První konkurence pro Apple AppStore ohlášena, očekávejte EpicGames Store

První konkurence pro Apple AppStore ohlášena, očekávejte EpicGames Store
2024-01-26T08:00:13+02:00
• 26. 1. 2024

Zdroj: phonearena

Teprve včera Apple ohlásil zásadní novinky v iOS 17.4 pro EU. Nejenže si budete konečně moci zvolit jiný výchozí webový prohlížeč než Safari, ale dokonce přibude možnost si nainstalovat alternativní obchod s aplikacemi a hrami. Nyní zde máme prvního nováčka, který toho využije.

Oficiálně: V iOS 17.4 půjde změnit výchozí webový prohlížeč, otevře se NFC a AppStore končí exkluzivita

EpicGames Store

Apple si stanovil poměrně přísné podmínky, co se týče instalace alternativního obchodu na iOS zařízeních. V podstatě si budete moci nainstalovat od třetí strany, respektive z jejich stránek jiný obchod. Odhadovali jsme, že toho využije nějaký velký hráč, což se nyní potvrzuje. Prvním alternativním obchodem bude EpicGames Store. Právě Epic Games vede dlouhodobé spory s Applem kvůli jeho provizím, což nakonec vyústilo v odebrání populární hry Fortine z iOS zařízení. Není se čemu divit, jelikož Epic přišel na poplatcích o několik set milionů dolarů.

Nyní zde ale máme oficiální potvrzení, že se právě Fortine vrátí na iOS zařízení právě prostřednictvím vlastního obchodu EpicGames Store. Ten bude dostupný v tomto roce a kdokoliv si jej bude moci nainstalovat na iOS zařízení. Samozřejmě se tato novinka týká jen EU trhu. I tak tento nový obchod bude mít poměrně dobré postavení a bude moci nabídnout zajímavé tituly, možná i od dalších vývojářů.

Sice to vše vypadá velmi dobře, ale Tim Sweeney, CEO Epic Games, komentuje podmínky Applu jako hororové. Dle jeho vyjádření nutí Apple vývojáře se rozhodnout, jestli budou využívat za jeho podmínek AppStore, nebo přijali alternativní cestu doplněnou o celou řadu poplatků navíc. Nejvíce naráží právě na poplatek 0,5 eura za každou novou instalaci aplikace nebo hry, která pokoří milion stažení.

Navíc si Apple může určit, která společnost nabídne alternativní obchod a která ne. Pokud by odmítl, zřejmě by došlo k nějaké soudní při nebo rozhodování nezávislým subjektem, ale to není jasné. I tak by se dalo hodně věcí překousnout, ale Apple si nastavil dost silné podmínky.

Dost z nich je relativně pochopitelných, ale pokud nějaký vývojář nebo společnost chtějí nabídnout alternativní obchod, musí si nachystat milion dolarů. Jedná se o pohotovostní akreditiv, přičemž musí být veden u finanční instituce s hodnocením A. Pro Epic se jedná o malou sumu, ale v podstatě to zamezuje možnosti, že by si jen tak nějaký nezávislý vývojář vytvořil vlastní alternativní obchod.

Možná se dočkáme dalších velkých hráčů s vlastními obchody pro iOS, ale půjde pravděpodobně jen o velké společnosti. Odhadujeme, že by se mohl připojit Microsoft, případně Stream a podobní. Je zde ale další klíčová podmínka. Vývojář nebo vývojářská společnost musí mít sídlo v EU a navíc takový obchod bude jen pro uživatele v EU.

Apple ještě zveřejnil nástroj na výpočet nákladů pro vývojáře, respektive jejich porovnání mezi vydáním aplikace v AppStore a mimo AppStore. Zahrnuje dost variant pro porovnání. Navíc došlo na snížení provize za určitých okolností v EU pro vývojáře. Apple tak dělá hodně, aby alternativní způsoby nebyly atraktivní, zejména pro vývojáře.

Zdroj: techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat