Android dostane lepší správu eSIM

Android dostane lepší správu eSIM
2023-01-11T16:39:44+02:00
• 11. 1. 2023

Zdroj: T-Mobile

1

SIM karta si prošla svým vývojem za poslední roky. Nejenže došlo ke zmenšení, ale také se objevily nové technologie, jako je například eSIM a iSIM. Zatímco na druhou jmenovanou si budeme muset počkat, tak právě eSIM se začíná čím dál více objevovat, byť samotná adopce výrobci mobilních telefonů i samotnými operátory není nějak rychlá. eSIM vyžaduje specifický hardware, takže je zde i otázka samotné ceny. I proto se tato technologie objevuje zejména u top modelů a ve střední třídě jde spíše o raritu. Google ale pokračuje ve vývoji a nyní přidává vylepšenou správu.

eSIM a Android

Pokud chcete dnes využívat eSIM, musíte získat od mobilního operátora patřičný profil, který vložíte přímo do telefonu přes příslušený software. Pakliže ale měníte zařízení, musíte původní eSIM profil deaktivovat a provést aktivaci na druhém zařízení. Bohužel to asi bude obnášet kontaktování mobilního operátora nebo provést nové vyžádání profilu.

Android ale nově dostává správu, která se zatím objevila jen u Android 13 QPR2 Beta 2 a konkrétně SIM Manageru. Ta nabídne například možnost přenosu eSIM na jiné zařízení. Dokonce se má nabídnout i možnost konverze fyzické SIM karty do podoby eSIM. Zde ale očekáváme, že bude nutné mít podporu ze strany mobilního operátora.

Zdroj: T-Mobile

Vzhledem k tomu, že novinka se objevila přímo v aplikaci SIM Manager, je možné, že nebude potřeba nejnovější verze systému Android. Google může funkci rozšířit mezi všechna podporovaná zařízení skrze aktualizaci přes Obchod Play. Zatím si ale budeme muset počkat na bližší informace. I tak se jedná o velmi pozitivní krok a snad napomůže v rychlejší adopci eSIM.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Deaktivace eSIM a následná aktivace v jiném zařízení funguje bez problémů (vyzkoušeno u Vodafone na podzim).

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat