Android – nebezpečí spywaru

Android – nebezpečí spywaru
2012-09-30T14:01:29+02:00
• 2. 7. 2010
5

Podle zprávy SMobile Systems může být v Android Marketplace až 20% aplikací spyware. Což je obrovské číslo, když vememe v uvážení, že obsahuje přes 68 000 aplikací. Jedná se o potencionální riziko, že některé aplikace se blíží svým chováním a funkcionalitou spywaru.

Převážně se jedná o aplikace, které mohou provádět hovory, posílat sms a nebo číst emaily. Následně mohou i přeposílat soukromé informace třetím stranám. Ale nemusí tomu tak být, tato zpráva vychází z otevřené politiky Android Marketplace. Prakticky žádná nová aplikace není nějak zvlášť prověřena a během chvíle se může rozšířit mezi uživatele Androidu.

Neskončí Android Marketplace jako App store?

Společnost Apple asi ví, proč všechny aplikace raději prověří, než ji vypustí mezi iPhony a iPady. Pokud Android se stále bude rozšiřovat jak do počtu mobilních telefonů, tak i do počtu aplikací, můžeme pak počítat s tím, že se objeví aplikace, která bude spíše škodit, než aby byla užitečná. Jediná kontrola u aplikací pro Android jsou sami uživatelé, ale kolik času uplyne, než si někdo všimne vadné aplikace?

Google sám zasáhne

Přibližně den po uveřejnění zprávy, že až 20% aplikací může být spyware, přichází Google s tím, že na dálku může zasáhnout do mobilních telefonů a vadnou aplikaci odstranit. Toto není pouhý výmysl, ale je to uvedeno ve smluvních podmínkách Android Market:

2.4 Společnost Google může čas od času objevit Produkt služby Market, který porušuje Distribuční smlouvu služby Android Market pro vývojáře nebo jiné smlouvy, zákony, předpisy nebo zásady. Souhlasíte, že v takovém případě si společnost Google vyhrazuje právo tyto aplikace vzdáleně odstranit z vašeho Zařízení na základě vlastního uvážení a bez oznámení.

Ačkoliv nevlastním mobilní telefon s Androidem, tak bych raději nakupoval nebo stahoval prověřené aplikace pro telefony, než abych náhodou stáhl aplikaci, která mě bude poškozovat do té doby, než si toho někdo všimne. A aby se mi Google hrabal v telefonu a mazal něco, to se mi nelíbí už vůbec. Je známo, že Google má občas problémy se soukromými informacemi. Ale můžete si být jistí, že chybná aplikace bude vyhlazena pomocí společnosti Google :)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

ahoj

článek je upravený, čekali sme na vyjádření Android Market. Přesto jsme s číslem pravdu měli ( 48000 skutečně zabírají aplikace, zbytek jsou hry)

Zajímavé…napsat blbost bez zdroje jde, ale opravit ji ne..:-)

Přemysl Vaculík

VIP 2. 7. 2010, 11:48

mohl by jsi napsat zdroj? rad bych to mel podlozene

koalalumpur

2. 7. 2010, 11:47

tých aplikácií tam je už cez 70 000

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat