Android – pro „flashování“ bude stačit webový prohlížeč

Android – pro „flashování“ bude stačit webový prohlížeč
2021-02-15T19:30:59+02:00
• 15. 2. 2021

Zdroj: androidpolice (se souhlasem)

Google před rokem představil nový webový nástroj Android Flash Tool, který zjednodušuje nainstalování systému na smartphone, tzv. flashování. V podstatě stačí jen webový prohlížeč založený na Chromiu, USB kabel a patřičné ovladače k USB. Následně se můžete pustit do flashování. Celý proces se tak zjednodušil v podstatě na webovou stránku. Ukazuje se, že tento způsob nyní začínají adoptovat tvůrci komunitních verzí Androidu.

Nově postačí jen webová stránka?

Řešení od Googlu je poněkud omezené, co se týče počtu podporovaných zařízení. V tuto chvíli seznam čítá jen, DragonBoard 845c (db845c), HiKey 960, HiKey, Glass Enterprise Edition 2, Pixel 4 XL, Pixel 4, Pixel 3a XL, Pixel 3a, Pixel 3 XL, Pixel 3, Pixel 2 XL a Pixel 2. Jde vidět, že Google nezačlenil novější smartphony jako Pixel 4a a 5. Je tedy otázkou, jestli bude pokračovat v údržbě tohoto projektu a aktualizuje seznam. Komunita ale nelení a tento způsob instalace nového systému začíná využívat.

V tuto chvíli víme o několika komunitních verzích Androidu, které nabízí možnost instalace na smartphone skrze webovou stránku. Nabízí se například ProtonAOSP nebo GrapheneOS. Bohužel v obou případech je podpora také značně omezena, ale to je pochopitelné, když si vývojáři začínají teprve s touto možností pohrávat. Pro koncového uživatele díky tomu ale odpadá nutnost dohledávat a stahovat patřičné verze, řešit software pro flashování a používat příkazy k nahrání.

107459937 10c41e80 6b0c 11eb 8fbc 6882145f164f 1674x1541x

Ukázka webové stránky; Zdroj: kdrag0n

Všechny tyto webové verze využívají API WebUSB, které se nachází od Chromia 61. Není tedy nutnost, abyste používali Chrome. Vše by mělo fungovat bez větších komplikacích na novější verzi Edge od Microsoftu, v Opeře a v dalších webových prohlížečích postavených na Chromiu.

Možná se jednou dočkáme webové služby, která bude nabízet flashování smartphonů a tabletů, kde si navíc vyberete, kterou verzi komunitního Androidu chcete. Dosavadní služby dokáží identifikovat samotné zařízení, takže ani nemusíte vybírat z nějakého seznamu. Vše by se tak mohlo stát dostupné na pár kliknutí.

Zatím je otázkou, jak moc komunita adoptuje tuto variantu flashování. Zatím ji doporučujeme vyzkoušet jen u zkušených uživatelů, kteří mají zkušenosti s nahráváním komunitních verzí Androidu.

Zdroje: xda-developers.com, github.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat