Googlu nevyšlo odvolání proti rekordní pokutě udělenou EU za monopol

Googlu nevyšlo odvolání proti rekordní pokutě udělenou EU za monopol
2021-11-18T15:00:02+02:00
• 18. 11. 2021

Google se potýká s obviňováním z protisoutěžního chování téměř po celou dobu svého působení. A není divu, tento technologický gigant dlouhodobě patří mezi špičku v oblasti internetových vyhledávačů. Výjimkou může být například ČR v zastoupení společností Seznam.cz, stále se však v globálním měřítku jedná o „velmi malou rybu“. V roce 2017 tak Google prohrál soud s Evropskou komisí zabývající se antimonopolem a dostal pokutu 2,8 miliardy dolarů, tedy vůbec nejvyšší, jakou do té doby EU udělila. Je zcela pochopitelné, že se americký gigant chtěl placení této astronomické částky vyhnout, i přes veškerou snahu ale prohrál své první odvolání u druhého nejvyššího evropského soudu.

Spor Googlu a Evropské unie stále pokračuje

Rozsudek Evropské komise z roku 2017 uvedl, že Google jednoznačně zneužívá své dominantní postavení na trhu vyhledávačů k nekalé propagaci vlastních služeb. Jednalo se zejména o Nákupy Google, prohlížeč Google totiž upřednostňoval tuto službu před ostatními, i přes to že výsledky vyhledávání konkurence byly mnohdy relevantnější.

Za posledních 10 let si Google udržuje téměř 90% podíl na globálním trhu s vyhledávači, jeho roční výnosy tak raketově rostly o miliardy dolarů. S takto obrovským růstem je spojena také mnohem větší pozornost ze všech stran. Aby toho nebylo pro Google málo, aktuálně má u soudu rozjednané také další dva velké případy. Mimo spor o samotném vyhledávači je u soudu také případ související s AdSense s pokutou 1,7 mld. dolarů a případ související s Androidem a jeho monopolem, tentokrát s výší pokuty rekordních 5 mld. dolarů. Pokud tedy společnost prohraje všechny 3 případy, musela by zaplatit pokutu ve výši více než 9 miliard dolarů.

google logo 3039x1711x

Autor: Přemysl Vaculík, Dotekomanie.cz

V případě že by Google daný spor prohrál, stále je zde možnost odvolání se k nejvyššímu Evropskému soudu, vzhledem k dosavadním výsledkům je ale vítězství spíše nepravděpodobné. I kdyby měl tento technologický gigant platit plnou částku 9 miliard dolarů, stále se jedná o „pouze 5 %“ celoročních tržeb v celkové výši 180 miliard dolarů, pro společnost by tak jednalo o jakousi pomyslnou poznámku pod čarou v účetnictví.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Kašík

Student IT, zarytý fanoušek Androidu, ale v poslední době si také velmi rozumí s Harmony OS. Ve volném čase hraje florbal a jezdí na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat