Displej dobíjející baterii–revoluce? (video)

Displej dobíjející baterii–revoluce? (video)
2012-09-30T14:23:27+02:00
• 25. 3. 2011
5

Na našem trhu můžete nalézt mobilní telefony, které jsou doplněny o fotovoltaické panely. Bohužel se zásadně nacházejí na zadní straně mobilního telefonu a proto nemají takovou účinnost, jelikož pro dobíjení musíte otočit mobil displejem dolů a tak vystavit fotovoltaický panel přímému dennímu světlu. Toto již nemusí být problém, protože přichází malá revoluce od společnosti Wysips.

wysips2-1300896221

Jejich hlavním trhákem je nová průhledná fotovoltaická fólie, která dokáže generovat z denního světla potřebnou energii pro mobilní telefon. Společnost uvádí, že tato fólie může mít až 9% procentní účinnost z denního světla. Může se umístit na displej a tak pro dobíjení nemusíte otáčet mobilní telefon, jako je to u jiných, které disponují solárním panelem na zádech mobilu.

Pokud si myslíte, že takto vybavený displej mobilního telefonu ztrácí možnost dotykového ovládání, tak se pletete. Tato technologie již byla vyzkoušena například na iPhonu a stále bylo možno jej ovládat dotykem. Naneštěstí má tato fotovoltaická fólie jednu nevýhodu, snižuje jas displeje, ale jedná se o malou daň za dotykový displej, který dokáže dobíjet telefon. V budoucnu se i tento problém zřejmě podaří domyslet a tak by jsme se mohli setkat s mobilními telefony, které budou mít vybavený dotykový displej o fotovoltaickou fólii.

wysips1

Malou demonstraci můžete vidět v následujícím videu, kde je vidět, že i malá plocha fotovoltaické fólie dokáže dodávat 1.2V až 2.5V pod zářivkami na veletrhu CTIA.

V současné době společnost Wysips uzavírá dohody a smlouvy s výrobci telefonů a jinými firmami. To znamená pouze jednu věc, tato nová technologie se zalíbila a zřejmě se jí budeme moci dočkat. Již nyní se uvažuje o tom, že by se tato technologie mohla stát hitem příštího roku.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

A myslím že o nějaké zářivce co má příkon 36 W a osvětluje x m2 se nemá cenu bavit a navíc když se display zatemní musí se víc podsvítit takže se získaná enegie ještě ze ztrátou použije na podsvícení ale bude tam krásná zelená nálepka.

Když se hodinový průměr ročního uhrnu dopadající energie na střechu na jih 40 stupnů nakloněnou rovná 134 W /m2 Display 10 * 5 cm = 0.005 m2 dopadne na display energie 0.67W učinnost 6% takže už máme jen 0.0402 W mám baterku 4.4 Wh takže ji nabiju za 104 hodin v případě že mám vypnutý telefon a zanedbám ztáty při nabíjení ano maximum může být 1000 W/m takže ideální podmínky vypnutý telefon 14 Hodin přímé letní světlo v poledne G R A T U L U J I !!

Přemysl Vaculík

VIP 25. 3. 2011, 10:49

To nebylo zmíněno. Pokud se objeví nové informace, tak doplním.

PS: pokud by to bylo zanedbatelné, tak přeci firmy o tuto technologii nebudou mít zájem. Momentálně se dojednává, u kterých firem by jsme tuto technologii mohli vidět, takže je zde potenciál.

hockeyfreak

25. 3. 2011, 10:41

no presne, to nic neznamena – kludne to moze „dodavat“ aj 100V, ale podstatne je, kolko amperov …

white.haven

25. 3. 2011, 7:17

Co to je za hloupost?

„i malá plocha fotovoltaického filmu dokáže dodávat 1.2V až 2.5V pod zářivkami “

Prej dodavat 1,2-2,5V. To vubec nic neznamena.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat