Qualcomm představil Quick Charge 5, zvládne přes 100 W

Qualcomm představil Quick Charge 5, zvládne přes 100 W
2020-07-27T15:29:14+02:00
• 27. 7. 2020

Zdroj: Qualcomm

2

V roce 2017 jsme se dočkali představení rychlého nabíjení Quick Charge 4+. Od té doby ale došlo na uvedení daleko rychlejších technologií, přičemž v tomto měsíci několik společností uvedlo nabíjení přesahující i 100 W. Bohužel se jedná o proprietární řešení, které si najde uplatnění jen u mobilů těchto výrobců. Qualcomm se nenechal zahanbit a dnes představil Quick Charge 5.

Quick Charge 5

Hned na úvodu můžeme uvést, že Quick Charge 5 je schopno zvládnout až 100 W. Novinka je podporována u procesorů Snapdragon 865 a Snapdragon 865 Plus. Samozřejmostí je zpětná kompatibilita s předchozími verzemi, ale největší výhodou Quick Charge 5 je to, že není nutné mít konkrétně nabíječku certifikovanou společností Qualcomm. Quick Charge 5 technologie je založená na USB Power Delivery Programmable Power Supply, takže svůj mobil budete moci nabíjet 100W jakoukoliv nabíječkou s certifikací USB PD-PPS.

Quick Charge 5 8 575px 678x381x

Zdroj: anandtech.com

Asi se neobjeví na trhu hned mobily s takovou hodnotou, ale asi bude běžnější, když budete nabíjet 45 W a více. Qualcomm uvádí, že díky novým čipům pro tyto nabíječky je celý proces nabíjení o 10 °C chladnější, přičemž efektivita vzrostla o 70 %. Sice Qualcomm přesně neuvádí, na jaké hodnoty lze jít, ale asi se objeví modely přesahující 100 W. Zajímavou novinkou je, že Quick Charge 5 podporuje smartphony se dvěma bateriemi, které se mohou nabíjet sériově. V podstatě tuto technologii využívá mnoho výrobců, kteří se snaží nabídnout více než 50 W.

V případě řešení Qualcommu se asi nenabízí více než u jiných společností, ale díky certifikačnímu procesu asi najdeme ke konci roku více příslušenství s podporou rychlého nabíjení. První mobilů s Quick Charge 5 bychom se měli dočkat ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Otázkou je, kdo se první pochlubí.

Zdroj: anandtech.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

JaroslavHrad

27. 7. 2020, 21:14

100W jen v případě dvou baterií… Jinak bude limit 45W ale i to je značné vylepšení. Škoda jen, že se netýká i Snapdragonů 855. Podle Qualcommu by mělo docházet ke stejně rychlému opotřebení baterií jako u dnešních variant, tedy rychlejší nabíjení by nemělo poslat naše miláčky do kopru rychleji… Tak se těším a doufám v rychlé zavedení.

K čemu Qualcomm dělá charge 5, když díky svojí licenční politice má 4 jen pár telefonů, kterým výrobci ani většinou nedají odpovídající nabíječku.
nabíječka Q3 od 2,5 doláčů, Q4 jsem zahlédl někde kolem 20 to Q5 dáme za 100?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat