Google odstranil několik čistících aplikací z Obchodu Play

Google odstranil několik čistících aplikací z Obchodu Play
2023-08-24T09:48:04+02:00
• 24. 8. 2023

Zdroj: Google

Google prakticky stále pracuje na podmínkách pro vývojáře a také uživatele v rámci svých služeb, zejména pak Obchodu Play. Sem tam se objeví nové pravidlo, které poměrně značně ovlivňuje vývojáře, ale většinou mají dost času na přizpůsobení se. Tentokrát to ale nestihli, nebo prostě si mysleli, že jejich aplikací se to nedotkne.

Zavádějící popis?

Google pozměnil několik podmínek a pravidel, aby mohl jednoduše zamezit šíření klamných aplikací, případně takových, které slibují něco, co ve skutečnosti nemohou nabídnout. Zřejmě je v tomto dost striktní, jelikož odebral z Obchodu Play několik aplikací, které slouží na čištění systému od zbytečných souborů, aplikací atd.

Dokonce se to dotklo aplikace SD Maid – Čistič systému, která má přes 10 milionů stažení a těší se hodnocení 4,4*. Vývojáři bylo sděleno, že účet byl pozastaven z důvodu porušení podmínek. Podobná oznámení dostali i další vývojáři. Dle Googlu porušují, jelikož by se mělo jednat o stalkerware aplikace, ale asi jde spíše o podobnost chování. Navíc aplikace klamou uživatele dle Googlu, když slibují zrychlení aplikací.

unnamed (4) 240x240x

Zdroj: darken (se souhlasem)

Většinou tyto aplikace na čištění systému smažou dočasnou paměť/mezipaměť aplikace, ale ta si ji musí znovu vybudovat, což může vést spíše k opačnému chování, tedy spotřebuje více energie a času, může být pomalejší. Čistící aplikace také mnohdy mají poměrně rozsáhlé možnosti a zasahují do úložiště.

Je pravděpodobné, že zde při odstraňování hraje velkou roli automatický systém Obchodu Play, který sleduje i popisky aplikací. Zřejmě toto bude chtít více času, než se vývojáři i Google domluví, případně si vysvětlí celou situaci.

Zdroj: gizmochina.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat