to není Android/iOS, či-li by to nemělo takovou čtenost (rozuměj prachy z reklamy). Hezký článek a jsem na to zvědavý.

goob: Ano, je pravda, že se mi úplně všechny novinky do článku nevešli. Jinak u nás na Dotekománii se snažíme věnovat co největšímu portfoliu platforem, BB nevyjímaje. Jsem rád, že Vás článek mile překvapil :).

Jedna z novinej bude také nové UI, založené na tzv. Cascades a zatím co jsem viděl, to nevypadá vůbec špatně. Další zásadní věcí bude sjednocení vývoje aplikací pro BB telefony i tablet.

Důležitá je podpora ze strany vývojářů pro vytvoření dobrého ekosystému a dle toho, kolik přibývá aplikací např. pro PlayBook, tak se jim to myslím docela i daří. Další pozitivní věcí je větší otevřenost vůči médiím. CEO Thorsten Heins si na rozdíl od předchozího vedení nyní např. pozval novináře na osobní rozhovory a zodpovídal všechny jejich otázky.

Co si budeme povídat, marketing RIM dost podcenil a i když je něco superdobré, nebude se to prodávat, když se o tom nebude často psát v médiích. Podívejte se na Apple. Ten to udělal tak chytře, že dneska se o něm píše jakékoliv jeho uprdnutí. A čím více se o něčem píše, tím více to lidé budou chtít číst. Kdo se chce na Mobilmanii zajímat o nějaké BB, když o něm vyjde článek jednou za uherský rok a většinou navíc s faktickýma blbostma, které nejsou pravdivé (tohle je jinak docela dobrý článek a spíše mile překvapil).

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat