Asus Padfone 2: rozporuplný hybrid recenze

Asus Padfone 2: rozporuplný hybrid [recenze]
2013-04-27T12:00:20+02:00
• 27. 4. 2013
1

O zařízení s názvem Padfone jistě většina z vás již slyšela. Hybridní zařízení složené z telefonu a tabletového docku si vysloužilo slušnou dávku pozornosti a my zde dnes máme druhou verzi tohoto neobyčejného potomka společnosti Asus. Jaký tedy Padfone je?

DSCF5490

S prvním Padfonem jsem měl možnost se setkat pouze na pár minut a přiznám se, že mě nijak zvlášť nezaujal. Telefon byl takový nemastný, neslaný, mechanismus vkládání do tabletu byl nepohodlný a složitý, tablet měl příšerně umístěné těžiště – ať už při držení v ruce, nebo při vložení do klávesnicového docku. V případě Padfonu 2 je situace diametrálně odlišná.

DSCF5492

Telefon je po stránce designu velmi povedený. Výhrady mám k vroubkům na zadní straně, ve kterých se drží špína, což obzvlášť u bílé varianty působí opravdu nevábně. Další výtku si vysloužila kovová lišta kolem telefonu, která mě při pevnějším úchopu mírně řezala do ruky. Jinak je ale Padfone opravdu hezké a elegantní zařízení – žádná brada, zajímavý klínovitý tvar, rozumná velikost.

DSCF5495

V případě tabletového docku je zepředu design poměrně klasický. Zajímavosti samozřejmě najdeme na zadní straně, kde je kapsa na telefon. Jednoduchý zasouvací mechanismus je příjemná změna oproti první verzi, kde bylo nutné vyklopit dvířka a silně zacvaknout telefon, což se mi na první pokus povedlo málokdy. U dvojky je přechod z telefonu na tablet otázkou jednoho pohybu. Designeři se tedy opravdu snažili. Škoda, že pocit z tabletu kazí nekvalitní zpracování. Zadní strana se promačkává, tablet občas vydává nelibé zvuky a celkový dojem tak klesá o několik bodů.

DSCF5497

Pokud se vrátím zpátky k telefonu, který je srdcem, nebo, chcete-li, mozkem celé sady, musím mu přiznat zásluhy nejen za design, ale i za výkon. Čtyřjádrový proceosr Snapdragon S4 Pro se jen tak nezadýchá. Díky tomu, že oporou mu jsou 2 GB paměti RAM, neměl jsem sebemenší problém s množstvím běžících aplikací ani s náročnými hrami. Pokud připočteme HD (720p) displej či slušný 13Mpx fotoaparát, vidíme, že nám Asus nabízí opravdu velmi kvalitní stroj.

DSCF5493

P_20130402_111304P_20130402_155137 P_20130402_111300

P_20130402_110754 P_20130402_110707_001 P_20130402_083952 P_20130402_083912_001

Ukázka schopností kamera

Bohužel mám dojem, že se výrobce soustředil jen na telefon a trochu pozapomněl, že i tabletový dock by si zasloužil prvotřídní technologie. Přesněji řečeno, zasloužil by si lepší displej. Rozlišení 1280×800 px jsem považoval na 10palcovém tabletu za slabé už od vydání Nexu 7, který disponuje stejným počtem bodů na 7 palcích. Tablet u Padfonu 2 by si tak rozhodně zasloužil víc. Také podání barev mi nebylo úplně po chuti. V případě telefonu jsem byl s barvami spokojen, ačkoliv nebyla použita technologie AMOLED. U tabletu mi ale barvy připadají vybledlé a nevýrazné.

DSCF5500

Co na druhou stranu musím ocenit, jsou baterie. Jedna je samozřejmě v telefonu, druhou najdeme v tabletu. Obě mají slušnou kapacitu a telefon se po zasunutí do docku začne dobíjet, což pak logicky prodlouží jeho výdrž.

Poměrně zásadním tématem je u Padfonu jeho využitelnost. Jak už bylo několikrát zmíněno, Padfone je kombinace telefonu a tabletového docku. Telefon funguje jako jakýkoliv jiný výkonný smartphone. Naproti tomu tablet je pouze schránka. Najdeme v něm v podstatě jen displej, baterii a reproduktor. Bez telefonu je jednoduše k ničemu. Pokud si toto uvědomím, nejsem schopen si v odůvodnit cenu zhruba 20 000 Kč. Očekával bych, že za tyhle peníze dostanu zařízení dvě, ale dostávám pouze jedno – buď telefon, nebo tablet. Věřím ale, že pro spoustu z vás je Padfone ideální řešení.

Co tedy říct závěrem? Padfone 2 je opravdu hi-end zařízení, které nabídne majiteli velmi dobré parametry a elegantní design. Obě tyto kvality mírně sráží nepřesvědčivé parametry a konstrukce tabletového docku. Další otazník přidává cena, která se mnoha lidem bude zdát přemrštěná. Obecně na mě ale Padfone zapůsobil pozitivně a myslím, že bych o jeho koupi dovedl uvažovat.

Graf ceny produktu Asus Padfone 2 32GB poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Miroslav Liška

3. 5. 2013, 13:22

Zdravim,

mel bych par slov k tematu…. dopral jsem si tento hybrid z jednoho hlavniho duvodu – mam telefon s datovym tarifema a kdyz potrebuji, mam z toho hned tablet s 3G pripojenim, nemusim hledat WiFi nebo resit druhou SIMku. To se mi libi. A moznost dobit telefon z baterky tabletu je taky pecka, muzu se svym smartphonem odjet na tyden pryc a nepotrebuju nabijecku.

Telefon se mi velmi libi, jak pisete, je vykony, ma pekny design… jen mi chybi HW tlacitko na plochu, jako to ma napr. SGS II, ale uz jsem si zvykl. Co mi ale vadi je, ze kvuli zasouvani vyrobce nedoporucuje lepit folii na displej a tak ji tam nemam. Bohuzel uz mam velice osklive skrabnuty displej, to se mi s SGS II nestalo za dva roky a ze se s nim moc dobre nezachazelo. Taky uz mi omylem spadl na levy spodni roh, displej nastesti nepraskl. Vy popisujete kovovy ram telefonu, no nevim, ja pod tou odrenou barvou vidim cerny plast…

Telefon vydrzi 1 den pri 20-30 pracovnich hovorech a beznem pouzivani jako sem tam juknu na email/sms, pustim si hudbu do sluchatek. Kdyz mam zaplou chytrou usporu (a neposloucham hudbu), telefon vydrzi 3 dny. To je pekne.

Co se tyce tabletu, trochu mi vadi jeho velmi ostre hrany, po chvili me to reze do rukou. Jinak s nim nemam problem, barvy jsou podle me v pohode a rozliseni je rovnez OK. Je pravda, ze nez jsem ho koupil, cetl jsem nejake recenze a tam to rovnez kritizovali, tak jsem z toho mel obavu. Ale nevim co vsichni mate, asi jste zdeformovani retina-like displeji nebo co… me vyhovuje. Jen mi trosku vadi zbytecne velke okraje na displeji, ke kterym nejdou dat ikonky. Nechapu, co k tomuto kroku vyrobce vedlo. Pritom kdyz si pustim aplikaci, tak je az ke krajum. Mozna nejake oezeni androidu…

Co me ale vazne @#$&&*$ je neskutecne drahe a hlavne v CR NEDOSTUPNE originalni prislusenstvi. Drzak do auta jsem musel objet pres ebay az z taiwanu za 1400kc a ochranny kryt tabletu, slouzici zaroven jako podstaven s nazvem Transleeve me stejnym zpusobem vysel na 1900kc. Vsechny ceske shopy, ktere to mely v nabice mi po case napsali, ze se zbozi jiz neprodava. Zajimalo by me, jestli se vubec nekdy prodavalo….. HANBA ASUSu!! Druhou nabijecku nebo nahradni originalni kabel se mi nepodarilo sehnat vubec. Vyrobce ma totiz svuj vlastni „micro USB“ konektor. Nechapu, ze na to zadny recenzent neupozornuje. Ano, lze pouzit standardni micro USB kabel, ale on v tom jaksi moc dobre nedrzi a pri prvni prilezitosti se vylomi do boku, coz me vzdycky trochu vydesi…

Celkove jsem ale spokojen a rozhodne koupe nelituji. Doufam, ze do budoucna se tyto hybridy rozsiri, aby byla nejaka konkurence ;-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat