Google Cardboard byl jen začátek

Google Cardboard byl jen začátek
2016-02-12T07:22:11+02:00
• 12. 2. 2016

V roce 2014 uvedl Google velmi levnou možnost, jak si dopřát virtuální reality za co nejnižší částku. Novinka se jmenovala Cardboard a pro její výrobu je zapotřebí kartonového papíru a páru čoček. Pokud jste se nechtěli mořit s vytvářením, lze jej v nejrůznějších podobách zakoupit na čínských eshopech za pár korun (doslova).

google-cardboard

Minulý rok jsme se objevila druhá verze, která byla stále z kartonu. Letos bychom se měli dočkat kýženého posunu, aspoň podle informací z The Wall Street Journal. Na základě jejich zdroje se dozvídáme, že v současnosti v Googlu pracují na dvou nových verzích. V první řadě jde o levnější model, jenž bude z plastu a bude obsahovat základní elektroniku.

Není zcela jasné, co máme očekávat, ale například by nebylo špatné, kdyby byla obsažena technologie NFC pro spárování nebo možnost připojení dálkového ovládání. Podmínkou ale má být nízká cena, ale ta bude zjevně vyšší než u současného Cardboardu.

cardboard20

Druhá novinka již má být značně pokročilejší. Mělo by se jednat o samostatné zařízení obsahující displeje, procesor, senzory a dokonce několik předních kamer. Ty budou sloužit pro detekování pohybu po místnosti. Podle Wall Street Journal můžeme očekávat integraci čipu od Movidus, který napomůže s detekcí pohybu za využití kamer.

Hlavní výhodou má být absence nutnosti jakéhokoliv dalšího zařízení, jako je například počítač, případně smartphone.

Už před časem bylo možné vidět, že se Google začíná více zajímat o téma virtuální reality. Důkazem může být certifikační program Cardboard a samostatná aplikace pro focení. Případně nabídka podporovaného příslušenství přímo na stránkách Googlu.

Letos bychom se mohli dočkat kýženého posunu, což by z Googlu udělalo ještě větší konkurenci pro Oculus od Facebooku a Hololens od Microsoftu. Navíc by do samotné hry mohl vkročit i Apple, který si údajně taktéž pohrává s myšlenkou brýlí pro virtuální realitu.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat