Android 14 se chystá na vymýcení fyzických SIM karet

Android 14 se chystá na vymýcení fyzických SIM karet
2023-02-11T13:30:52+02:00
• 11. 2. 2023

Zdroj: T-Mobile

Původní SIM karty o velikosti platebních karet se postupně zmenšily do malého plastového obdélníčku s dominantním čipem. Jde ale o starou technologii, přičemž již existuje náhrada v podobě eSIM, která vyžaduje dedikovaný čip. I tak se nabízí ještě modernější technologie iSIM, která je již zabudovaná do některých mobilních procesorů. Mobilní operátoři ještě zcela nepodporují eSIM, ale situace se lepší. Problém je spíše u výrobců mobilů, kteří nabízí aspoň eSIM jen u mobilů zapadajících do vyšších příček. I tak se Google začíná chystat na eliminaci běžných fyzických SIM karet.

Budoucnost s elektronickou SIM kartou

Nedávno jsme vás informovali, že Android dostane lepší správu eSIM. Zde se bude nabízet například převod do jiného zařízení bez nutnosti speciální aplikace. V tomto týdnu jsme se dočkali vydání první vývojářské verze Androidu 14 a již se podařilo objevit několik novinek. Navíc se ale objevují náznaky funkce, která je teprve v přípravě.

Vývojář Mishaal Rahman pátral ve zdrojových kódech Androidu 14 a podařilo se mu objevit funkci pro konverzi fyzické SIM karty na eSIM, tedy elektronickou. Je zde samozřejmě základní požadavek, aby smartphone byl vybaven ne eSIM a měl patřičnou výbavu. To ale není vše. Novinka bude vyžadovat, aby danou funkci podporovala aplikace pro správu SIM karet, nebo byla nějak napojena. Bohužel ještě není funkce ani ve fázi beta testování, takže se nemůžeme podívat na další podrobnosti.

FojuEaOXsAAT2qm 572x1272x

Zdroj: Mishaal Rahman (se souhlasem)

Ačkoliv Google vše připraví po softwarové stránce, tak bude nutné, aby nově vzniklou eSIM z konverze podporovali i mobilní operátoři. Je tak docela možné, že Android 14 nebo starší bude vše podporovat, ale budeme si muset počkat na operátory, než se odhodlají k podpoře.

Zdroje: twitter.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat