Příští generace Augmented Reality pro smartphony video

Příští generace Augmented Reality pro smartphony [video]
2012-02-04T00:16:06+02:00
• 4. 2. 2012
4

Pokud vám nic neříkají slova Augmented Reality (AR), tak vězte, že se jedná o rozšířenou realitu a do mobilních telefonů se dostává čím dál hlouběji. Jednoduše se dá říci, že pomocí kamery v mobilu a příslušné aplikace můžete vidět na displeji to, co není vidět v reálném světě. To využívá například aplikace Layer, kterou si můžete vyzkoušet například na Androidu.

layar-augmented-reality-application-xperia-x10

Veškeré aplikace, které umožňují využívat rozšířenou realitu pracují na celkem jednoduchém principu. Většinou se používá nějaký 2D obrázek, který je snímán kamerou mobilu a na displeji následně vidíte třeba 3D objekt nad obrázkem. Další možností je využívání určení polohy v kombinaci s gyroskopem a elektromagnetickým kompasem.

Dalším krokem v AR je vybudování „Rozšířeného města“ Augmented City. Vývojáři společnosti Metaio se zaměřili na využití „gravity descriptors“ (volně přeloženo gravitační popisovač). Díky tomu mohou aplikace pracovat s 3D objekty z reálného světa bez použití 3D snímání. Na videu níže můžete vidět ukázku toho, jak se bude tato příští generace AR využívat.

Tento způsob budou moci vývojáři využít již v dalším SDK, které má vyjít na konci tohoto kvartálu. Přímo tento software od Metaio bude určen i pro iPhone 4 a 4S, ale prozatím je vše testováno hlavně na Samsungu Galaxy Note a S II, jelikož spojení procesoru ARM Cortex A9 a grafiky Mali 400 dává lepší poměr výkonu a spotřeby.

Příkladem tohoto využití nemusí být nutně praktické, dá se použít i pro zábavu. S využitím tohoto softwaru dokáže mobil sledovat i tvář v třetím rozměru a interpretovat rozšířenou realitu na displeji mobilu, to můžete vidět na videu níže.

Bohužel je tu jedno velké ALE. Tento způsob využití je extrémně náročný na výkon zařízení a také na spotřebu energie. To je hlavně dáno výkoností samotné grafiky Mali 400, u které vývojáři došli na samotnou hranici. Redaktoři magazínu Engadget.com uvádějí, že při natáčení výše vystavených videí dokázali rozpálit telefony na maximum a baterie přišla o veškerou energii za neuvěřitelných 30 minut. ARM si to uvědomuje a slibuje, že zásadně vylepší příští generaci grafik Mali T658 a T604.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Hej hej tiez som si spomenul na Nokia City Lens :-) Mohli to v clanku spomenut.
Funguje velmi dobre a pekne.

No já nevím, Nokia City Lens je už nějakou dobu na Betalabs, funguje úžasně a rozhodně nevybije N8ku za půl hodiny.

Kde je APK!? :P

No a nenechal si tohle nahodou patentovat uz Apple pred par mesici? Uz jsem to tu videl na mobilmanii a Apple si na to zase brousil zoubky.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat