Apple opět bere zpátečku, tentokrát kolem zrušeného účtu Epic Games aktualiováno

Apple opět bere zpátečku, tentokrát kolem zrušeného účtu Epic Games [aktualiováno]
2024-03-09T09:40:14+02:00
• 9. 3. 2024

Zdroj: Epic Games

2

Aktualizováno 9. 3.

Apple se zachoval dosti dětinsky, když zrušil vývojářský účet Epic Games Sweden AB. Důvodem bylo chování společnosti Epic Games, která vystupuje kriticky vůči Applu. Jiný důvod zde nebyl. Následně se ale o problém začala zajímat Evropská komise. Než aby se Apple jen kvůli svému rozhodnutí pustil do dalšího sporu s EU, tak obrátil a obnovil vývojářský účet pobočce Epic Games Sweden AB. To znamená, že se snad brzy dočkáme prvního alternativního obchodu pro iOS.

Apple bere zpátečku, PWA aplikace v EU neomezí [aktualizováno]

Původní článek 6. 3.

Apple musel zavést značné změny v rámci svého ekosystému pro iPhony v EU, přičemž největší novinkou je povolení alternativních obchodů s aplikacemi a hrami. Toho se hned chytila společnost Epic Games, která oznámila vybudování vlastního obchodu s hrami. Chtěla ho nabídnout evropským uživatelům, ale situace se komplikuje.

iOS 17.4 ke stažení, přináší novinky hlavně pro EU

EpicGames Store v nedohlednu?

Společnost Epic Games rozhodně nemůže jen tak spustit vlastní obchod pro iPhony. Musí splnit poměrně přísné požadavky společnosti Apple. I kvůli tomu si herní firma nechala vytvořit vývojářský účet pod pobočkou Epic Games Sweden AB. Ten byl schválen, ale v tuto chvíli již neexistuje. Důvod je jednoduchý, Apple jej zrušil.

Důvodem zde není nějaká technická chyba nebo komplikace v rámci právní roviny. Apple totiž může kohokoliv odmítnout a jednoduše mu nenechat možnost vytvořit vlastní obchod. Doslova Apple uvedl, že je Epic hrozbou pro jejich ekosystém. Zveřejněná komunikace mezi vysoce postavenými zástupci obou společností je vskutku zajímavá. Phil Schiller z Applu uvádí, že Epic Games nevybíravě kritizoval Apple, že se stavil proti němu, že označoval poplatky za daň Applu, přičemž zmínil i další podobné výrazy.

Screenshot (43) 1486x254x

Zdroj: Epic Games

Zde se tedy Apple rozhodl neumožnit Epic Games vytvořit vlastní obchod s hrami pro iOS. Jednoduše se zbavil možné konkurence. Epic dodává, že takto současně Apple odrazuje jakéhokoliv vývojáře nebo společnost, když je zde hrozba jednostranného zrušení vývojářského účtu bez pádných důvodů.

Epic Games si to asi nenechá jen tak líbit a lze očekávat, že dojde k soudnímu sporu. Případně se Epic Games obrátí na Evropskou komisi a požádá ji o pomoc. Zřejmě si počkáme na EpicGames Store, ale nikdo neví, jak dlouho.

Zdroje: neowin.net, engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

DarthGeorge

8. 3. 2024, 8:40

V Applu jsou top a Android je shit

Martin Jeřábek

VIP 6. 3. 2024, 21:00

Bože to jsou hlupáci v tom Applu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat