Spotify integrovalo Patreon, umožní poslech bonusového obsahu

Spotify integrovalo Patreon, umožní poslech bonusového obsahu
2023-08-13T16:35:43+02:00
• 13. 8. 2023

Spotify integrovalo Patreon, díky tomu mohou fanoušci poslouchat hudbu a podcasty určené pouze pro předplatitele. Novinka je využitelná hlavně u podcastů, kde mohou jejich tvůrci nabídnout například delší obsah nebo speciální epizody. Funkci Spotify oznámilo již v březnu, její nasazení je ale až v srpnu.

V současné podobě fanoušci podcastů obvykle poslouchají placený obsah buď v samotné aplikaci Patreon, nebo prostřednictvím RSS. K velké nelibosti příznivců podcastů je Spotify jedinou významnou podcastovou aplikací, která neumožňuje uživatelům ručně přidávat kanály RSS do své knihovny (RSS je velmi jednoduchá technologie, která není vázána na jednu konkrétní platformu, což je možná důvod, proč se jí Spotify brání). Ačkoli je tedy tato nová funkce pohodlná pro posluchače Spotify k poslouchání placeného obsahu skrz Patreon, tak ve většině ostatních služeb jde o zcela základní funkci.

Novinka je integrována díky službě Spotify Open Access, tedy způsobem, jakým Spotify obchází povolování ručního nahrávání RSS. „Spotify nepodporuje soukromé RSS, takže jsme vytvořili Open Access jako řešení pro bezpečnější distribuci uzavřeného obsahu na naší platformě,“ řekl mluvčí společnosti Spotify. Na loňské akci pro investory společnost Spotify označila kanály RSS za „zastaralou technologii“, takže odmítnutí integrace RSS a zvolení vlastního řešení není překvapením.

Spotify & Patreon

Zdroj: Spotify & Patreon

Spotify Open Access bude podporovat také placený obsah z jiných monetizačních platforem, jako jsou Memberful, Supercast či Supporting Cast, ale zdaleka největším partnerem nového programu společnosti Spotify je Patreon. Fanouškům a posluchačům se zobrazí placený obsah s ikonou visacího zámku, která je vyzve, aby se stali předplatiteli, pokud jimi ještě nejsou.

Spotify mohlo mít podobnou funkci už dávno, jen kdyby adaptovalo funkci RSS. I tak je pro tvůrce obsahu užitečné, když Spotify fanouškům více usnadní nalezení jejich Patreonu.

Zdroje: techcrunch.com, podcasters.spotify.com, newsroom.spotify.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat