Apple se dohodl, WordPress aplikace pro iOS už není pozastavena aktualizováno

Apple se dohodl, WordPress aplikace pro iOS už není pozastavena [aktualizováno]
2020-08-23T18:54:56+02:00
• 23. 8. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

1

Aktualizováno 23. 8.

Pozastavení aktualizací aplikace WordPress pro iOS je zrušeno po té, co se Matt Mullenweg dohodl s Applem. Ten původně chtěl, aby obsahovala nákupy skrze systémy Applu, ale již to nepožaduje. Problém se ukrýval v odkaze v aplikaci, která vedl na stránky wordpress.com, které nabízí placenou službu. V podstatě Apple zablokoval reklamu v aplikaci, což se nám nezdá jako vstřícné chování. Na druhou stranu se odkazoval na podmínky (3.1.3(b)), které nepovolují takové odkazy nabízející placenou verzi služby. V tomto ohledu je to tak trochu sporné.

Původní článek 22. 8.

V poslední době se objevují čím dál větší problémy kvůli obchodům s aplikacemi. Již nějakou dobu se snaží bojovat firmy jako Spotify proti větším společnostem. Apple i Google čelí například žalobě od Epic Games, jelikož vývojáři do hry přidali možnost alternativního placení, z kterého společnosti nemají ani korunu, což porušuje podmínky. I proto došlo k odebrání hry Fortnite. Jednoduše řečeno, pokud chcete mít placený obsah na Google Play nebo AppStoru, společnosti si vezmou procenta z prodeje. Nyní se ale objevuje kauza, která je dosti nesmyslná.

WordPress jako rukojmí

Matt Mullenweg je spoluzakladatelem WordPressu, což je webový systém na správu obsahu. Běží na něm stovky tisíc webových stránek a je open source pod patřičnými licencemi. Pro ovládání takové webové stránky jsou k dispozici i aplikace pro smartphony. Nabízí základní možnosti vytváření a editace obsahu pro weby s WordPressem. Samotná iOS verze aplikace je zcela zdarma a je také pod licencí GPL.

Matt Mullenweg na svém Twitter účtu sdělil, že Apple pozastavil aktualizace aplikace, jelikož chce, aby obsahovala možnost nákupů skrze jeho systém. To by ale porušovalo GPL licenci a v podstatě to není možné. Muselo by dojít ke změně licencí a celkového stavu WordPressu, což by se dotklo mnoha webových stránek, uživatelů a společností.

Screenshot 4 673x445x

Zdroj: Twitter

S největší pravděpodobností se jedná o nepochopení nebo omyl ze strany Applu. Někteří se domnívají, že Apple nepochopil celou situaci kolem WordPressu. Existuje totiž společnost Automattic, která používá WordPress a nabízí placené verze s vlastní doménou. Samotná firma ale není vlastníkem WordPressu a je v podstatě jen klientem. Situace je mírně zamotaná a není jasné, o co jde Applu. Zatím to ale vypadá, že Apple chce po WordPressu implementaci nákupů skrze aplikaci, aby měl svých 30 % z každé platby.

Zdroje: 9to5mac.com, 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

StandaKrotil

23. 8. 2020, 5:17

To už je ale fakt postavený na hlavu

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat