Fairphone Easy je ambiciózní služba, není levná a cílí na udržitelnost

Fairphone Easy je ambiciózní služba, není levná a cílí na udržitelnost
2022-06-17T15:20:22+02:00
• 18. 6. 2022

Fairphone 4; Zdroj: Fairphone

Společnost Fairphone nemá mnoho mobilních telefonů v nabídce, jelikož nejde o běžného výrobce. Hlavní strategií Fairphone je zejména udržitelnost, čemuž odpovídají samotné mobilní telefony a jejich výbava. Nejenže lze i bez větších zkušeností vyměnit displej, baterii a jiné součásti zařízení, ale který výrobce vám dá v balení i šroubovák. Firma se snaží také používat eticky získané suroviny, aby samotná výroba měla kladnější dopad na životní prostředí. Ostatně se hodně používají recyklované materiály. Firma ale chce své poslání posunout ještě dál.

Fairphone Easy

Dočkali jsme se spuštění služby Fairphone Easy, která se dá jednoduše popsat jako předplatné k mobilnímu telefonu. Nejde o nic nového, jelikož mnohé společnosti nabízí možnost předplatného u mobilů, notebooků a dalších zařízení. Zpravidla tak dostanete každé dva roky nové zařízení, tedy dokud platíte měsíční poplatek.

Fairphone ale nejde o stálý příjem, jako spíše o způsob, jak přimět majitele mobilů je odevzdávat a získat tak nový. Firma vysvětluje spuštění služby tím, že se ročně prodá 1,4 miliardy mobilů ročně. Běžnému uživateli vydrží dva až tři roky, ale do samotné recyklace zamíří jen 15 % mobilů. Toto číslo chce zvednout pomocí vlastního předplatného. Fairphone Easy ale není jen o pronájmu mobilu. Pokud se vám cokoliv rozbije, dostanete součástky pro opravu. Případně u kompletního zničení mobilu ho jen odevzdáte a dostane záhy nové zařízení. Firma tak navíc dostane součástky, které jde znovu použít nebo je recyklovat.

FP Easy Blog image Infographic Circularity 1 1024x512jpg 1024x512x

Fairphone Easy; Zdroj: Fairphone

Fairphone Easy je k dispozic v několika variantách podle toho, jak dlouho je ochoten zákazník platit. Nejlevnější plán přijde na 21 eur měsíčně na dobu 60 měsíců. O nic dalšího se nemusí zákazník starat a pokud mobil každý rok rozbije, dostane bez jakéhokoliv poplatku výměnou nové zařízení. Je zde také systém slev. Pokud nedojde k poškození po dobu jednoho, dvou nebo tří let, vždy je zde měsíční sleva.

FP Easy Blog image Infographic Cost 1024x512jpg 1024x512x

Fairphone Easy; Zdroj: Fairphone

Jak podotýká XDA Developers, tak při 60 měsících a bez rozbití vyjde takové zařízení na 1000 eur, což je vysoká částka, ale nejde zde jen o samotnou koncovou cenu. Smyslem je mít udržitelný ekosystém, a to i za vyšší cenu. V tuto chvíli projekt Fairphone Easy startuje jen v Nizozemsku, ale dá se očekávat rozšíření do celé Evropy. Aktuálně je nabízen nejnovější smartphone Fairphone 4.

Zdroje: xda-developers.com, fairphone.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat