Snapdragon 7+ Gen 2 představen, láká na 50% navýšení výkonu

Snapdragon 7+ Gen 2 představen, láká na 50% navýšení výkonu
2023-03-17T13:32:34+02:00
• 17. 3. 2023

Snapdragon 7+ Gen 2; Zdroj: Qualcomm

Qualcomm přešel na nové značení svých procesorů pro mobilní telefony. Naštěstí nejde o velkou změnu a dá se v ni orientovat. Nyní ale tak trochu porušil zaběhnutou strategii. Poslední takovou novinkou ve střední třídě byl model Snapdragon 7 Gen 1, přičemž se očekávala verze s přívlastkem Plus. Od té bychom si slibovali trochu lepší specifikace, spíše přetaktování. Místo toho zde ale máme novinku Snapdragon 7+ Gen 2. Ta je generačně dál a dalo by se říci, že je spíše odvozena od Snapdragonu 8 Gen 1.

Snapdragon 7+ Gen 2

Z pohledu celkové výkonosti se novinka může pochlubit navýšením výkonu o 50 % a je o 13 % efektivnější, co se týče spotřeby energie. Došlo na dvojnásobné vylepšení AI enginu a grafický výkon je dvakrát lepší. Maximální taktovací frekvence je 2,91 GHz.

Když se ale podíváte na přesné specifikace samotných výpočetních jader, je zde značný rozdíl v porovnání s předchozí generací. Qualcomm poprvé využil velmi výkonná jádra ve střední třídě. Základem je zde Cortex X2, který má k dispozici tři jádra Cortex A710 s frekvencí 2,49 GHz a vše je podpořeno čtyřmi jádry Cortex A510 s frekvencí 1,8 GHz. S touto sestavou má novinka skutečně víc společného se Snapdragonem 8 Gen 1.

Snapdragon 7 Plus Gen 2 features 1024x570 1024x570x

Snapdragon 7+ Gen 2; Zdroj: Qualcomm

V rámci operačních pamětí lze použít LPDDR5. V případě fotografických schopností jsou podporovány senzory až do velikosti 200 MPx, přičemž ISP si poradí se zpracováním 4K HDR videa, případně s 60 snímky za sekundu. Lze také natáčet videa ve Full HD rozlišení s 240 snímky za sekundu. Nezapomnělo se na podporu Dolby Vision, HDR10+, HDR10 a HLG.

Qualcomm použil modem X62 a maximální rychlostí pro stahování 4,4 Gbps. Snapdragon 7+ Gen 2 si poradí i displeji s rozlišením QHD+ se 120 Hz. Samozřejmostí je pak WiFi 6EBluetooth 5.3 a GPS, Glonass, BeiDou, Galileo, QZSS, NavIC, i s podporou duálních frekvencí. Již brzy se novinka objeví v prvním mobilním telefonu, kterým bude Redmi Noet 12 Turbo.

Zdroj: anandtech.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat