Operátoři pomáhají vytrasovat polohu nakaženého člověka

Operátoři pomáhají vytrasovat polohu nakaženého člověka
2020-03-18T19:02:32+02:00
• 18. 3. 2020

Fotka od Juraj Varga z Pixabay

Mobilní operátoři O2, Vodafone i T-Mobile nabízejí speciální akce v době pandemie, ale nově se tyto společnosti spojily v novém projektu, který má napomoci v době krize. Cílem je přesně určit, kde se nakažený pohyboval, díky čemuž se dá přesněji odhadnout, koho mohl nakazit nebo ohrozit.

Trasování polohy nakaženého

Adam Vojtěch (Ministr zdravotnictví ČR) a Jarmila Rážová (hlavní hygienička ČR) požádali mobilní operátory o spolupráci na projektu, jehož cílem je určení polohy nakaženého a získat cenná data pro trasování a zjišťování možného rozšíření nemoci COVID-19. Nemusíte se obávat, že by se takto dělo bez vědomí postiženého člověka. Ten musí udělit výslovný souhlas s poskytnutím takových dat.

operátoři 657x264x

Zdroj: Dotekomanie.cz, Vodafone, T-Mobile, O2

Pokud je souhlas udělen, dostane v řádu několika minut podrobnější mapku s vyznačením oblastí výskytu, kde se nakažený v posledních 14 dnech pohyboval. Následně se může vést o hodně přesnější pohovor, což by mělo zlepšit možnosti dohledání hrozeb.

Bez jasného a výslovného souhlasu nakaženého NEBUDOU operátoři jakákoliv lokalizační nebo provozní data k podpoře trasování jeho pohybu zpracovávat. Toto řešení pomůže k zastavení šíření infekce COVID-19 a současně plně respektuje i vysoké standardy ochrany soukromí,“ říká Jiří Grund, výkonný ředitel APMS.

Jedná se o jeden ze způsobů získání dat kolem pohybu uživatele. Pakliže používáte mobilní data a máte zcela zapnuté možnosti trasování v rámci Google Map, můžete svou časovou osu najít i v mobilním telefonu nebo ve webovém prohlížeči. Do prohlížeče stačí například zadat adresu google.com/maps/timeline. Sice data nemusí být naprosto přesná, ale mohou se hodit jako další vodítko k vytrasování ohrožených jedinců.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat