Objeveno 25 aplikací kradoucí uživatelské účty na Facebook

Objeveno 25 aplikací kradoucí uživatelské účty na Facebook
2020-07-06T15:00:49+02:00
• 6. 7. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Uhlídat všechny aplikace je velmi komplikované, jelikož hackeři nalézají nové způsoby, jak odcizit data nebo zneužít zařízení uživatele. Společnosti se snaží je objevovat co nejrychleji, ale útočníci jsou mnohdy o krok napřed. Nyní zde máme 25 aplikací, u kterých se podařilo objevit, že se snaží ukrást uživatelské jméno a heslo k Facebook účtu.

Pozor na tyto aplikace

Společnosti Evina, která se zabývá kyberbezpečností, se podařilo objevit celkem 25 aplikací, které se snaží ukrást Facebook data. Všechny aplikace totiž obsahují malware, nebo respektive části kódu designované na krádež těchto dat. Ve své podstatě umí zamaskovat své jméno a jakmile spustíte aplikaci Facebook, tak ve stejnou chvíli spustí webový prohlížeč vyžadující přihlášení k Facebook účtu.

NL9 Picture 3 420x742x

Zdroj: Evina.com

Po zadání všeho a přihlášení se k Facebooku, zareaguje Javascript a odešle data na vzdálený server. Jednoduše řečeno, předáte své uživatelské jméno a heslo třetí straně. Ta následně může Facebook účet zneužít k čemukoliv. Firmě Evina se podařilo objevit, že tato technika je obsažena v následujících aplikacích – Super Wallpapers Flashlight, Padenatef, Wallpaper Level, Contour level wallpaper, iPlayer & iWallpaper, Video Maker, Color Wallpapers, Pedometer, Powerful Flashlight, Super Bright Flashlight, Super Flashlight, Solitaire Game, Accurate scanning of QR code, Classic card game, Junk file cleaning, Synthetic Z, File Manager, Composite Z, Screenshot Capture, Daily Horoscope Wallpapers, Wuxia Reader, Plus Weather, Anime Live Wallpaper, iHealth Step Counter, com.taqyapp.fiction.

Kromě toho si uživatelé ztěžují, že některé z nich jsou poměrně agresivní a jsou schopny zaplavovat mobilní telefon mnoha notifikacemi v krátkém časovém měřítku. V tuto chvíli jsou všechny aplikace odstraněny z Obchodu Play, ale je možné, že některou z nich máte na svém zařízení. Měli byste ji tedy ihned odstranit.

Abyste předešli podobným podvodům, měli byste si aktivovat na svém Facebooku dvoufázové ověření. Díky tomu nebude stačit jen odcizení uživatelského jména a hesla. Je totiž vyžadován ještě speciální dočasný kód, případně jiný typ ověření. Veškeré nastavení najdete na stránce facebook.com/settings?tab=security.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat