Na Google Play Protect se nelze spolehnout dle nové analýzy

Na Google Play Protect se nelze spolehnout dle nové analýzy
2021-07-31T16:30:26+02:00
• 31. 7. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

Nedávno jsme vás informovali, že samotné aplikace a hry nejsou příliš bezpečné. Vývojáři dost často zapomínají na ošetření chyb a zranitelností, přičemž některé jsou známé i delší dobu. Je nutné si dávat pozor hlavně na hry zdarma. Samozřejmě si můžete vybavit smartphone s Androidem o bezpečnostní software, tedy takovou obdobu antiviru. K dispozici je celá řada produktů, ale dost se liší ve schopnosti odchytit hrozby.

Bezpečnost aplikací pro Android je žalostná

Ochrana Androidu před bezpečnostními hrozbami

Nová analýza společností Altlas VPN AV-Test naznačuje, že základní ochrana Androidu je nedostatečná. Došlo k provedení testu antivirových aplikací, kde se sledovala schopnost odchytit celkem 29 bezpečnostních hrozeb známých u spywarů. Jak ukazuje výsledný graf níže, tak právě Google Play Protect, který je součástí Androidu, propadl v tomto testu. Podařilo se mu odchytit jen 9 hrozeb.

Screenshot 28 912x732x

Zdroj: Atlas VPN

Nejúspěšnější bezpečnostní aplikace jsou Antiy AVL, Bitdefender Mobile Security a Trend Micro Mobile Security. Podařilo se jim zachytit všech 29 hrozeb. Zde je nutné podotknout, že nemusely tyto aplikace plně detekovat hrozbu. Mohly například zaznamenat neobvyklé chování nebo potencionálně nebezpečnou aplikaci a pro jistotu došlo k zablokování.

Poměrně dobře si vedly aplikace ESET Mobile Security, Kaspersky Internet Security for Android, F-Secure SAFE a G DATA Mobile Security, kde se detekce pohybovala nad hranicí 90 %. Za průměrné lze považovat securiON OnAV, Avast Mobile Security, AVG AntiVirus Free, Avira Antivirus Security, McAfee Mobile Security a Protected.Net Total AV. Nad hranici 70 % se dostaly ještě aplikace AhnLab V3 Mobile Security, Ikarus mobile.security a LINE Antivirus.

Špatný výsledek je ale vidět u NortonLifeLock Norton 360. Dá se říci, že Google Play Protect neobstál v tomto testu, ale zde je nutné pamatovat, že právě tato služba je součástí Androidu, takže bude fungovat společně s výše uvedenými.

Abyste se nemuseli obávat bezpečnostních hrozeb, stačí neinstalovat aplikace z neznámých zdrojů a také nenavštěvovat pochybné webové stránky. Navíc se Google nespoléhá jen na Google Play Protect v Androidech. Funguje zde ještě systém na úrovni Obchodu Play, přičemž jsou zapojeny i kyberbezpečnostní společnosti.

Tyto výsledky sice ukazují, které aplikace jsou lepší v zachycení hrozeb, ale jedná se jen o ukázku. Útočníci jsou vynalézaví a mohou vytvořit nový software, s kterými si neporadí ani jedna uvedená aplikace nebo služba. Ostražitost je tedy vždy na místě v případě instalací aplikací.

Zdroj: techdigest.tv

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat