Android 4.4 zmenšuje využití SD karet ve smartphonech a tabletech

Android 4.4 zmenšuje využití SD karet ve smartphonech a tabletech
2014-02-26T10:14:01+02:00
• 26. 2. 2014
11

Android 4.4 KitKat byl představen na konci října minulého roku. Od té doby se pomalinku ukazují další vlastnosti, funkce a novinky této verze, přičemž některé z nich jsou trochu znepokojující. Tentokrát nepotěšíme majitele smartphonů a tabletů, kteří rádi využívají SD karty pro uchovávání dat, která se nevejdou do interního úložiště.

Problém se skrývá v samotných oprávnění, která prošla změnou. Pokud máte zařízení s nižším Androidem jak 4.4, tak si můžete dělat s daty na SD kartě v podstatě cokoliv. Přes jakéhokoliv správce souborů můžete přesouvat, mazat, modifikovat soubory a složky, jak se vám zlíbí. Jestliže tyto funkce využíváte pravidelně, tak si rozmyslete, jestli chcete aktualizovat na verzi Androidu 4.4 KitKat.

Ten nově mění způsob práce se sekundárními úložišti – takto Google nazývá SD karty. Pokud aplikace má svou složku v tomto úložišti, tak stále může provádět jakékoliv operace. Problém nastává, pokud chce manipulovat s obsahem mimo prostor aplikace. Totiž Android 4.4 KitKat znemožňuje práci s ostatními soubory a složkami. Tudíž se nejčastěji setkáte s tímto omezením u správců souborů.

Změny si všimli už i uživatelé Samsung smartphonů s oficiálním Androidem 4.4. Je zde ale výjimka pro systémové aplikace. Integrovaný správce souborů má stále schopnost modifikovat nebo měnit soubory a složky po celé SD kartě. Bohužel tato výjimka se nevztahuje na aplikace stažené z Obchodu Play.

2013-05-20-07.41.51

Samozřejmě mnozí vývojáři začali hledat nějaký způsob, jak toto omezení obejít. Například lze použít povolení WRITE_MEDIA_STORAGE pro aplikace. V tomto případě lze pracovat se soubory, ale neumožňuje pracovat se složkami. Navíc tento způsob funguje jen pro systémové aplikace, jako je třeba Kamera. Jiné z Obchodu Play s tímto oprávněním neuspějí.

Google již delší dobu dokazuje, že externí paměťové karty nejsou pro něj prioritou. Ostatně Nexus zařízení nemají možnost vložení SD karty. Tímto jsou majitelé podobných zařízení nuceni využívat cloudová řešení. Výše popsané změny jsou prý tvořeny s ohledem na bezpečnost, ale je nám jisté, že takováto omezení se setkají se silným odporem uživatelů závislých na SD kartách.

Zdroj: plus.google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Carmichael Charles

27. 12. 2014, 22:54

Do tabletu který má Android 4.4.2 jsem zapojil 4GB SDkartu a v tabletu ukazuje že je to 207MB SDkarta. Karta je uplně prázdná. Čím to je?

Adam Ležák

26. 2. 2014, 16:21

Prisel nekdo na to, jak donutit fotoaparat ukladat fotografie na SD kartu? Od doby, co jsem na S4 upgradovam na CM11, tak to proste neni mozne v beznem nastaveni a nikde na internetu jsem v rychlosti nenasel zadnou zminku o tom, ze by to nekomu vadilo, jako me.

Pavel Kempný

27. 2. 2014, 17:42

Prostě jsem instaloval jiný SW. Někteří hlasi problémy ale mi se osvedčila „LG camera“ i když je fakt že neumí HDR a Photosphere.

Pavel Flajšhans

26. 2. 2014, 11:51

Auto IMHO nepochopil důvod. Pokud v současné době ukládám jakákoliv data na SD kartu, tak k datům se dostane jakákoliv jiná aplikace. Již jednou z toho byla „miniaféra“, kdy nějaký malware procházel data jiných aplikací na SD kartě a odesílal je pryč. Android se snaží k SD kartě chovat rovnocenně jako k interní paměti. Tím nechci tvrdit, že by nemělo existovat nějaké extra právo, povolující přístup kamkoliv na SD kartu. Ale už půjde rozeznat, že když nějaká instalovaná appka bude vyžadovat „full access“ k SD kartě, aniž by tu byl nějaký rozumný důvod, tak bude podezřelá. Dneska to nemáte šanci zjistit.

Pavel Kempný

27. 2. 2014, 17:52

Ja třeba interní pameti nevěřím vůbec a snazim se její využití minimalizovat pro foto, video, audio, zalohy a další. Jak pristroj zdechne jste bez karty v řiti. Netvrdil bych to kdyby za mnku nebylo už nekolik přátel a kolegů abych jim vydoloval aspoň nějaké fotky…. obvykle po namočení nebo pádu a prasknutí displaye.

Petr Pešek

26. 2. 2014, 11:48

No, začínají si poněkud vyskakovat….Googlu roste pěkně hřebínek a zvyšuje se jeho nadutost. Jen tak dál s přívětivostí k uživatelům a dopadne ůplně stejně jako kmen Fíniů se svým Symbianem

Nezbývá než věřit, že custom ROMky typu Cyanogen tenhle krok vedle vyřeší nějak interně. Nebo kdyby třeba pomohl root.

Přemysl Vaculík

VIP 26. 2. 2014, 11:08

Root zde zřejmě pomůže.

Pavel Kempný

27. 2. 2014, 17:46

Že by připravovali prostor pro Tizen, Ubuntu mobile a pod…? Předpokládám že Činske mobily tohle mit nebudou :-D

Radomil Beneš

6. 3. 2014, 21:24

Bohužel nepomůže. Dneska jsem udělal upgrade SG4 na Android 4.4, provedl jsem root a zkoušel Total Commanderem s root právy vytvořit složku na externí kartě, nepovedlo se. Dokonce ani Titanium Backup nemůže zapisovat do složky TitaniumBackup na té externí kartě, což je průšvih. Přece nebudu dělat zálohy do vnitřní paměti telefonu.
Asi takhle: Ruce jsem si měl radši urazit před tím uprgadem. :-(

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat