Starší Huawei mobily v ohrožení, Googlu vypršela licence aktualizováno

Starší Huawei mobily v ohrožení, Googlu vypršela licence [aktualizováno]
2020-08-17T16:30:39+02:00
• 17. 8. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Aktualizováno 17. 8. 16:30

Společnost Huawei nám zaslala vyjádření k aktuální situaci kolem vypršené licenci, která umožňovala Googlu spolupracovat s tímto čínským gigantem.

Všechny telefony Huawei běží na otevřeném operačním systému Android a budou i nadále dostávat bezpečnostní i systémové aktualizace. Naši zákazníci získají veškeré softwarové aktualizace a služby díky komunitě vývojářů okolo operačního systému a vývojovému centru Huawei.

V podstatě uvádí, že majitelé modelů s Google Play službami mohou očekávat nadále stejnou funkcionalitu. Bohužel se ve vyjádření nijak nezmiňuje bezpečnostní certifikace od Googlu, která je potřebná pro správné fungování nejen bankovních aplikací. Pokusíme se zjistit více informací.

Všechny aplikace stažené přes Google Play na telefonech, které mají tento obchod předinstalovaný, budou i nadále pravidelně aktualizovány. Uživatelé také budou moci Google Play využívat tak jak jsou zvyklí. Aplikace stažené a nainstalované na telefonech, které už obchodem od Googlu nedisponují, bude možné i nadále aktualizovat přes oficiální aplikační obchod AppGallery, případně skrze službu Petal Search.

Původní článek 17. 8. 8:00

Současná situace kolem Huawei a USA se nijak nezměnila a stále platí restrikce, které brání komukoliv z USA jen tak spolupracovat s tímto čínským gigantem. V tuto chvíli Huawei a Honor mobily, které vycházejí jako novinky a nebyly certifikovány před začátkem platnosti restrikcí, nemají k dispozici Google služby a aplikace. U nich se nabízí alternativní možnosti, pokud jsou dostupné. Starší mobily měly ještě k dispozici Google služby, ale to se možná změní.

Huawei má další problém, TSMC kvůli USA pro něj nebude vyrábět procesory

Starší Huawei a Honor mobily

Google měl k dispozici licenci, která ho opravňovala spolupracovat s Huawei kolem mobilů vydaných před začátkem restrikcí. Mohl tak poskytovat podporu, aktualizace a bezpečnosti záplaty, ale samotná licence vypršela 13. srpna a nebyla obnovena. V tuto chvíli tedy Google nemůže legálně spolupracovat s Huawei. To zatím nemusí nutně znamenat nefunkčnost mobilních telefonů nebo aplikací od Googlu, ale mohou do budoucna nastat problémy.

Qualcomm chce výjimku, aby mohl spolupracovat s Huawei

Google již nyní nemůže poskytovat bezpečností ani jakékoliv jiné aktualizace pro Huawei. Pokud nastane nějaká výjimka nebo komplikace, mohou aplikace přestat fungovat. Huawei bude nyní muset čekat, až budou bezpečností aktualizace systému dostupné veřejně a pak se může pokusit o implementaci a nasazení, ale již bez podpory Googlu. To by mohlo znamenat větší zdržení vydávání.

Zdroj: AndroidPolice

Daleko větší problém ale bude s vydáváním některých aktualizací, respektive Huawei mobily nebudou moci projít skrze certifikační procesy Googlu. To by mohlo vést k tomu, že starší mobily přijdou o SafetyNet, což je komponenta poskytující ověření zabezpečení mobilního telefonu. Na to jsou navázané aplikace, převážně z bankovní kategorie. Tam spadá i Google Pay. Je tedy možné, že se staršími Huawei a Honor mobily nebude možné platit v obchodech.

V tuto chvíli uživatelé nemusí nic zaznamenat, ale postupem času mohou nastat komplikace. Případně může dojít k obnovení licence a Google bude moci znovu spolupracovat s Huawei aspoň v případě starších mobilů.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat