Pozor na falešné digitální COVID pasy, začínají se množit

Pozor na falešné digitální COVID pasy, začínají se množit
2021-07-06T18:00:11+02:00
• 6. 7. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

Hackeři a podvodníci se snaží využít každou příležitost k oklamání uživatelů. Další se jim naskytla prostřednictvím digitálních COVID pasů. První je zde jedna skupina podvodníků, která se snaží prodávat falešné COVID certifikáty. Kyberbezpečnostní společnost Check Point Software Technologies upozorňuje, že od března do května vzrostl počet prodejců falešných certifikátů o 500 %. Nabízí falešné potvrzení o očkování, absolvování testů a prodělání nemoci. Prodej pak probíhá nejčastěji na darknetu a také prostřednictvím aplikace Telegram. Prokázáním se takovým falešným potvrzením, tedy i digitálním certifikátem má pak dopad i na daného uživatele a hrozí mu sankce.

Pozor na podvodné „zákaznické podpory“, trend roste

Nejlépe přes oficiální stránky

Druhá kategorie podvodníků se pak nesnaží prodat falešné certifikáty. Jejím hlavním cílem je získávání informací a také napadnutí konkrétního zařízení. K tomuto účelu používají webové stránky, které jsou vytvořeny tak, aby vypadaly legitimně.

 „Od konce roku 2020, kdy se naplno rozběhlo očkování, jsme zaznamenali 25% nárůst domén souvisejících s koronavirovými pasy. Ze 703 domén bylo 86 označeno jako podvodné nebo podezřelé. Důrazně varujeme před napodobeninami oficiálních stránek a také před jakoukoli instalací neověřených aplikací z neoficiálních obchodů,“ říká Petr Kadrmas, Security Engineering Eastern Europe v kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

Check Point Software Technologies zejména varuje před QR kódy nabádající k instalaci na takových stránkách. Zpravidla zavedou uživatele na falešnou stránku a při nepozornosti a naivitě si tak mohou do zařízení stáhnout nebezpečnou aplikaci skrývající malware, spyware nebo dokonce ransomware.

certificate 7 1132x767x

Falešný ruský certifikát; Zdroj: Check Point Software Technologies

Hackeři zde jednoduše zneužívají aktuální situaci s cílem výdělku. Spoléhají se na uživatele a jejich naivitu při hledání dostupných informací na internetu. Každý by pak měl zpozornit při instalaci jakékoliv aplikace, ne jen té spojené s COVID certifikáty. Zde jednoduše platí pravidlo, že byste nikdy neměli instalovat do svého mobilního telefonu aplikaci z neznámých zdrojů. Vždy byste měli tak činit z oficiálních obchodů.

Stahujte aplikaci Tečka pro digitální COVID certifikáty

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat