Donutí připravovaný evropský zákon Apple povolit instalaci aplikací mimo App Store?

Donutí připravovaný evropský zákon Apple povolit instalaci aplikací mimo App Store?
2022-11-03T16:30:10+02:00
• 3. 11. 2022

Zdroj: 9to5mac

Apple je pověstný tím, že jeho systém ať už pro iPhony, nebo iPady jsou tak trochu nedobytná tvrz alespoň co se týče striktního omezení toho, co a odkud lze do zařízení nainstalovat. Nic, co neprojde přes App Store, se do zařízení nedostane, pakliže nemáte na zařízení jailbreak. Ale to je již jiný příběh.

Apple bude možná muset v rámci EU udělat zásadní ústupek

Evropská unie připravuje legislativu v podobě zákona o digitálních trzích. V rámci této legislativy by mohlo dojít k významné změně v tom, jak Apple přistupuje k instalaci aplikací z jiných zdrojů, než je App Store. Tento zákon by totiž mohl Apple přinutit k tomu, aby umožnil uživatelům instalovat aplikace nejen z obchodů s aplikacemi třetích stran, ale také instalovat aplikace mimo tyto obchody.

Apple

Zdroj: CNBC (se souhlasem)

Ačkoliv v souvislosti s připravovaným zákonem nebylo jasně určeno, kterých z velkých společností by se zákon měl dotýkat, je pravděpodobné, že mezi nimi bude také Apple. Nový zákon by měl pravděpodobně vejít v platnost na jaře příštího roku a jakmile se tak stane, společnosti, kterých se bude týkat, budou mít půl roku na to, aby naplnily jeho požadavky.

Gerard de Graaf – jeden z úředníků, který se podílel na přípravě zákona sdělil: „Pokud vlastníte iPhone, měli byste mít možnost stahovat aplikace nejen z App Store, ale i z jiných obchodů s aplikacemi nebo z internetu“. Tento požadavek, který by na Apple mohl padnout, rozhodně není triviální záležitostí. Roli zde samozřejmě hraje také bezpečnost systému, která je díky omezením ze strany Apple na zcela jiné úrovni, než jak je tomu u Androidu. Rozhodně bude zajímavé sledovat další vývoj.

Zdroj: phandroid.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat