TYPE-C HUB PRO II aneb pro snadnější práci s MacBookem recenze

TYPE-C HUB PRO II aneb pro snadnější práci s MacBookem [recenze]
2020-02-19T15:10:06+02:00
• 19. 2. 2020
1

Když Apple představil své první MacBooky pouze s USB-C konektory, mezi uživateli se začala šířit drobná panika. Firma totiž do svého přenosného notebooku umístila jen USB-C, nikoliv další konektory, jako HDMI či klasické USB-A. Ze začátku tak Apple uživatelům vnukl myšlenku, že bude velmi obtížné s takovým pracovním nástrojem vyžít. 

Na internetu se tak začaly objevovat různé vtípky, kde byly MacBooky zesměšňovány. Aby si totiž uživatel mohl ke svému zařízení připojit své příslušenství, musel k tomu použít nejrůznější redukce. A právě z těchto redukcí si konkurenční značky dělaly legraci. Čas ale uplynul jako voda a my nyní v rukou máme možnost zvolit pohodlnou cestu, například TYPE-C HUB PRO II. 

Zajímavost o USB-C portu: USB-C byl 3. prosince 2013 znám jako konkrétní návrh standardu a konektoru (nazývaného typ C). Ten se má rozměry blížit variantě microUSB, svými vlastnostmi konektoru Lightning od Applu. Stejně jako ten lze typ C USB 3.1 zasunout oběma směry navíc i vzhůru nohama. První zařízení s novým USB-C se začala objevovat v polovině roku 2014. Tento konektor nedisponuje pouze datovou prostupností 10 Gb/s, ale může být použit i k napájení. Maximem je 5 A při 20 V, tedy 100 W (v porovnání se starší verzí je to až 40x více), což dostačuje i pro napájení většiny notebooků. Tento konektor je kompatibilní s: Linux, Windows 10, Windows 8.1, OS X, Android 6 a Chrome OS. USB typu C má na obou stranách stejný konektor skládající se z 24 kontaktů (12 shora, 12 zespoda).

TYPE-C HUB PRO II hlavně MacBook

Pohodlnou cestou může být například TYPE-C HUB PRO II od společnosti Epico. Právě tento elegantní hub dorazil i k nám do redakce. Osobně jsem se testování chopil, neboť vlastním MacBook Pro a konektivita je pro mě velmi důležitá. Pokud tedy hledáte nový USB-C hub pro svůj pracovní nástroj, pohodlně se usaďte a čtěte dále. 

TYPE-C HUB PRO II je na pohled vskutku elegantní hub, jenž je vybaven všemu potřebnými porty. Výrobce sám na svém webu uvádí, že „je určen pro použití primárně s novými modely MacBook Pro (2106 a novější) a MacBook Air (2018 a novější).“ Jestliže ale vlastníte jiné zařízení, které by náhodou mělo stejně rozmístěné dva USB-C porty jako MacBook, pravděpodobně byste hub mohli využít i na jiném produktu. 

TYPE-C HUB PRO II TYPE-C HUB PRO II

Příslušenství je konkrétně vybaveno Thunderbolt 3 (USB-C PD) portem, díky kterému můžete současně nabíjet svůj notebook a používat všechny ostatní porty na HUBu. Samotná konektivita je pak zajištěna dvěma USB-A 3.0 porty, HDMI 4K video výstupem, SDHC a micro-SDHC čtečkou karet. Dokonce zde výrobce implementoval gigabitový Ethernet port, čímž lze váš MacBook drátově připojit k jakékoli LAN síti. 

Při běžné práci oceníte i vzhled HUBu. Ten je založen na jednoduchém principu, aneb v jednoduchosti je krása. Zkrátka a jasně perfektně k mému MacBooku Pro sedl. Díky rozměrům 116x30x11.6mm pak příslušenství nijak zbytečně nevyčnívá. Zmínit musím ale také velmi příjemnou váhu, která činí 46 gramů.   

TYPE-C HUB PRO II TYPE-C HUB PRO II

Pokud vám ale na vzhledu nezáleží, pojďme se vrhnout na funkčnost HUBu od Epico. Mám zde hned několik kladů a záporů. Práce s HUBem je opravdu pohodlná, vlastně jej strčíte do zařízení a pracujete. Během testování jsem měl připojena snad všechna zařízení, které jsem mohl k HUBu připojit. Vše probíhalo bez jediného problému. 

TYPE-C HUB PRO II

S čím jsem se ale psychicky nevyrovnal, tak je přehřívání HUBu. To se ale naštěstí projevilo pouze v případě, že notebook byl přes TYPE-C HUB PRO II nabíjen a k tomu připojen k externímu monitoru prostřednictvím HDMI. V tu chvíli je dotyk nepříjemný. Nejde ale o něco, kvůli čemu by nebylo možné s notebookem či HUBem pracovat. Pokud ale není příslušenství připojeno k HDMI, zvládne opravdu všechno bez jediného zahřátí. 

Proč sáhnout po HUBu?

Podobné dokovací stanice jsou navrženy tak, aby váš MacBook byl všestrannější a poskytoval několik dalších portů. Pokud jde o TYPE-C HUB PRO II, mohu jej s klidnou duší doporučit. Je totiž nejen malý, ale také univerzální a velmi spolehlivý. Možná nebudete úplně potřebovat podporu displeje 4K, vysokorychlostní přenos dat nebo X různých věcí připojených k MacBooku současně. I kdybyste jen potřebovali sem tam připojit svůj externí HDD disk či micro-SDHC kartu, TYPE-C HUB PRO II se prostě hodí. V tomto případě se jedná o vyšší investici, ovšem ne o tak velkou jako u jiných značek.

Specifikace:

  • USB-C 3.1 Gen 1: rychlost přenosu dat až 5Gbps
  • USB-C Thunderbolt 3: Usb 3.1 Gen 2 rychlost přenosu dat až 10Gbps, podporuje 87W/61W/30W nabíjení, Type-C
  • Display 4K/60Hz
  • HDMI video výstup: 4K/ 30Hz, HDCP1.4/2.2
  • SD/MicroSD čtečka paměťových karet: kompatibilní s SD3.0, SupportSD/SDHC/SDXC, kapacita až 2TB, rychlost přenosu dat až 104Mbps
  • Ethernet port: 10/100/1000Mbps
  • Podporovaná zařízení: MacBook Pro 2016 a novější, MacBook Air 2018 a novější
  • Rozměry: 116x30x11.6mm
  • Váha: 46g

Klady:

  • Konektivita
  • Vzhled
  • Minimalismus
  • Rychlost

Zápory:

  • Cena
  • Při připojení HDMI se HUB přehřívá

Za zapůjčení produktu děkujeme společnosti Epico. Katalog jejích produktů si můžete prohlédnout ZDE. Produkt si pak můžete zakoupit v obchodech Alza, Mall, CZC a další.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

David Precechtel

21. 2. 2020, 1:21

Ty specifikace jsou trochu mimo, ne?
Ctecka karet jen 104Mbps? Coz je asi 13MB/s…
Dale pisete displej 4k/60 a hned pod tim hdmi jen do 4k/30, coz znaci hdmi pouze verze 1.4…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat