Pozor na falešnou mobilní hru Cyberpunk 2077

Pozor na falešnou mobilní hru Cyberpunk 2077
2021-01-06T15:00:15+02:00
• 6. 1. 2021

Zdroj: Kaspersky

Jakmile se objeví nějaký hit, třeba v herní podobě, ihned se objeví falešný software, který se snaží nalákat uživatele. Cílem je mnohdy infikace co největšího počtu zařízení, někdy za cílem získání informací. Tentokrát se objevuje Cyberpunk 2077 pro Android, ale jde o podvod.

Cyberpunk 2077 pro mobily jen přes cloud

Tentokrát se hackeři snažili trochu více, byť udělali chybu. Pro nalákání uživatelů vytvořili i stránky, které vypadají jako Obchod Play. Z nich má následně stáhnout hru do zařízení, odsouhlasit všechna oprávnění a jakože hrát. Bohužel se jedná o skrytý ransomware, tedy vyděračský software, který zašifruje data v zařízení a pak vymáhá finance za dešifrování.

cyberpunk 2077 ransomware screen 1 830x726x

Zdroj: Kaspersky

Tato falešná verze hry Cyberpunk 2077 pro mobily ale obsahuje klíč k dešifrování přímo, takže je možné vrátit zařízení bez většího zásahu nebo zaplacení.

„Zvýšený zájem kyberzločinců o Cyberpunk 2077 je pochopitelný. Herní komunita na tuto hru čekala osm let, takže už před jejím oficiálním vydáním byli uživatelé ochotni stahovat vše, co se této hře podobalo,“ říká Michal Lukáš, Head of Presales ve společnosti Kaspersky pro region střední a východní Evropy. „Dobrou zprávou je, že u falešné mobilní verze zločinci ponechali dešifrovací klíč jako součást trojanu, kterým se šíří. To znamená, že je možné napadené soubory dešifrovat, aniž by bylo nutné zaplatit výkupné. Do budoucna je ale důležité, aby všichni hráči velmi bedlivě sledovali, odkud si stahují hry – zejména pokud je jim nabízena „beta“ verze na nějaké nové platformě. Hry budou vždy oblíbeným cílem kyberzločinců,“ dodal Lukáš.

Cyberpunk 2077 není oficiálně v Obchodu Play, ale pokud si ho chcete zahrát na mobilním telefonu, tak jedinou možností je využití cloudových služeb, které streamují obsah přímo do zařízení. Zde je několik pravidel, jak se vyhnout komplikacím u podobných lákadel:

  • Vždy si ověřte, jaká oprávnění od vás žádá stahovaná aplikace, abyste zjistili, co všechno může provádět na vašem zařízení a zároveň buďte opatrní v tom, jaká oprávnění jí schválíte.
  • Při hledání nových aplikací se spoléhejte na informace o jejich vývojářích. U softwaru od renomovaných vývojářů je mnohem méně pravděpodobné, že bude infikovaný malwarem.
  • Aplikace stahujte pouze z oficiálních obchodů, jako je Google Play a Apple store.
cyberpunk 2077 ransomware screen 2 2200x1920x

Zdroj: Kaspersky

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat