Další aplikace, které kradou vaše data Android

Další aplikace, které kradou vaše data [Android]
2012-04-18T10:46:02+02:00
• 18. 4. 2012
2

Po malwaru Android.Oneclickfraud se objevila na Google Play další řada aplikací sbírajících vaše data. Google je z obchodu stáhl, ale nebezpečí škodlivého softwaru na nás číhá stále. Jak se mu bránit? Nejlepší obrana je použít vlastní rozum.

Ačkoliv se Google snaží se škodlivými aplikacemi na Google Play bojovat, stále se tam objevují takové, které kradou z telefonů data. Nedávno společnost Symantec objevila 29 aplikací, které byly určeny pro japonský trh, a které Google následně odstranil. Všechny tyto aplikace obsahovaly podobný kód, sloužící k získání dat. Nejdříve se objevily aplikace jako pomocník při dietě nebo s údržbou kontaktů. Ty se ale moc neuchytily. Později přišly jiné, které se tvářily jako v Japonsku populární software, který ukazuje videa z nějaké hry. Po stažení  do mobilu a následném spuštění se začalo stahovat slibované video, ale zároveň byly na server odeslány všechny údaje o vašich kontaktech. Aspoň jednu aplikaci si stáhlo minimálně 70 000 – 300 000 lidí.

Při průměrném počtu 50-70 kontaktů v telefonu už se pro podvodníky jedná o pěkné množství údajů (přibližně 2 miliony). Sesbíraná data by měla podle všeho být odeslána spamerům a mohla by posloužit i pro mnohé finanční podvody.

Server, na nějž byla data odesílána, byl stejný, ze kterého pocházely verze známého malwaru Android.Oneclickfraud , který otevřel webovou stránku a nutil Vás zaplatit za porno službu. Tokijská policie se již snaží tvůrce těchto aplikací vypátrat a je jen otázkou času, kdy k jejich chycení dojde. Nejlepší obranou tedy stále zůstává vlastní rozum. Stačí si před stažením aplikace zjistit, k čemu všemu se aplikace snaží získat přistup.

Zdroj: Android Authority

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Michal Císařovský

Student ČZU v Praze, který se zajímá o vše kolem Androidu, především o aplikace. Rád zkouší nové komunitní ROM a především se neustále zabývá grafickými úpravami svého telefonu. Jeho nejoblíbenější modelovou řadou jsou Xperie. Mezi jeho další záliby patří fotografování, hudba a divadlo.

Komentáře

Kdo má na svém Androidu root oprávnění, může využít aplikaci LBE Privacy Guard a programům individuálně zakázat přístup ke kontaktům, vaší poloze, internetu, odesílání zpráv atd..

Na první článek to není špatné, představoval bych si to lépe, ale jelikož tě znám… :D

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat