Apple představil nový MacBook Air s ARM procesorem, zaujme dlouhou výdrží baterie až 18 hodin

Apple představil nový MacBook Air s ARM procesorem, zaujme dlouhou výdrží baterie až 18 hodin
2020-11-10T19:33:33+02:00
• 10. 11. 2020

Zdroj: Apple

1

Apple dnes v podvečer v rámci keynote s názvem „One More Thing“ představil nové počítače s vlastními procesory Apple Silicon postavené na technologii ARM. Jedná se o velký přechod od Intelu, který přináší řadu výhod a i některé minimálně dočasné nevýhody. Jedním z prvních modelů s Apple Silicon procesorem je nový MacBook Air.

Nový 13palcový MacBook Pro uveden, nabízí ARM procesor s 20hodinovou výdrží baterie

MacBook Air nabídne procesor Apple M1

Design nového MacBooku Air je tu s námi teprve od roku 2018, kdy tento model dostal konečně Retina displej. Možná právě i z tohoto důvodu neměl zatím Apple důvod ho nějak měnit a na první pohled tak nový model vypadá úplně stejně. Největší změny se totiž udály pod povrchem, při představování kladl Apple na nový čip velký důraz.

Uvnitř tepe zcela nový procesor s označením Apple M1. Ten je samozřejmě vyroben 5nm procesem, kterým se výrobce pochlubil již při představení nového iPadu Air 4. Čip je osmijádrový, přičemž čtyři jádra jsou výkonná a čtyři úspornější. Celkem je zde 16 miliard tranzistorů.

M1 1524x846x Screenshot 85 1120x701x

Zdroj: Apple

Celkově je procesor nejefektivnější čip v počítačích. Nabízí vyšší výkon při mnohem nižší spotřebě. Grafický čip nabízí osm jader a nabízí výkon 2,6 teraflops. Opět je velmi efektivní, dokáže dodat mnohem více grafického výkonu než dnešní čipy při pohledu na spotřebu.

Screenshot 92 1601x914x Screenshot 89 1572x931x

Zdroj: Apple

Integrovaný je samozřejmě také Neural Engine, který je zde 16jádrový. Machine learning tak bude o něco snažší. Mac se nyní instantně probudí z režimu spánku. Spouštění aplikací je také nyní rychlejší i díky novému systému macOS Big Sur, který byl speciálně optimalizován na nové procesory.

M11 1530x853x

Zdroj: Apple

Universal apps jsou nativní aplikace vytvořené pro nové Apple procesory a zároveň pro Intel procesory. Tyto budou dostupné v Mac Appstore. Pro aplikace, které nebudou zatím přizpůsobené, je tu Rosseta 2, která možní spustit aplikace určené pro Intel procesory. Poprvé bude také možné spustit aplikace z iPhonu a iPadu přímo na Macu.

Procesor je 3,5x rychlejší na novém Macbooku Air. Graficky náročné hry nebo aplikace jsou pak 5x rychlejší. Nové SSD disky jsou dvakrát rychlejší.

Screenshot 97 1441x235x

Zdroj: Apple

Díky novému procesoru, který je mnohem úspornější, má nový MacBook Air hned několik výhod. Za prvé nemá žádné aktivní chlazení, takže se uvnitř nenachází žádný větráček, co by se točil. Další velkou výhodou je velmi dlouhá výdrž baterie a to až 15 hodin surfování webu nebo až 18 hodin přehrávání videa.

Přední kamerka pro videohovory se dočkala navýšení rozlišení na FullHD. Kamerka má také lepší redukci šumu a obrazové zpracování. Displej nově podporuje gamut P3. Samozřejmostí je TouchID.

Screenshot 99 1712x958x

Zdroj: Apple

Cena bude začínat stále na 999 dolarů, přičemž pro studenty pak již od 899 dolarů. Česká cenovka začíná na 29 990 Kč za základní model s 8 GB RAM a 256GB SSD. Vyšší model s 512 GB SSD pak začíná na 37 990 Kč.

Zdroj: Apple keynote

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Richard Fabián

11. 11. 2020, 18:54

A bude to stejně neopravitelny křáp jako předchozí generace

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat